Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

ΟΤΕ: ζητά διεύρυνση της άρσης κοστοστρέφειας – οι επιφυλάξεις των παρόχων

16/10/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Διαφορετικές θέσεις για την άρση της υποχρέωσης κοστοστρεφούς τιμολόγησης του ΟΤΕ στις υπηρεσίες χονδρικής καταγράφονται στις απαντήσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στη διαβούλευση της ΕΕΤΤ, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Ο ΟΤΕ ζητά να προχωρήσει η άρση της συγκεκριμένης υποχρέωσης στα 23 αστικά κέντρα που εξετάζει η ΕΕΤΤ, προτείνοντας παράλληλα τη διεύρυνσή της και αλλαγές στα κριτήρια εφαρμογής της. Vodafone, Fiber2all και ΔΕΗ θέτουν από την πλευρά τους ζητήματα σχετικά με την τεκμηρίωση των συνθηκών ανταγωνισμού, τον υπολογισμό της κάλυψης και τη δυνατότητα πρόσβασης στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Η κοστοστρέφεια υποχρεώνει τον ΟΤΕ να διαμορφώνει τις τιμές συγκεκριμένων υπηρεσιών χονδρικής με βάση το κόστος παροχής τους, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη ρυθμιστική μεθοδολογία της ΕΕΤΤ. Η άρση της υποχρέωσης θα του δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στον καθορισμό των χρεώσεων προς τους παρόχους που χρησιμοποιούν το δίκτυό του, χωρίς να συνεπάγεται αυτομάτως μεταβολή των τιμών λιανικής.

Η διαδικασία αφορά περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικά δίκτυα FTTH. Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κάλυψη τουλάχιστον του 80% των ενεργών ευρυζωνικών συνδρομητών από εναλλακτική υποδομή και προϋποθέσεις για την αποτελεσματική πρόσβαση στα τεχνικά έργα του ΟΤΕ.

Στο υπόμνημά του, ο ΟΤΕ συμφωνεί με την άρση της κοστοστρέφειας στα 23 αστικά κέντρα και ζητά να ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία για άλλα 18, επικαλούμενος νεότερα στοιχεία κάλυψης που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΕΤΤ.

Προτείνει επίσης να εξετάζεται η κάλυψη σε επίπεδο καμπίνας αντί αστικού κέντρου, ώστε η εφαρμογή της ρύθμισης να γίνεται σε μικρότερες γεωγραφικές ενότητες. Εναλλακτικά, εφόσον διατηρηθεί το αστικό κέντρο ως μονάδα αναφοράς, εισηγείται τη μείωση του ορίου κάλυψης από 80% σε 50%.

Ο ΟΤΕ ζητά ακόμη ταχύτερη διαδικασία για την άρση της κοστοστρέφειας σε νέες περιοχές και συνολικότερη επανεξέταση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων στην αγορά FTTH, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υποδομών.

Η Vodafone υποστηρίζει ότι η γεωγραφική κάλυψη από εναλλακτικά δίκτυα δεν επαρκεί από μόνη της για να τεκμηριώσει την ύπαρξη αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Θεωρεί αναγκαίο να εξεταστεί κατά πόσο οι πάροχοι μπορούν στην πράξη να χρησιμοποιούν τις υποδομές αυτές αντί των υπηρεσιών χονδρικής του ΟΤΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην πρόσβαση στα τεχνικά έργα υποδομής του ΟΤΕ. Επισημαίνει ότι η σχετική Προσφορά Αναφοράς δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2026 και οι τιμές τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη επαρκές ιστορικό εφαρμογής για να αξιολογηθεί η λειτουργικότητα της πρόσβασης. Ζητά επίσης νέα ανάλυση της αγοράς χονδρικής τοπικής πρόσβασης και διατήρηση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου του ανταγωνισμού.

Η Fiber2all (Nova) ζητά επανεξέταση των προϋποθέσεων άρσης της κοστοστρέφειας. Επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των δικτύων FTTH δεν ακολουθεί απαραίτητα τα γεωγραφικά όρια των αστικών κέντρων και θεωρεί ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία κάλυψης κτιρίων.

Η εταιρεία ζητά διευκρινίσεις για την εμπορική διαθεσιμότητα των εναλλακτικών δικτύων και τον τρόπο υπολογισμού της κάλυψης. Αναφέρεται ακόμη στους δείκτες αξιολόγησης της πρόσβασης στις υποδομές του ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία εφαρμογής τους.

Η ΔΕΗ, η οποία αναπτύσσει το δικό της δίκτυο FTTH μέσω της FiberGrid, αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία επανεξέτασης της ρύθμισης, ζητά όμως πρόσθετα δεδομένα και συμπληρωματική διαβούλευση πριν ληφθεί απόφαση.

Στο υπόμνημά της εστιάζει στη μεθοδολογία υπολογισμού της κάλυψης. Επισημαίνει ότι το κανονιστικό πλαίσιο αναφέρεται στην κάλυψη ενεργών ευρυζωνικών συνδρομητών, ενώ στην τεκμηρίωση της διαβούλευσης χρησιμοποιούνται στοιχεία κάλυψης κτιρίων. Ζητά να διευκρινιστεί πώς συσχετίζονται τα δύο μεγέθη και με ποιον τρόπο αξιοποιούνται τα διαθέσιμα δεδομένα.

Η ΔΕΗ αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται ποσοστά κάλυψης μεγαλύτερα από 100%, ζητώντας εξηγήσεις για τη μεθοδολογία. Επιπλέον, θέτει ζήτημα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανταγωνισμό ο συνδυασμός άρσης της κοστοστρέφειας και εκπτώσεων όγκου.

Οι απαντήσεις των εταιρειών αποτυπώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον χρόνο, τα κριτήρια και την έκταση της άρσης της κοστοστρέφειας. Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026, έπειτα από αίτημα του ΟΤΕ που είχε υποβληθεί τον Μάρτιο.

Η ΕΕΤΤ θα αξιολογήσει τις παρατηρήσεις πριν αποφασίσει για την εφαρμογή της ρύθμισης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί οριστική απόφαση για τα 23 αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΟΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ελληνικές τεχνολογίες και έρευνα στην αποστολή του Αδριανού Γολέμη

    Τεχνητή Νοημοσύνη για την παραγωγή δικαστικών πρακτικών σε 728 αίθουσες

    Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ από τη Vodafone για την αναβάθμιση των καταστημάτων της

    Ookla: Το ώριμο 4G παραμένει σημείο αναφοράς για τις κλήσεις

    Η DNA Europe θέτει την απόσυρση του χαλκού και τον ανταγωνισμό στο επίκεντρο

    Επενδύσεις, πρόσβαση και ασφάλεια στην ατζέντα της GSMA για την κινητή συνδεσιμότητα

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Χάσμα έρευνας και αγοράς στη «βιομηχανική υπεροχή» του «Ορίζων 2020»
    • Σε λειτουργία το νέο Μητρώο για τις ανακληθείσες διοικητικές πράξεις
    • Δύο επενδύσεις της ElvalHalcor αναγνωρίζονται ως Στρατηγικά Έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • Campeón Gaming: Πρώτη B2B συνεργασία στην Κύπρο με την Bet on Alfa
    • ΕΚΚΟΜΕΔ: Ανακοινώνει προεγκρίσεις και εγκρίσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος ΒΑΣΙΚΟ
    • HELLENiQ ENERGY: Προσφορά νέου υπερσύγχρονου αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
    • ΕΣΠΑ: Πρώτη θέση στο REGIOSTARS 2026 για το φυσικό αέριο Αλεξανδρούπολης
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Αυξάνεται η χρήση υπηρεσιών DDoS από ομάδες ακτιβιστών χάκερ
    • H ομάδα ρωσικών συμφερόντων UAC-0099 εντείνει τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής βιομηχανίας με τον εξελισσόμενο downloader MATCHBOIL
    • Χιλιάδες phishing sites κρύβονται πίσω από σελίδες 404
    • Το Veeam Intelligent ResOps for Microsoft 365 βοηθά τους πελάτες να χρησιμοποιούν το AI με ασφάλεια
    • Veeam Unplugged 2026: Η εμπιστοσύνη στα δεδομένα και το AI στο επίκεντρο στην Αθήνα
    • Η ΕΠΑΦΟΣ περνά σε νέα φάση ανάπτυξης με νέα διοικητική δομή
    • Athens Salesforce Summit 2026: Η Salesforce ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα στην εποχή του Agentic AI
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.