Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Νέο πλαίσιο για FTTH με αλλαγές σε άδειες, τέλη και πρόσβαση σε υποδομές

02/10/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Να επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και να περιορίσει το κόστος των έργων επιχειρεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υποδομές gigabit, ανοίγοντας περισσότερο την πρόσβαση σε υφιστάμενες υποδομές και βάζοντας συγκεκριμένες προθεσμίες στην αδειοδότηση.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 15 Οκτωβρίου 2026 και αφορά την εφαρμογή στην Ελλάδα του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1309, ο οποίος αντικαθιστά την Οδηγία 2014/61/ΕΕ. Η ισχύς του θα αρχίσει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ αρκετές από τις λεπτομέρειες εφαρμογής παραπέμπονται σε μεταγενέστερες αποφάσεις.

Για την ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH), το νομοσχέδιο διατηρεί στο νέο πλαίσιο τη διαδικασία πρόσβασης των παρόχων στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Ο πάροχος κοινοποιεί το αίτημά του στον διαχειριστή ή στον εκπρόσωπο της γενικής συνέλευσης και η εγκατάσταση μπορεί να προχωρήσει εφόσον μέσα σε έναν μήνα δεν γνωστοποιηθεί ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης για την απόρριψή της. Αν απαιτείται πρόσβαση σε ιδιωτική ιδιοκτησία, χρειάζεται η συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Διευρύνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα αξιοποίησης υποδομών που υπάρχουν ήδη. Μέσω του Ενιαίου Σημείου Πληροφόρησης θα καταγράφονται σωληνώσεις, υποδομές ηλεκτρισμού, κολώνες, στάσεις λεωφορείων και φωτεινοί σηματοδότες που μπορούν να φιλοξενήσουν δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας ή τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Οι φορείς που τις ελέγχουν υποχρεούνται να ικανοποιούν τις εύλογες γραπτές αιτήσεις πρόσβασης με δίκαιους και εύλογους όρους, ενώ για τους φορείς του Δημοσίου οι όροι πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να περιοριστούν οι νέες εκσκαφές και να αξιοποιηθούν υποδομές που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Όταν σε έργα που χρηματοδοτούνται πλήρως ή εν μέρει από το Δημόσιο προβλέπεται από τη μελέτη η κατασκευή ή μετατόπιση υποδομών φιλοξενίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η σχετική πρόβλεψη πρέπει να γνωστοποιείται σε όλους τους παρόχους.

Οι άδειες για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας θα πρέπει να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή πλήρους αίτησης. Αν η προθεσμία περάσει χωρίς απόφαση και δεν πρόκειται για δικαιώματα διέλευσης, η έγκριση θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί. Για τα δικαιώματα διέλευσης προβλέπεται διαδικασία επίλυσης διαφορών από την ΕΕΤΤ.

Περιορίζονται και οι επιβαρύνσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη των δικτύων. Πέρα από τα τέλη διέλευσης και χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης, δεν προβλέπεται άλλο συναφές τέλος. Ειδικά προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν άλλο τέλος, φόρο, εισφορά ή αποζημίωση για εγκατάσταση, συντήρηση, επισκευή ή αντικατάσταση των δικτύων τους.

Η ρύθμιση επιχειρεί να περιορίσει ένα πεδίο τριβής που έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, με δήμους και παρόχους να διαφωνούν κατά περίπτωση για τέλη και άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις εργασίες.

Για τα νέα κτίρια και τις ανακαινίσεις μεγάλης κλίμακας, όταν η αίτηση οικοδομικής άδειας έχει υποβληθεί μετά τις 12 Φεβρουαρίου 2026, απαιτείται ενδοκτιριακή υποδομή έτοιμη για οπτικές ίνες και καλωδίωση έως τα σημεία τερματισμού. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο πάροχος, ο εγκαταστάτης ή ο κατασκευαστής, κατά περίπτωση, πιστοποιεί τη συμμόρφωση της εγκατάστασης και παραδίδει τον σχετικό φάκελο στον ιδιοκτήτη ή στον διαχειριστή.

Οι πάροχοι που πραγματοποιούν εργασίες μέσα σε κτίρια υποχρεούνται να περιορίζουν την όχληση, να χρησιμοποιούν όπου είναι δυνατόν την υφιστάμενη υποδομή και να αποκαθιστούν πλήρως τυχόν ζημιές. Σε περίπτωση κακοτεχνιών ή παραβίασης των τεχνικών προδιαγραφών υπέχουν αστική ευθύνη έναντι των ιδιοκτητών.

Η ΕΕΤΤ αναλαμβάνει την επίλυση διαφορών και την επιβολή κυρώσεων. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανά αυτοτελή παράβαση, ενώ προβλέπεται δυνατότητα αναστολής της άδειας έως ένα έτος. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πλαισίου θα χρειαστεί περαιτέρω εξειδίκευση. Μόνο το άρθρο 12 προβλέπει 13 υπουργικές και κοινές υπουργικές αποφάσεις για ζητήματα που φτάνουν από τη λειτουργία του Ενιαίου Σημείου Πληροφόρησης και του Μητρώου Δικτύων έως την πρόσβαση στα κτίρια, τις τεχνικές προδιαγραφές, τα δικαιώματα διέλευσης και τα έργα χαμηλής όχλησης, μεταθέτοντας σημαντικό μέρος της πρακτικής εφαρμογής του νόμου σε μεταγενέστερες κανονιστικές πράξεις.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

FTTH
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΟΤΕ, Nova ICT, κατασκευαστικές και εταιρείες πληροφορικής στον διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες

    Κάρολος Τσιλιγκιριάν, GIM Agency Το ζητούμενο παραμένει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις

    Οι βασικοί άξονες συζήτησης της 20ης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψηφιακών Υπηρεσιών

    SmartTalks #130: Πέτρος Παυλίδης, Active Group – Τεχνολογία για συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία!

    Πώς διαμορφώνεται η κάλυψη 4G και 5G των Cosmote, Nova και Vodafone σύμφωνα με την nPerf

    Infocom Today #183: Στα 19,4 δισ. ευρώ το e-commerce, 2,4 δισ. συνδέσεις 6G το 2035!

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required
    Εγγραφή στο Weekly Telecom

    Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας. Σας έχει σταλεί στο email σας ένα μήνυμα προς επιβεβαίωση της εγγραφής σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

    Στις 19/3 το Total Digital Transformation & AI World 2025!

    Ανακαλύψτε τις πιο πρόσφατες τάσεις, εμβαθύνετε στις βέλτιστες πρακτικές και συνδεθείτε με κορυφαίους decision-makers και leaders της τεχνολογίας! Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ!

    Visit Also
    Visit Also
    Infocom TV
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ
    • Cosmos: εξαγορά της NovelCosmos AI και πωλήσεις φέτος 105 εκατ. ευρώ
    • Νέο πλαίσιο για FTTH με αλλαγές σε άδειες, τέλη και πρόσβαση σε υποδομές
    • ΟΤΕ, Nova ICT, κατασκευαστικές και εταιρείες πληροφορικής στον διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες
    • Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στην απασχόληση κορυφαίων ερευνητών AI
    • Κάρολος Τσιλιγκιριάν, GIM Agency Το ζητούμενο παραμένει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις
    • Εθελοντική Αιμοδοσία Microbase Οκτωβρίου 2026
    • Αύξηση τζίρου και διατήρηση EBITDA στα € 9,3 εκ. στα ενοποιημένα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2026 της Space Hellas
    • Η χρήση AI στην εργασία φτάνει στο 64%, ενώ υποχωρεί η πρόσβαση στην κατάρτιση
    • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
    • Η Samsung παρουσιάζει τη σειρά Galaxy Tab S12
    RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
    • H AstraZeneca καλωσορίζει την Έλενα Αρμελίδου στη θέση της Corporate Affairs Director 
    • Η Revolut ενισχύει την παρουσία της στη Λατινική Αμερική
    • Ελληνισμός εν Δράσει: Με το BrainExplore δίνει τον λόγο στη νέα γενιά
    • Κ. Δαμίγος: «Το ΒΕΑ περνά σε μια νέα ψηφιακή εποχή»
    • Η AWS γίνεται ο πρώτος πάροχος cloud με διαπίστευση NATO RESTRICTED
    • Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt
    • MagentaTV: Συμφωνία με την Amazon MGM Studios
    RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
    • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
    • Ransomware: Ρεκόρ επιθέσεων τον Αύγουστο – αλλά οι αδυναμίες παραμένουν οι ίδιες
    • Η κυβερνοασφάλεια δεν καθυστερεί από την τεχνολογία – αλλά από την ίδια την επιχείρηση
    • Check Point και NVIDIA ενισχύουν την ασφάλεια των AI Agents με έλεγχο των ενεργειών τους σε πραγματικό χρόνο
    • Καμπανάκι κινδύνου κρούει η ΕΑΚ: «Όταν ο κωδικός πρόσβασης γίνεται πύλη εισόδου κακόβουλων»
    • Όταν το FBI γίνεται στόχος: Η επίθεση της ShinyHunters αποκαλύπτει τους κινδύνους πίσω από τα HR portals
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.