Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Πάνω από 250 CEOs ζητούν υποχρεωτική διδασκαλία AI και πληροφορικής στα σχολεία

05/05/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Περισσότεροι από 250 διευθύνοντες σύμβουλοι, ανάμεσά τους ο Satya Nadella της Microsoft, ο Josh Silverman της Etsy και ο Dara Khosrowshahi της Uber, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους New York Times, καλώντας για την ενσωμάτωση της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης ως βασικών μαθημάτων στα αμερικανικά σχολικά προγράμματα, από το νηπιαγωγείο έως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η ενίσχυση αυτών των αντικειμένων στην εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ισότητα και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Η επιστολή ξεκινά με το ερώτημα: «Τι θα συνέβαινε αν ένα μόνο μάθημα μπορούσε να συμβάλει στο κλείσιμο των μισθολογικών ανισοτήτων, να ξεκλειδώσει 660 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δυναμικής κάθε χρόνο για τους απλούς Αμερικανούς και να αντιμετωπίσει το υφιστάμενο έλλειμμα δεξιοτήτων;». Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό, εφόσον η επιστήμη των υπολογιστών και η τεχνητή νοημοσύνη καταστούν αναπόσπαστο μέρος της βασικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, από μικρή ηλικία.

Τα δεδομένα που παρατίθενται είναι ενδεικτικά: μία και μόνο τάξη πληροφορικής στο λύκειο συνδέεται με αύξηση μισθών κατά 8% για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία που θα ακολουθήσουν ή το αν θα φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το αντικείμενο, καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αποφοίτηση. Σήμερα, μόνο 12 πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν τη διδασκαλία έστω και βασικών εννοιών επιστήμης των υπολογιστών.

Η επιστολή τονίζει ότι η απουσία αυτών των γνώσεων διευρύνει τα ήδη υφιστάμενα χάσματα δεξιοτήτων και εισοδήματος που ταλανίζουν την αμερικανική κοινωνία επί δεκαετίες. Παράλληλα, επισημαίνει ότι διακυβεύεται και η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές τεχνολογικό περιβάλλον. Χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικά τα μαθήματα πληροφορικής ή τεχνητής νοημοσύνης για κάθε μαθητή. Οι ΗΠΑ, σημειώνεται, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία διαμορφώνει το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μια βασική κατανόηση της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης είναι κρίσιμη για να μπορούν όλοι οι μαθητές να ευημερήσουν. Χωρίς αυτές τις γνώσεις, τα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν στο περιθώριο των εξελίξεων. «Πώς μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό;» αναρωτιούνται οι υπογράφοντες, υπογραμμίζοντας ότι οφείλουμε στις νέες γενιές μια εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής.

Οι συντάκτες της επιστολής κάνουν έκκληση για μια αμερικανική εκπαιδευτική πολιτική που θα εξοπλίσει τους μαθητές όχι απλώς ως καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά ως δημιουργούς και φορείς καινοτομίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «έχουμε την ευθύνη να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά για το νέο Αμερικανικό Όνειρο». Πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των παιδιών, αλλά και στο μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παρότι αναγνωρίζεται ότι έχουν ήδη γίνει βήματα προόδου -με όλες τις πολιτείες να έχουν αναλάβει δράσεις την τελευταία δεκαετία και περισσότερους από 100.000 εκπαιδευτικούς να έχουν ξεκινήσει να διδάσκουν το αντικείμενο-, οι υπογράφοντες θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί. Η αλλαγή πρέπει να είναι καθολική, με την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη να καθίστανται υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών κάθε σχολείου, χωρίς εξαιρέσεις.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την επαναχάραξη της πολιτικής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της AI στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην ανώτατη εκπαίδευση και στους χώρους εργασίας, μέσω συνεργασιών μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, περικοπές σε ομοσπονδιακά προγράμματα απειλούν να περιορίσουν τη βασική έρευνα στον τομέα.

Η επιστολή ολοκληρώνεται με κάλεσμα για δράση: η καθολική ένταξη της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση μπορεί να ξεκλειδώσει 660 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευκαιρίες για τον μέσο Αμερικανό, να περιορίσει τις μισθολογικές ανισότητες και να προετοιμάσει τα παιδιά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο. Για τους υπογράφοντες, αυτή η αλλαγή δεν είναι απλώς επιθυμητή – είναι επιβεβλημένη.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI USA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες απαιτήσεις για τα δίκτυα κινητής φέρνει η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης

Μπορεί ένας Commodore 64 του 1982 να «συνομιλήσει» με την Α.Ι.; H Amazon Web Services και ο Darko Mesaros μας δείχνουν το πως!

Nokia: Η AI θα παράγει το 44% της δικτυακής κίνησης

Bank of America: Κίνδυνος μια παρατεταμένη επενδυτική διόρθωση στην AI

Gartner: Οι AI agents επιταχύνουν τη μετάβαση στην αυτόνομη πληροφορική

Εκπαίδευση AI: Τέσσερις εταιρείες δεσμεύονται για κοινή εξαίρεση περιεχομένου

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Β. Κικίλιας στα 90 χρόνια του Ν.Ε.Ε.: «Η Ελλάδα κερδίζει διεθνή εμβέλεια από τη Ναυτιλία»
  • ΠΟΕΕ: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS»
  • Προσωπικά δεδομένα: Οι Αρχές Ελλάδας και Ισπανίας προτείνουν νέο πλαίσιο ασφαλούς πρόσβασης
  • Το BestPrice στο ChatGPT
  • Η Infinitum εκσυγχρονίζει  την OT υποδομή της Ελληνικός Χρυσός
  • Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Plastic Free Greece
  • Ο Όμιλος ONEX στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Seo Hui» της Hanwha Ocean στην Κορέα
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
  • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
  • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.