Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 8 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να ενισχύσουν την κυβερνοανθεκτικότητά τους

08/07/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σχέδια άμεσης και μακροπρόθεσμης δράσης για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών που ενισχύονται από προηγμένα συστήματα AI ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 110 τράπεζες που εποπτεύει άμεσα. Η ΕΚΤ έθεσε ως προθεσμία την 31η Οκτωβρίου, καλώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να εξηγήσουν πώς θα προστατεύσουν εκτεθειμένα συστήματα, λογισμικό τρίτων και κρίσιμες υποδομές πληροφορικής. Στην επιστολή προς τους διευθύνοντες συμβούλους, η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου, Κλάουντια Μπουχ, ζήτησε οι σχετικές παρεμβάσεις να καθοδηγηθούν από την ανώτατη διοίκηση και να ενταχθούν στη συνολική διαχείριση τεχνολογικού κινδύνου.

Η παρέμβαση συνδέεται με τις αυξανόμενες δυνατότητες μοντέλων όπως το Mythos της Anthropic, το οποίο η εταιρεία παρουσιάζει ως ιδιαίτερα ισχυρό στον εντοπισμό ευπαθειών και στη δημιουργία λειτουργικών exploits. Η ΕΚΤ χαρακτηρίζει την εξέλιξη μακροπρόθεσμη μεταβολή των απειλών, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες ενισχύουν σημαντικά την ταχύτητα και την κλίμακα με την οποία μπορούν να εκδηλωθούν υφιστάμενοι κίνδυνοι. Κατά την Μπουχ, οι δυνατότητες αυτές έχουν δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών των τραπεζών.

Προτεραιότητα σε ευπάθειες και παλαιά συστήματα

Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ταχύτερη διαχείριση ευπαθειών, η επιτάχυνση των ενημερώσεων ασφαλείας και η ισχυρότερη παρακολούθηση με εργαλεία AI για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας. Η ΕΚΤ ζητά επίσης αυξημένη προστασία για συστήματα που είναι προσβάσιμα από το διαδίκτυο, για στοιχεία ανοικτού κώδικα και για άλλους τεχνολογικούς πόρους που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι. Παράλληλα, τα σχέδια πρέπει να περιγράφουν αυστηρότερο έλεγχο τρίτων παρόχων, των εξαρτήσεων από την αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού και των κινδύνων που μπορούν να μεταφερθούν στις τράπεζες μέσω κοινών εξωτερικών συνεργατών.

Η εποπτική αρχή καλεί ακόμη τις τράπεζες να εκσυγχρονίσουν παλαιά τεχνολογικά συστήματα, να βελτιώσουν τη βασική κυβερνοϋγιεινή και να ενισχύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, ανάκαμψης και ανταλλαγής πληροφοριών. Για να διαθέσουν περισσότερους πόρους στη νέα απαίτηση, η ΕΚΤ μετέθεσε το ετήσιο IT Risk Questionnaire από τον Σεπτέμβριο του 2026 στον Φεβρουάριο του 2027, ενώ ενδέχεται να προσαρμόσει επιθεωρήσεις και άλλες εποπτικές εργασίες κατά περίπτωση. Μετά την προθεσμία, θα εξετάσει κάθε σχέδιο χωριστά και θα πραγματοποιήσει οριζόντια αξιολόγηση του κλάδου, αναζητώντας κοινές αδυναμίες και πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα.

Διαφορετική προσέγγιση σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον

Περισσότερο δεσμευτική εμφανίζεται η στάση της ΕΚΤ από εκείνη που περιέγραψαν την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Αγγλίας και η Federal Reserve. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, χαρακτήρισε εύλογη την ευρωπαϊκή προειδοποίηση, αλλά υποστήριξε μια λιγότερο κανονιστική προσέγγιση, με έμφαση στην ανταλλαγή γνώσης για τις ευπάθειες και στη συνεργασία μεταξύ εποπτών και τραπεζών. Η βρετανική αρχή έχει επανειλημμένα καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν την κυβερνοάμυνά τους, αποφεύγοντας έως τώρα τη θέσπιση δημόσιας προθεσμίας αντίστοιχης με εκείνη της ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ, η αντιπρόεδρος της Federal Reserve για την εποπτεία, Μισέλ Μπόουμαν, έδωσε έμφαση στην υπεύθυνη υιοθέτηση του AI, στην αναλογικότητα και σε ηπιότερη εποπτική μεταχείριση για χρήσεις χαμηλότερου κινδύνου. Η τοποθέτησή της επικεντρώθηκε στη διακυβέρνηση, στους εσωτερικούς ελέγχους και στη διαχείριση κινδύνων, με στόχο να υποστηριχθεί η καινοτομία. Η ΕΚΤ, αντίθετα, επέλεξε συγκεκριμένη προθεσμία και συγκριτική εξέταση των σχεδίων. Κυρώσεις για ενδεχόμενη μη συμμόρφωση δεν έχουν προγραμματιστεί, όμως η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή μπορεί να χρησιμοποιήσει τα υποβληθέντα σχέδια για συγκρίσεις μεταξύ τραπεζών και για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου εντοπιστούν ελλείψεις.

Ο ESRB προειδοποιεί για συστημικό κίνδυνο

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες προηγμένων μοντέλων AI πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πηγή συστημικού κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο ESRB εκτιμά ότι μεγάλης κλίμακας κυβερνοδιαταραχές μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να προκαλέσουν μαζικές εκροές από ιδρύματα ή χώρες που θεωρούνται λιγότερο ασφαλή. Στα σενάρια που εξετάζει περιλαμβάνονται κρατικά υποστηριζόμενη κατασκοπεία, συντονισμένες επιθέσεις σε πληρωμές, εκκαθάριση και διακανονισμό, καθώς και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που μπορούν να εντείνουν τις επιπτώσεις μιας τεχνολογικής διακοπής.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα τα περιστατικά να εξαπλωθούν γρήγορα μέσω κοινών τεχνολογικών παρόχων, λογισμικού που χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις και λειτουργικών σημείων συμφόρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο ESRB σημειώνει ότι χωρίς συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση οι κίνδυνοι μπορούν να εξελιχθούν σε δομικές ευπάθειες, αυξάνοντας την πιθανότητα διαταραχής σε επίπεδο συστήματος. Η επιστολή της ΕΚΤ αναφέρεται επίσης στην κβαντική υπολογιστική, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Η εποπτική αρχή σχεδιάζει να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα με ξεχωριστή εποπτική επιστολή σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI ecb
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΕ παρουσιάζει σχέδιο δράσης για AI και κυβερνοασφάλεια

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα κριτήρια αξιολόγησης των δικτύων 5G

Profile: κάνει το επόμενο βήμα στο ΑΙ με πλατφόρμα agentic orchestration

Η Kyndryl παρουσιάζει το AI Orchestration for Business

Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον καύσωνα με ψεύτικες προσφορές κλιματιστικών

Το ψηφιακό μέλλον θέλει ανθρώπους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • AUSTRIACARD: Αποκτά την πρώτη παγκοσμίως δημόσια καταχωρισμένη έγκριση Visa 3.1
  • Θερινές Εκπτώσεις 2026: Πρόσκληση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
  • Πειραιώς: Απέκτησε πιστοποίηση ISO/IEC 42001 για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • ΡΑΑΕΥ: Προσοχή στα τηλεφωνήματα-απάτες με πρόσχημα τον ΔΕΔΔΗΕ
  • Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας στον αθλητισμό
  • IWG: Λιγότερο άγχος για τους γονείς που εργάζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους
  • Επιμελητήριο Αχαΐας – MSC Cruises: Επαφές για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πάτρας
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Ευρώπη ενδυναμώνει τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας με την κοινοπραξία CSC-EDIC – Στρατηγική συμμετοχή της ΕΑΚ
  • NIS2: Από τη δήλωση συμμόρφωσης στην αποδεδειγμένη κυβερνοανθεκτικότητα
  • Liquid Cooling Package – Αποδοτική Ψύξη για IT Υποδομές και Data Centers
  • DSPM για AI: Μία πρακτική ματιά στην ασφάλεια δεδομένων AI
  • Εκσυγχρονισμός του επιχειρησιακού δικτύου FBCC του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από την Performance Technologies
  • Η Check Point ενισχύει την προστασία ευρωπαϊκών οργανισμών μέσω του AWS European Sovereign Cloud
  • Η Space Hellas διευρύνει την πλατφόρμα SenseOne ΙοΤ με υπηρεσία Managed Data Lake για την αξιοποίηση βιομηχανικών δεδομένων με Τεχνητή Νοημοσύνη
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.