Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 24 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η ψηφιακή ωριμότητα προχωρά, οι επενδύσεις αυξάνονται, οι προκλήσεις παραμένουν

25/07/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει πλέον εδραιωθεί ως βασική στρατηγική προτεραιότητα για ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ η αύξηση των επενδύσεων και η σταδιακή υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής αναδεικνύουν μια ώριμη, αν και άνιση, ψηφιακή μετάβαση στη χώρα. Ταυτόχρονα, η καινοτομία, οι ψηφιακές δεξιότητες και η διαχείριση των δεδομένων συνδέονται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα, με τους περισσότερους δείκτες να παραμένουν σταθεροποιημένοι, αλλά τις επενδυτικές προθέσεις να ενισχύονται αισθητά για τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική μελέτη «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2020-2022: Επενδύσεις, δεδομένα και δεξιότητες» του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), η οποία αποτυπώνει σε βάθος την πρόοδο, τις πρακτικές και τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Community Innovation Survey (CIS), αφορά το χρονικό διάστημα 2020-2022 και κάλυψε 13.320 επιχειρήσεις με δέκα και άνω εργαζόμενους από όλους τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 40,4% των επιχειρήσεων αξιολογεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική συνεχή στρατηγική, ποσοστό που παραμένει σταθερό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Μεγαλύτερη έμφαση δίνουν οι μεγάλες εταιρείες, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι καινοτομικά ενεργές, ενώ διαφορές καταγράφονται και σε γεωγραφικό επίπεδο, με τα υψηλότερα ποσοστά στα Νησιά Αιγαίου και την Κρήτη. Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων διαδικασιών φτάνει στο 54,6%, με ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων να αναπτύσσει εσωτερικά τις απαιτούμενες λύσεις, γεγονός που δηλώνει αυξημένη ψηφιακή ωριμότητα.

Στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής, η αξιοποίηση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, η διασύνδεση συσκευών, η κυβερνοασφάλεια και η ανάλυση μαζικών δεδομένων εμφανίζουν αυξητική τάση, με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την τρισδιάστατη εκτύπωση να υιοθετούνται σταδιακά σε εξειδικευμένους τομείς. Οι ψηφιακές δεξιότητες αναδεικνύονται σε κρίσιμο παράγοντα, με βασικό όφελος τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων λύσεων και καινοτομιών.

Σε επίπεδο επενδύσεων, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις προχώρησαν σε δαπάνες ψηφιακού μετασχηματισμού κατά την τριετία 2020-2022, ενώ οι περισσότερες από αυτές σχεδιάζουν να συνεχίσουν ή να ενισχύσουν τις σχετικές επενδύσεις και το επόμενο διάστημα. Οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό ανήλθαν σε 696,3 εκατομμύρια ευρώ το 2022, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2020, ενώ το συνολικό ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν πρόθεση για νέες επενδύσεις αγγίζει το 61,1%.

Η διαχείριση και αξιοποίηση των επιχειρησιακών δεδομένων, κυρίως για έλεγχο, λήψη αποφάσεων και βελτιστοποίηση υπηρεσιών, έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, καταγράφεται διεύρυνση των πρακτικών κυβερνοασφάλειας, με έμφαση στη χρήση αντιγράφων ασφαλείας και ενημερωμένων λογισμικών προστασίας. Το προφίλ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αντανακλά τη δομή της ελληνικής αγοράς, με κυριαρχία των μικρών και μεσαίων εταιρειών και έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ πάνω από τις μισές χαρακτηρίζονται ως καινοτομικά ενεργές. Παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράφουν αρκετοί δείκτες, η προθυμία για νέες επενδύσεις και η έμφαση στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων δημιουργούν θετικό έδαφος για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιχειρείν.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

digital greece Digital Transformation
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SmartTalks #123: Γιώργος Παλαιολόγος, AMY – Το έγγραφο ως δεδομένο!

Οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε AI και ψηφιακές υποδομές στο επίκεντρο του Growthfund Summit

Microbase: Τι κάνει έναν Developer πραγματικά εξαιρετικό το 2026;

Δημήτρης Δάφνης, Cosmos Business Systems: Βλέπουμε πλέον την τεχνολογία ως στοιχείο εθνικής, θεσμικής και επιχειρησιακής ανθεκτικότητας

Σε δημόσια διαβούλευση η έκθεση ψηφιακής προσβασιμότητας σε ιστοτόπους και εφαρμογές του Δημοσίου για φορητές συσκευές

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Γ. Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό
  • ΣΕΤΠΕ: Νέα θεσμική ταυτότητα με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ICCA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας
  • ΕΤΕπ, HSBC και Hellenic Cables ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του InvestEU
  • Mapei Hellas: Γιόρτασε 25 χρόνια στην Ελλάδα ανακοινώνοντας νέο επενδυτικό πλάνο €25 εκατ.
  • Μασούτης Α.Ε.: Ενισχύει τους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων με την PPC Inspectra
  • ΙΤΕ: Νέα σημαντική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)
RSS itsecuritypro.gr
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.