Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 3 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Κομισιόν: Τίθενται σε ισχύ νέοι ισχυρότεροι κανόνες για την κυβερνοανθεκτικότητα

16/01/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πρόσφατα, επιχειρήθηκε η υπονόμευση της συλλογικής μας ασφάλειας μέσω μιας σειράς απειλών κατά των υποδομών ζωτικής σημασίας της ΕΕ. Ήδη το 2020, η Επιτροπή είχε προτείνει να αναβαθμιστούν σημαντικά οι κανόνες της ΕΕ για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων και την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών.

Σήμερα, «θα τεθούν σε ισχύ δύο βασικές οδηγίες για τις κρίσιμες και τις ψηφιακές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι των διαδικτυακών και μη διαδικτυακών απειλών, οι οποίες εκτείνονται από τις κυβερνοεπιθέσεις έως το έγκλημα, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία ή τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για την οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (οδηγία NIS 2) και την οδηγία για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων (οδηγία CER)».

Η οδηγία NIS 2 αποσκοπεί σε μια ασφαλέστερη και ισχυρότερη Ευρώπη επεκτείνοντας σημαντικά τους τομείς και το είδος των κρίσιμων οντοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πάροχοι δημόσιων δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, η διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων, η κατασκευή προϊόντων κρίσιμης σημασίας, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών και οι φορείς δημόσιας διοίκησης, καθώς και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης γενικότερα. Επιπλέον, θα ενισχύσει τις απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνων κυβερνοασφάλειας με τις οποίες υποχρεούνται να συμμορφώνονται οι εταιρείες, καθώς επίσης θα εξορθολογίσει τις υποχρεώσεις αναφοράς περιστατικών με πιο λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την αναφορά, το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα. Η οδηγία NIS2 αντικαθιστά τους κανόνες για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, την πρώτη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

Απέναντι σε ολοένα και πιο σύνθετους κινδύνους, η νέα οδηγία CER αντικαθιστά την οδηγία για τις ευρωπαϊκές υποδομές ζωτικής σημασίας του 2008. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας έναντι μιας σειράς απειλών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών κινδύνων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των απειλών εκ των έσω και των δολιοφθορών. Καλύπτει 11τομείς: ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών, υγεία, πόσιμο νερό, λύματα, ψηφιακές υποδομές, δημόσια διοίκηση, διάστημα και τρόφιμα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εθνικές στρατηγικές και να διενεργούν τακτικές εκτιμήσεις κινδύνου για τον εντοπισμό οντοτήτων που θεωρούνται κρίσιμες ή ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία 21 μηνών για να μεταφέρουν τις δύο αυτές οδηγίες στο εθνικό τους δίκαιο. Στο διάστημα αυτό, τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν και θα δημοσιεύσουν τα απαιτούμενα μέτρα συμμόρφωσης με τις εν λόγω οδηγίες.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με μια προσέγγιση συντονισμού σε επίπεδο Ένωσης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη καλούνται να επιταχύνουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της οδηγίας NIS 2 και της οδηγίας για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων (οδηγία CER)».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

cuberattacks europe hacking
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακό εμπόριο: ΕΕ και Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία – Τι προβλέπει

Γιατί σας καλούν στο τηλέφωνο και δεν μιλάνε

Η Κομισιόν παγώνει τα εθνικά νομοσχέδια για ανηλίκους στα social media

Η CBS συνεργάζεται με τον ΣΕΒ για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Η ESET επεκτείνει την προστασία για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με νέες δυνατοτητες ασφάλειας AI και προστασίας από απάτες

Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • IEA: Οι πυρκαγιές πιέζουν την ασφάλεια των ηλεκτρικών δικτύων
  • Έρευνα kariera.gr: Σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες του
  • Αττικά Πολυκαταστήματα: Στρατηγική συνεργασία με τη Goldair Cargo
  • Blink Charging Hellas: Διευρύνει τη στρατηγική συνεργασία της με την AVIS
  • Η Hydrosat ανακοινώνει το πρόγραμμα παρατήρησης Γης Nyktòs
  • ΕΖΑ: Βελτίωση οικονομικών δεικτών το 2025 – Στο 43% το μεικτό περιθώριο κέρδους
  • ΟΠΑ, Grant Thornton και Attica Group στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
  • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
  • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
  • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
  • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.