Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

ΕΕ: Δεν στοχεύουμε τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες

07/03/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή αγορά «δεν στοχεύει τις αμερικανικές εταιρείες», δήλωσαν οι επικεφαλής τεχνολογίας και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Αμερικανό βουλευτή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την ένταση που έχει προκύψει μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω της αυστηρότερης ρύθμισης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών από την ΕΕ.

Οι Εκτελεστικές Αντιπρόεδροι της Επιτροπής, Τερέσα Ριμπέρα και Χένα Βίρκουνεν, απέστειλαν επιστολή στον Τζιμ Τζόρνταν, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για να εξηγήσουν τους στόχους του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA), ο οποίος υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό, υπό την απειλή επιβολής υψηλών προστίμων. Ο νόμος επηρεάζει κυρίως αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Meta, η Google, η Amazon και η Microsoft.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει συνταχθεί με τα ανώτατα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, εκφράζοντας παράπονα για τα πρόστιμα της ΕΕ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει με επιβολή δασμών, σε μνημόνιο που εξέδωσε στις 21 Φεβρουαρίου με τίτλο «υπεράσπιση των αμερικανικών εταιρειών και καινοτόμων από εκβιασμούς και άδικα πρόστιμα από το εξωτερικό».

Η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 6 Μαρτίου, αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο ολοκληρωμένη υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των αμερικανικών επικρίσεων και απαντά στην απαίτηση του Τζόρνταν να εξηγήσει η ΕΕ τη νομοθεσία της. «Ο στόχος της επιβολής του DMA, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο νομοθέτημα της ΕΕ, είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης – όχι η επιβολή προστίμων», ανέφεραν, υπογραμμίζοντας ότι είναι «πλήρως δεσμευμένοι» στην εφαρμογή του νόμου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τον κοινό στόχο της αποτροπής των επιζήμιων συνεπειών της μονοπώλησης», σημείωσαν. Οι Apple, Meta και Google βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τον DMA, με προθεσμία μέχρι τις 25 Μαρτίου για την έκδοση σχετικής απόφασης.

Ομάδα ευρωβουλευτών απέστειλε επιστολή στη Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, και στον επικεφαλής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, τονίζοντας ότι ο DMA «δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να στοχεύει εταιρείες βάσει της εθνικότητάς τους» και ότι καλύπτει επίσης την κινεζική Bytedance, σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου.

«Οι αμερικανικές εταιρείες δεν επωφελούνται μόνο από τον DMA, αλλά ζητούν και ενεργά την εφαρμογή του», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι εταιρείες όπως η Disney, το Netflix και η Epic Games ενδέχεται να ωφεληθούν από τον νόμο. «Ο ισχυρισμός ότι ο DMA υπονομεύει τις διατλαντικές σχέσεις ή λειτουργεί ως ‘φόρος’ στις αμερικανικές εταιρείες δεν έχει καμία βάση», υποστήριξαν. «Η παρουσίαση του DMA ως εμποδίου στην καινοτομία είναι επίσης εντελώς αναληθής».

Η επιστολή υπογράφεται από τους Άννα Καβατσίνι (Γερμανία, Πράσινοι), Αντρέας Σβαμπ (Γερμανία, ΕΛΚ), Στεφανί Γιον-Κουρτέν (Γαλλία, Renew), Άλεξ Αγίους Σαλίμπα (Μάλτα, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), Σίνθια Νι Μούρχου (Ιρλανδία, Renew), Ρενέ Ρεπάζι (Γερμανία, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), Ρεϊνιέ Βαν Λάνσχοτ (Ολλανδία, Πράσινοι), Κιμ Βαν Σπαρεντάκ (Ολλανδία, Πράσινοι) και Λάρα Βόλτερς (Ολλανδία, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες).

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

europe
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αίτηση, μια υπόθεση, μια καλύτερη εμπειρία: Το CRM φέρνει νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση του πολίτη

Στο δρόμο για το Χρηματιστήριο η Uni Systems με δημόσια προσφορά μετοχών

Διαγωνισμός 35 εκατ. της ΚτΠ για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο Δημόσιο

SmartTalks #136: Δημήτρης Αλεξόπουλος, ITML – Τεχνολογία με μετρήσιμη αξία!

Λιγότερη αναμονή, περισσότερη εξυπηρέτηση: Το Δημόσιο αλλάζει με επίκεντρο τον πολίτη

Gartner: Οι AI agents επιταχύνουν τη μετάβαση στην αυτόνομη πληροφορική

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Black Friday 2026: Τα Public παρουσιάζουν τις καταναλωτικές επιλογές που ξεχώρισαν το 2025
  • Ο Όμιλος OPTIMA στη SIAL Paris 2026
  • METLEN: Στρατηγική Πρόοδος και Ενίσχυση των Αναπτυξιακών Προοπτικών
  • ΕΣΠ: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρέμβαση του για το κόστος συμμόρφωσης των ΜμΕ
  • Η δέσμη μέτρων του 2026 ως προς την ένταξη στην ΕΕ
  • Οι Έλληνες ζητούν ενεργειακή μετάβαση με χαμηλότερο κόστος και προστασία του κλίματος
  • Digital Omnibus: Νέες προτάσεις για cookies, GDPR και κυβερνοασφάλεια
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
  • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
  • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.