Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 11 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Ανακατατάξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εν μέσω ρυθμιστικού κενού

15/01/2018Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη6 Mins Read News Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τη στιγμή που η ολοσχερής αλλαγή των στελεχών στην Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δημιουργεί ρυθμιστικό κενό, ελπίζεται ολίγων μηνών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανακατατάξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά οι οποίες δύναται να διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο τοπίο.

Όπως όλα δείχνουν σύντομα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες περιορίζονται σε 4 και πιθανότατα μετά από πολύ λίγο σε 3, όταν κατά τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της αγοράς στην μάχη για μερίδιο σε συνδρομητές συμμετείχαν περίπου 12. Η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ξεκίνησε το 2007 με τους εναλλακτικούς φορείς (οι πάροχοι εκτός ΟΤΕ) να επενδύουν στο βρόχο. Σήμερα έχουν μείνει 4 (συν τον ΟΤΕ πέντε συνολικά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά) οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου το 45% των συνδρομητών τηλεφωνίας με βάση τα δεδομένα ότι οι εναλλακτικοί στο τέλος του 2017 εξυπηρετούσαν 2.110.000 συνδέσεις (μόλις 25.000 περισσότερες από ότι στο τέλος του 2016)  ενώ ο ΟΤΕ (στοιχεία 9μήνου) περίπου 2.628.750.

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται αναφορικά με την ΕΕΤΤ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και μάλλον μουδιασμένη. Η αλλαγή όλων των μελών της Ολομέλειας ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και του προέδρου Δημήτρη Τσαμάκη ο οποίος έχει διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος δεν θα εγκαταλείψει τη θέση αμαχητί καθώς θεωρεί ότι ο διορισμός του πριν περίπου ενάμιση χρόνο ήταν για τέσσερα χρόνια και διακόπτεται χωρίς λόγο.

Την ίδια στιγμή ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και βεβαίως μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ καλός πρόεδρος. Ολόκληρη η ΕΕΤΤ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης (κάτι που συμβαίνει διαχρονικά) και κυρίως του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από στελέχη της αγοράς, παράλληλα με την ολοσχερή αλλαγή της Ολομέλειας, αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη και στους επικεφαλής διευθυντές των υπηρεσιών έπειτα από προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εσωτερικά στην ΕΕΤΤ δεν υπήρχε η αναγκαία ομαλότητα (αλλαγές προέδρων, ενάμιση χρόνος χωρίς Ολομέλεια) η εικόνα για την Επιτροπή δεν είναι η αρμόζουσα.

Γρίνια για μεροληψία υπέρ του ΟΤΕ ή το αντίθετο, είχε παρατηρηθεί σε αρκετές προηγούμενες συγκυρίες, στην παρούσα όμως έχει ενταθεί. Πρόσφατα, η διοίκηση του ΟΤΕ προέβη σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον της ΕΕΤΤ, και την ίδια στιγμή καταγράφεται ανησυχία από την πλευρά των υπολοίπων παρόχων ότι η Επιτροπή δεν ασκεί τα ρυθμιστικά της καθήκοντα με τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο ανταγωνισμός, αφήνοντας υποθέσεις να χρονίζουν. Eκκρεμούν μείζονος σημασίας αποφάσεις με κυριότερη αυτή της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote για καταπάτηση του νόμου περί ανταγωνισμού. Η απελθούσα Ολομέλεια δεν κατόρθωσε να κλείσει την υπόθεση η οποία κληρονομείται στην επόμενη, η οποία προφανώς θα πρέπει να ενημερωθεί από την αρχή γι’ αυτήν όπως και για μια σειρά από άλλα καυτά θέματα (πορεία του Vectoring, άλλες υποθέσεις διαμάχης μεταξύ των παρόχων).

eett-change

Ο χρόνος που θα χρειασθεί η νέα Ολομέλεια για να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά της, να λαμβάνει δηλαδή τελεσίδικες αποφάσεις, δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Ένα τρίμηνο είναι το λιγότερο με βάση την εμπειρία διαχρονικά ενώ εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις οργανωτικές δυνατότητες του προέδρου και των αντιπροέδρων. Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο γεγονός ότι οδεύουμε προς μια περίοδο ρυθμιστικού κενού κατά την οποία πιθανότατα θα «τρέξει» η περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς (πώληση, Cyta και Forthnet) θέμα το οποίο λογικά θα απασχολήσει την ΕΕΤΤ.

Εν κατακλείδι στην τηλεπικοινωνιακή αγορά καταγράφεται ανησυχία για το μελλοντική πορεία της ΕΕΤΤ στο σκέλος που αφορά την ανεξαρτησία της, ενώ για την διαφαινόμενη ενοποίηση των παρόχων, τουλάχιστον τα στελέχη των OTE Vodafone και Wind τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι επιβάλλεται λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων τα τελευταία έτη.

Απαντούν δε στην ανησυχία για τη δημιουργία ολιγοπωλίου με το παράδειγμα της μείωσης των τιμών στην κινητή τηλεφωνία στην οποία δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες. Αναλυτές εκτιμούν σχετικά ότι σε αυτή τη φάση (και έπειτα από τις αυξήσεις που έχουν ήδη εφαρμόσει οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι) οι τιμές είτε θα μείνουν σταθερές, είτε θα αυξάνονται με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις για τα δίκτυα νέας γενιάς και οι πάροχοι έχουν εισέλθει σε φάση ωριμότητας κάτι που δεν συνέβαινε όταν «κονταροχτυπήθηκαν» με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στην κινητή.

Αναφορικά επίσης με την αγορά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εξελίξεις για τη Forthnet. Το αρχικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει γνωστά και μη Fund, η τακτική και οι επιδιώξεις των Vodafone και Wind, προς το παρόν, συνιστούν ανοιχτό πεδίο, όπου, το μόνο σίγουρο δείχνει, ότι αυτή τη φορά στην εισηγμένη θα σημειωθούν σημαντικές μετοχικές αλλαγές. Ήδη οι πιστώτριες τράπεζες (με επικεφαλής την Πειραιώς) ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ως εκ τούτου «διαμορφώνουν» και το παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή, εκτός απροόπτου, στην Vodafone καταλήγει η Cyta Ελλάδος, όταν η μητρική εταιρεία στην Κύπρο αποφασίσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, εξασφαλίζοντας και την αναγκαία πολιτική συναίνεση. Ελάχιστοι είναι οι παρικούντες την Ιερουσαλήμ σε Ελλάδα και Κύπρο που πιστεύουν ότι εν τέλει θα επικρατήσει το σενάριο της συγχώνευσης της Cyta  με την Wind έπειτα από ανταλλαγή μετοχών.

Στο στρατόπεδο της Forthnet εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος των στοιχείων της (due diligence) από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσει. Το λογικό θα ήταν η εισηγμένη να καταλήξει στις Vodafone και Wind οι οποίες κινούνται μαζί στη διαδικασία για τη διεκδίκησή της, όμως, φαίνεται πως αποτελεί και πεδίο για τη δραστηριοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων που, εφόσον αποκτήσουν τον έλεγχο, θα την μετασχηματίσουν (κάνοντας όπως χαρακτηριστικά λέγεται τη «δύσκολη» δουλειά – μείωση κόστους) και θα την πουλήσουν ενιαία ή και σε τμήματα (π.χ. άλλος θα πάρει τους συνδρομητές και άλλος τη συνδρομητική πλατφόρμα Nova).

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι εκτός από τα γνωστά Fund, όπως τα Apollo Global Management και Pillarstone που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την τύχη της, στη διαδικασία συμμετέχει και το Golden Tree που αποτελεί βασικό μέτοχο της Wind. Η τελευταία όπως και η Vodafone συμμετέχουν και τώρα στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Ακόμη, αρχικό ενδιαφέρον για τη Forthnet έχει κατατεθεί στη Nomura (σύμβουλος των τραπεζών) από μια εταιρεία με την ονομασία Providence η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι συνδεμένη με τον Αντέννα, από σχήμα στο οποίο επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχει η PCCW (βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom) και από την Odyssey Universal για την οποία δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση ως προς τους συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Δημήτρης Τσαμάκης ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος νίκος παππάς ψηπτε
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για τις πολλαπλές εγκαταστάσεις οπτικών ινών στα κτίρια

AI Act: νέοι ρόλοι για ΕΕΤΤ και ΑΠΔΠΧ – έρχεται AI Sandbox

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Ολομέλειας της ΕΕΤΤ

Αποτελέσματα της 67ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του BEREC

O σταθμός εποπτείας φάσματος δορυφορικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ στο δίκτυο της ITU

Η ΔΕΗ ζητά από την ΕΕΤΤ ρεαλιστική ευκαιρία για ανάπτυξη δικτύου 5G

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • EduCoach: Η πρώτη πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού με τη δύναμη της ΤΝ
  • Συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης – Πειραιώς με ορατό αποτύπωμα σε κοινωνία, περιβάλλον και πολιτισμό
  • Ολυμπιακός και Superbet εγκαινίασαν τη νέα τους συνεργασία μέχρι το 2032
  • Παπουτσάνης: Αύξηση 5,2% του κύκλου εργασιών στο Α’ εξάμηνο
  • Το Επιμελητήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαλόγου για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Αχαΐα
  • Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: GOLD Award στον CR Index 2025-2026 για τις ESG επιδόσεις του
  • Νέοι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη
RSS itsecuritypro.gr
  • Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μετά το θάνατο: Πώς να διαχειριστείτε τους κινδύνους για την ψηφιακή κληρονομιά των αγαπημένων σας
  • Newra AI Hub: Μια κοινή πρωτοβουλία της Πειραιώς και της Accenture εγκαινιάζει νέα εποχή στις στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Η Commvault διατηρεί τη θέση της ως Leader για 15η συνεχή χρονιά στο Gartner® Magic Quadrant™ για Πλατφόρμες Backup και Προστασίας Δεδομένων
  • Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας με την κοινοπραξία CSC-EDIC – Στρατηγική συμμετοχή της ΕΑΚ
  • NIS2: Από τη δήλωση συμμόρφωσης στην αποδεδειγμένη κυβερνοανθεκτικότητα
  • Liquid Cooling Package – Αποδοτική Ψύξη για IT Υποδομές και Data Centers
  • DSPM για AI: Μία πρακτική ματιά στην ασφάλεια δεδομένων AI
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.