Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Παγκόσμια στρατηγική για διαφανή και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη

11/07/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Δύο νέα κείμενα-οδηγοί για τα διεθνή πρότυπα στην αυθεντικότητα πολυμέσων και τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάστηκαν από την Πρωτοβουλία για τα Πρότυπα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αυθεντικότητας Πολυμέσων (AMAS) στο συνέδριο AI for Good Global Summit στη Γενεύη. Στόχος των δύο κειμένων, που εκπονήθηκαν από τη συνεργασία των IEC, ISO και ITU, είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της κατάχρησης περιεχομένου που παράγεται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η δημιουργία ενός πλαισίου διαφάνειας και εμπιστοσύνης στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η τεχνική έκθεση καταγράφει το σημερινό τοπίο των διεθνών προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών για την αυθεντικότητα των ψηφιακών μέσων και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το πολιτικό κείμενο προσφέρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς κυβερνήσεις και φορείς χάραξης πολιτικής για την αποτελεσματική ρύθμιση της δημιουργίας, της διάδοσης και της χρήσης συνθετικού πολυμεσικού περιεχομένου. Και τα δύο κείμενα δίνουν έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης διεθνών προτύπων ώστε να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα και η διαφάνεια στη διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου.

Όπως σημειώνεται από τους συντάκτες των εκθέσεων, βασικός στόχος είναι να μπορούν οι χρήστες να αναγνωρίζουν την προέλευση του περιεχομένου που δημιουργείται ή τροποποιείται από τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να περιορίζεται η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Ο Gilles Thonet, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της IEC, επεσήμανε ότι τα διεθνή πρότυπα αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την υπεύθυνη και ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και για την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών διεθνώς, προσθέτοντας ότι οι νέες εκθέσεις χαρτογραφούν υπάρχοντα πρότυπα και εντοπίζουν κενά που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Από την πλευρά του, ο Silvio Dulinsky, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ISO, σημείωσε ότι οι προτάσεις της AMAS δίνουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων από τα συνθετικά μέσα που παράγονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Bilel Jamoussi, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών της ITU, τόνισε τη σημασία των προτύπων για την επαλήθευση της αυθεντικότητας και της προέλευσης περιεχομένου ως απαραίτητα τεχνικά εργαλεία για τις κυβερνήσεις και τους ρυθμιστικούς φορείς διεθνώς.

Στη διαμόρφωση των εκθέσεων συνέβαλαν, πέραν των IEC, ISO και ITU, ο συνασπισμός για την αυθεντικότητα και προέλευση περιεχομένου (C2PA), η ομάδα JPEG, το EPFL, η Shutterstock, το Fraunhofer Heinrich Hertz Institute, η Κινεζική Ακαδημία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (CAICT), η DataTrails, η Deep Media και η Witness. Η σημερινή παρουσίαση στη Γενεύη υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων ενόψει της Διεθνούς Συνόδου για τα Πρότυπα Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Δεκεμβρίου 2025 στη Σεούλ.

Το συνέδριο AI for Good αποτελεί την κύρια πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ η Διεθνής Σύνοδος Προτύπων Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για την υιοθέτηση παγκόσμιων προτύπων που θα στηρίξουν μια συμπεριληπτική, υπεύθυνη και καινοτόμο ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες απαιτήσεις για τα δίκτυα κινητής φέρνει η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης

Μπορεί ένας Commodore 64 του 1982 να «συνομιλήσει» με την Α.Ι.; H Amazon Web Services και ο Darko Mesaros μας δείχνουν το πως!

Nokia: Η AI θα παράγει το 44% της δικτυακής κίνησης

Bank of America: Κίνδυνος μια παρατεταμένη επενδυτική διόρθωση στην AI

Gartner: Οι AI agents επιταχύνουν τη μετάβαση στην αυτόνομη πληροφορική

Εκπαίδευση AI: Τέσσερις εταιρείες δεσμεύονται για κοινή εξαίρεση περιεχομένου

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Β. Κικίλιας στα 90 χρόνια του Ν.Ε.Ε.: «Η Ελλάδα κερδίζει διεθνή εμβέλεια από τη Ναυτιλία»
  • ΠΟΕΕ: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS»
  • Προσωπικά δεδομένα: Οι Αρχές Ελλάδας και Ισπανίας προτείνουν νέο πλαίσιο ασφαλούς πρόσβασης
  • Το BestPrice στο ChatGPT
  • Η Infinitum εκσυγχρονίζει  την OT υποδομή της Ελληνικός Χρυσός
  • Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Plastic Free Greece
  • Ο Όμιλος ONEX στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Seo Hui» της Hanwha Ocean στην Κορέα
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
  • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
  • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.