Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 26 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Τεχνητή νοημοσύνη: ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη σε έναν ανταγωνισμό κανόνων και κυριαρχίας

22/09/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ακολουθούν η καθεμία τον δικό της δρόμο αντί να υιοθετήσουν τη διεθνή συνεργασία. Μια βάση δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατέγραφε, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, περισσότερους από 1.300 κανονισμούς, κατευθυντήριες γραμμές και άλλες πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη. Το σύνολο αυτό έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από το 2022, όταν η κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI άρχισε να επιταχύνει την υιοθέτηση της generative τεχνητής νοημοσύνης. Ο αριθμός των πολιτικών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% έως 20% στην ΕΕ, η οποία εφαρμόζει σταδιακά μια σχετικά αυστηρή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν εκδώσει ολοκληρωμένα σχέδια δράσης.

Καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα ηγούνται της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρωτοπορούν και στη θέσπιση κανόνων. Τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των πολιτικών για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως, έχοντας εισαγάγει ανεξάρτητα μέτρα όπως επιδοτήσεις για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και απαιτήσεις για τις εταιρείες να διαχειρίζονται τον κίνδυνο κατάχρησης και να αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση. Αντίθετα, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου υστερούν στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τις καθιστά ολοένα και περισσότερο εξαρτημένες από την τεχνολογία των ανεπτυγμένων οικονομιών. Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, 118 χώρες δεν εκπροσωπούνται στις συζητήσεις για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ τα δύο τρίτα των ανεπτυγμένων οικονομιών διαθέτουν εθνικές στρατηγικές για την τεχνητή νοημοσύνη, λιγότερο από το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων χωρών έχει ανάλογες στρατηγικές.

Η G7 ανέλαβε πρόσφατα επικεφαλής στη δημιουργία ενός πλαισίου για την παρακολούθηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η διεθνής συνεργασία έχει παρεμποδιστεί από τις διαιρέσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας. Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκαν να υπογράψουν μια διακήρυξη στο Παρίσι για τη «συμπεριληπτική» ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία υποστήριξαν περίπου 60 υπογράφοντες. Ο κώδικας πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της για την τεχνητή νοημοσύνη, έχει δεχθεί κριτική από αμερικανικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την ανάπτυξη. Η Meta και άλλες εταιρείες έχουν αρνηθεί να τον υπογράψουν.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξη «παγκόσμιας κυριαρχίας στην τεχνητή νοημοσύνη» μέσω της εξαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας. Ο Τραμπ ανακάλεσε επίσης ένα εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, που αποσκοπούσε στην προώθηση της ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, φέρνοντας στο προσκήνιο μια μετατόπιση της έμφασης προς την καινοτομία. Η Κίνα έχει απαγορεύσει ή περιορίσει την πρόσβαση σε ξένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, ενώ έχει ρυθμίσει το περιεχόμενο που παράγεται από αυτήν. Η χώρα εργάζεται πάνω σε εγχώρια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγούς, καθώς και σε στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνολογίας. Σε ένα διεθνές συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στη Σαγκάη τον περασμένο Ιούλιο, η Κίνα σηματοδότησε την ετοιμότητά της να ανταγωνιστεί τη Δύση στη διαμόρφωση των κανόνων.

Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί από τους φορείς ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης να διενεργούν αξιολογήσεις κινδύνου, προβλέποντας πρόστιμα για τους παραβάτες. Το νομοθετικό σώμα της Ιαπωνίας έχει επίσης ψηφίσει τη δική του νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών τροφοδοτεί την ταχεία βελτίωση των επιδόσεων της τεχνητής νοημοσύνης, η διεθνής συνεργασία για τα μέτρα ασφαλείας και τα δεοντολογικά πρότυπα θα είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως δεδομένης της πιθανής χρήσης της τεχνολογίας σε φονικά όπλα και κυβερνοεπιθέσεις, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατέγραψε πέρυσι περίπου 230 σημαντικά περιστατικά που αφορούσαν την τεχνητή νοημοσύνη, μια αύξηση περίπου 60% από το 2023.

Η αυτορρύθμιση από τις επιχειρήσεις είναι σχετικά περιορισμένη. Περίπου το 39% των εταιρειών διαθέτουν επιτροπές διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Ιδιωτικότητας. Ενώ κορυφαίοι φορείς ανάπτυξης όπως η OpenAI είχαν απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για τη θέσπιση κανόνων, προτείνοντας σε κάποια φάση τη δημιουργία ενός διεθνούς ρυθμιστικού φορέα, οι προτεραιότητες φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί στον ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI oecd
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κέντρα δεδομένων AI αλλάζουν τον χάρτη των ημιαγωγών

Revolut Research: το νέο ερευνητικό τμήμα AI της Revolut

Stanford: Στο 19% το χάσμα απασχόλησης των νέων σε επαγγέλματα με έκθεση στην AI

Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για το περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω ΤΝ

Pew: Αυξάνονται γρήγορα οι ιστοσελίδες με ενδείξεις περιεχομένου από AI

Στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον 15 από τις 20 μεγαλύτερες αγορές hyperscale data centers

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Alpha Bank: Καταργεί την προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος στις κάρτες Aegean Bonus Visa
  • Active: Ενοποίηση μετοχικής δομής στην Active Computer Systems
  • ΔΕΗ: Με περισσότερα από 100 καταστήματα νέας γενιάς επαναπροσδιορίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδοτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων σε όλη την Αττική»
  • «Αξία για το Μέλλον»: Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στην 90ή ΔΕΘ
  • Έρευνα EY: Το AI επαναπροσδιορίζει το πώς οι καταναλωτές αναζητούν και λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας
  • Spitogatos: Η εικόνα της αγοράς κατοικίας στα ελληνικά νησιά το 2ο τρίμηνο του 2026
RSS itsecuritypro.gr
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε ετήσια βάση
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει το Easy UPS 3S Pro για ευκολότερη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε κρίσιμες εφαρμογές
  • Η AI δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα λογισμικού το οποίο εμφανίζει νέες απειλές
  • Η Sophos συνεργάζεται με την OpenAI στην ασφάλεια ΑΙ
  • Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση – Η πιο συνδεδεμένη γενιά είναι και η λιγότερο προστατευμένη
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.