Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 13 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Εκτόξευση κατά 350% στην ενέργεια για παραγωγή AI chip μέσα σε έναν χρόνο

10/04/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η εκρηκτική ζήτηση για εξειδικευμένα μικροτσίπ έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με την παραγωγή τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace Ανατολικής Ασίας. Μόνο μέσα στο 2024, η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή chip τεχνητής νοημοσύνης άγγιξε τις 984 γιγαβατώρες, καταγράφοντας άνοδο κατά 351% σε σχέση με το 2023. Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να υπερβούν τους 453.600 μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO₂, έναντι 99.200 το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή των chip είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη στην Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η εταιρεία TSMC στην Ταϊβάν κατασκευάζει την πλειοψηφία των λογικών κυκλωμάτων (logic chips) που χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως η Nvidia και η AMD, ενώ οι SK hynix, Samsung και Micron κυριαρχούν στην παραγωγή μνημών HBM, οι οποίες είναι κρίσιμες για τις υπολογιστικές απαιτήσεις των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά δίκτυα αυτών των χωρών εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα. Το 83,1% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ταϊβάν προέρχεται από ορυκτές πηγές, ποσοστό που ανέρχεται σε 68,6% στην Ιαπωνία και 58,5% στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, ένα μόνο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής chip μπορεί να καταναλώνει έως και 100 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα. Η έκθεση εκτιμά ότι, εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία ανάπτυξης της βιομηχανίας, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για την παραγωγή chip τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φτάσει τις 37.238 γιγαβατώρες έως το 2030 – ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνολική τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας. Οι σχετικές εκπομπές θα μπορούσαν τότε να ανέλθουν σε 16,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO₂, χωρίς αποφασιστική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Greenpeace προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση από την παραγωγή chip χρησιμοποιείται ήδη από κυβερνήσεις και εταιρείες ως επιχείρημα για την κατασκευή νέων υποδομών βασισμένων σε φυσικό αέριο. Στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση ενέκρινε το 2024 την κατασκευή μονάδας συνδυασμένης παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ισχύος 1,05 γιγαβάτ, με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο, για λογαριασμό της SK hynix. Επίσης, σχεδιάζει την προσθήκη επιπλέον 3 γιγαβάτ δυναμικότητας LNG για τη Samsung στο Εθνικό Συγκρότημα Ημιαγωγών. Στην Ταϊβάν, η Taiwan Power Company χρησιμοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση των βιομηχανιών chip και τεχνητής νοημοσύνης ως λόγο για την επέκταση του λιμανιού Keelung και την προσθήκη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 5,2 γιγαβάτ. Παράλληλα, μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, όπως η Pegatron, προωθούν την πυρηνική ενέργεια ως λύση για την κάλυψη των αναγκών.

Στην Ταϊβάν, η κατανάλωση ενέργειας από την παραγωγή chip AI αυξήθηκε από 83,4 σε 375,8 γιγαβατώρες μέσα σε έναν χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στη μέση ετήσια κατανάλωση περίπου 92.650 νοικοκυριών. Στη Νότια Κορέα η κατανάλωση διπλασιάστηκε φτάνοντας τις 315,2 γιγαβατώρες, ενώ στην Ιαπωνία έφτασε τις 292,6. Οι εκπομπές ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία, με την Ταϊβάν να φτάνει τους 185.700 μετρικούς τόνους CO₂, τη Νότια Κορέα τους 135.900 και την Ιαπωνία τους 132.100.

Η Greenpeace επισημαίνει ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που οδηγούν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – όπως οι Nvidia, AMD, Microsoft, Meta και Google – θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην απαλλαγή της εφοδιαστικής τους αλυσίδας από τα ορυκτά καύσιμα. Η οργάνωση καλεί τις εταιρείες να επιτύχουν 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή των chip έως το 2030, μέσα από στοχευμένες ενέργειες όπως η κατασκευή ιδιόκτητων ενεργειακών μονάδων, η υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ενέργειας και η απευθείας επένδυση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.

Αν και κάποιες εταιρείες όπως η TSMC έχουν ανακοινώσει τη μετάβαση τους σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας, η πρόοδος χαρακτηρίζεται από την Greenpeace ως αργή. Η TSMC δήλωσε πρόσφατα ότι δεσμεύεται σε χαμηλών εκπομπών παραγωγή και ότι το 2024 σημειώθηκε μείωση στις εκπομπές ανά μονάδα παραγωγής, ωστόσο η συνολική εικόνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένα τρίτο των νέων ιστοσελίδων παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη

Personal Branding στην εποχή της ΤΝ – γιατί η αυθεντικότητα κάνει τη διαφορά

Από μηδενική βάση στα 8 δισ. δολάρια η αγορά AISS

Η ΕΕ συμφώνησε σε απλούστερους κανόνες για το AI Act

Ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκό σχέδιο απέναντι σε AI hacking κινδύνους

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αξιολογεί νέα μοντέλα AI πριν από τη διάθεσή τους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.