Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 13 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

G7: Κοινό μέτωπο για ασφαλή και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη

18/06/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι ηγέτες των χωρών του G7 υιοθέτησαν κοινή δήλωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας τον ρόλο της στην προώθηση της ευημερίας και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Στο επίκεντρο της δήλωσης τέθηκε η ανάγκη για υπεύθυνη, ασφαλή και αξιόπιστη ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διασφαλίζονται τα οφέλη για την κοινωνία, να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες και να ενισχύεται η εθνική ασφάλεια των κρατών μελών. Παράλληλα, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, ακολουθώντας τις αρχές του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Η δήλωση των G7 δίνει έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των κρατικών υπηρεσιών και να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας, όπως και στην ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία κατά την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων. Οι ηγέτες επανέλαβαν τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως βασικού πυλώνα των οικονομιών τους, επισημαίνοντας τη δέσμευση για στήριξη της υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης σε αυτούς τους φορείς, με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο της δήλωσης, επισημαίνονται οι προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη ενεργειακή κατανάλωση λόγω της εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών. Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζεται ως μοχλός καινοτομίας και βελτίωσης της αποδοτικότητας στον τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των συστημάτων και την ασφάλεια εφοδιασμού. Επίσης, αναγνωρίζονται οι ανησυχίες των αναδυόμενων αγορών για την ανισότητα πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη, με τους ηγέτες να δεσμεύονται για πρωτοβουλίες υποστήριξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Η καναδική προεδρία της G7 ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού G7 GovAI Grand Challenge και τη δημιουργία του δικτύου G7 AI Network, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τον δημόσιο τομέα. Παρουσιάστηκε επίσης ο Οδικός Χάρτης Υιοθέτησης Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες και εργαλεία για την επιτάχυνση της υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων, τη βελτίωση της πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές και την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας.

Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής ταλέντων και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών και των κοινωνικών ομάδων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες. Η δήλωση προβλέπει δράσεις για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της υιοθέτησης διεθνών πρωτοβουλιών, όπως το Hiroshima AI Process και ο Κώδικας Δεοντολογίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο Οδικός Χάρτης Υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης περιγράφει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η πρόσβαση σε προηγμένους υπολογιστικούς πόρους, η διασύνδεση με ερευνητικά κέντρα, η ανάπτυξη πρακτικών παραδειγμάτων και η δημιουργία οδηγού υιοθέτησης τεχνολογίας με πρακτικές πολιτικές και επιχειρηματικές εφαρμογές. Η συνολική στρατηγική της G7 επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και συμπεριληπτικού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την προώθηση λύσεων που βασίζονται στην υπευθυνότητα και την αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI g7
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένα τρίτο των νέων ιστοσελίδων παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη

Personal Branding στην εποχή της ΤΝ – γιατί η αυθεντικότητα κάνει τη διαφορά

Από μηδενική βάση στα 8 δισ. δολάρια η αγορά AISS

Η ΕΕ συμφώνησε σε απλούστερους κανόνες για το AI Act

Ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκό σχέδιο απέναντι σε AI hacking κινδύνους

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αξιολογεί νέα μοντέλα AI πριν από τη διάθεσή τους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.