Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Η DNA Europe θέτει την απόσυρση του χαλκού και τον ανταγωνισμό στο επίκεντρο

13/10/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Έξι ευρωπαϊκές και εθνικές κλαδικές οργανώσεις συγκρότησαν τη DNA Europe, μια συμμαχία που ζητά από τον Digital Networks Act (DNA) να συνδυάσει τη μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες με την προστασία του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες. Η πρωτοβουλία διεκδικεί μια υποχρεωτική, διαφανή διαδικασία μετάβασης, με σαφείς κανόνες για όλους τους παρόχους, καθώς και τη διατήρηση των εξουσιών των εθνικών ρυθμιστικών αρχών απέναντι σε επιχειρήσεις με σημαντική ισχύ στην αγορά.

Η ίδρυση της συμμαχίας ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή των ANGA, BREKO, ecta, Fibre Council Europe, Swedish Local Fibre Alliance και VATM. Οι οργανώσεις εκπροσωπούν φορείς των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων και των οπτικών ινών. Υποστηρίζουν το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποδομές συνδεσιμότητας και θέτουν ως προτεραιότητες τη βεβαιότητα στον επενδυτικό σχεδιασμό και ένα πλαίσιο που διατηρεί τις επιλογές των χρηστών σε παρόχους, προϊόντα και υπηρεσίες.

Σαφείς κανόνες για την απόσυρση του χαλκού

Η DNA Europe ζητά η αντικατάσταση των δικτύων χαλκού να ακολουθεί δεσμευτική πορεία με διαφανείς, αντικειμενικούς κανόνες χωρίς διακρίσεις. Στόχος της είναι να μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά να σχεδιάζουν τις επενδύσεις τους γνωρίζοντας τους όρους της μετάβασης. Στη θέση αυτή περιλαμβάνεται η ανάγκη για συντονισμένο μηχανισμό μεταφοράς στα νέα δίκτυα, με κατάλληλους όρους πρόσβασης.

Την επενδυτική διάσταση υπογραμμίζει ο Sven Knapp, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BREKO, ο οποίος αποδίδει στους εναλλακτικούς παρόχους σημαντικό μέρος της ανάπτυξης οπτικών ινών στην Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, η συνέχιση αυτής της δραστηριότητας απαιτεί επενδυτική βεβαιότητα, στηριγμένη σε μια σαφή και προβλέψιμη διαδικασία μετάβασης. Συνδέει τη συμβολή των παρόχων αυτών με την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων συνδεσιμότητας και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ο Sascha Brok, γενικός διευθυντής της ANGA, απευθύνει το αίτημα για σαφή μηνύματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Εκτιμά ότι οι επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμη προοπτική για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις υποδομές οπτικών ινών. Προειδοποιεί πως, χωρίς σαφή πολιτικά μηνύματα για τη μετάβαση στις οπτικές ίνες και την προστασία του ανταγωνισμού, όσα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υστερούν θα αδυνατούν να καλύψουν την απόσταση.

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις ανάλογα με την ισχύ στην αγορά

Το δεύτερο αίτημα αφορά τη δυνατότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να διατηρήσουν το πλήρες σύνολο των εργαλείων τους και επαρκή ευελιξία στην εφαρμογή τους. Η συμμαχία ζητά να μπορούν να επιβάλλουν αποτελεσματικά και αναλογικά μέτρα στους παρόχους με σημαντική ισχύ στην αγορά, προσαρμοσμένα στις συνθήκες κάθε αγοράς. Επιδίωξή της είναι η αποτροπή πρακτικών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και η στήριξη της καινοτομίας και αποδοτικών επενδύσεων από όλους τους παρόχους.

Ο Frederic Ufer, γενικός διευθυντής της VATM, συνδέει τους κανόνες απόσυρσης του χαλκού με τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και της επιλογής των τελικών χρηστών. Ζητά το ρυθμιστικό πλαίσιο να βασίζεται στην ισχύ των επιχειρήσεων στην αγορά και να ευνοεί την καινοτομία. Για τον ίδιο, οι προτεραιότητες του DNA πρέπει να είναι οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός και μια αξιόπιστη μετάβαση στην εποχή των gigabit.

Τη σχέση ανταγωνισμού και ψηφιακών υποδομών τονίζει ο Luc Hindryckx, γενικός διευθυντής της ecta. Θεωρεί τον ανταγωνισμό θεμελιώδη προϋπόθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς ενθαρρύνει την καινοτομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη προηγμένης συνδεσιμότητας. Η ecta εκπροσωπεί εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που επενδύουν σε σταθερά, κινητά και σταθερά ασύρματα δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας.

Η ανάπτυξη δικτύων και η σουηδική εμπειρία

Η πρόσβαση επιχειρήσεων και πολιτών σε οπτικές ίνες αποτελεί το ζητούμενο για τον Vincent Garnier, γενικό διευθυντή του Fibre Council Europe. Ο ίδιος υποστηρίζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που παρέχει κίνητρα για επενδύσεις, ενισχύει τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και επιταχύνει την απόσυρση του χαλκού.

Η Elin Bertilsson, διευθύνουσα σύμβουλος της Swedish Local Fibre Alliance, επικαλείται την εμπειρία της Σουηδίας για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των δικτύων. Αποδίδει το υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας μέσω οπτικών ινών στην έγκαιρη απόσυρση του χαλκού, στον ισχυρό ρόλο τοπικών και δημοτικών φορέων και στην προθυμία πολιτικών ηγεσιών να λαμβάνουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις για τις υποδομές.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ECTA telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ από τη Vodafone για την αναβάθμιση των καταστημάτων της

Ookla: Το ώριμο 4G παραμένει σημείο αναφοράς για τις κλήσεις

Επενδύσεις, πρόσβαση και ασφάλεια στην ατζέντα της GSMA για την κινητή συνδεσιμότητα

Στον κρατικό προϋπολογισμό 27,06 εκατ. ευρώ από την ΕΕΤΤ

Η SpaceX συμφώνησε να αποκτήσει φάσμα για δορυφορικό και επίγειο δίκτυο κινητής

Οι πάροχοι κερδίζουν μερίδιο στις πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη παρά την πτώση

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Lidl Ελλάς: Από την καθημερινή συνήθεια στη βιώσιμη ανάπτυξη
  • Η ElvalHalcor συνυπογράφει τη Διακήρυξη «Made in Europe»
  • Όμιλος EPSILONNET & ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού HR στην Ελλάδα
  • Συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για το νομοσχέδιο που θέτει όρια στην ανεξέλεγκτη χρήση AI
  • Στοιχεία ΔΕΣΦΑ για την κατανάλωση Φυσικού Αερίου για το 9μηνο του 2026
  • ΚΕΦΙΜ: Θετικές αλλαγές στο OpenGov και στην ανάλυση συνεπειών
  • Fitch: Αναβάθμισε την προοπτική της Euroins σε θετική και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB-»
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • 4o WatchGuard Technical Summit 2026
  • Τρεις νέες στρατηγικές προσθήκες στο δυναμικό της Algosystems
  • Τα μαθήματα της κυβερνοασφάλειας για μια ασφαλέστερη Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Η συνεργασία Eplan και Rittal μετατρέπει τον σχεδιασμό σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα
  • Η Info Quest Technologies επίσημος διανομέας της Cloudflare σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα
  • Γεωπολιτική, AI και ψηφιακή απάτη επαναπροσδιορίζουν την κυβερνοανθεκτικότητα
  • Αύξηση 48% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο του 2026
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.