Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Νέες επενδύσεις από ICEYE, Open Cosmos, OroraTech και διεθνής ανάπτυξη για την ελληνική διαστημική βιομηχανία

08/07/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Νέες επενδύσεις, διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και ισχυρότερη διεθνή παρουσία σχεδιάζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των στελεχών τους χθες στο Greek Space Tech Forum 2026.

Το συνέδριο επιβεβαίωσε ότι η ελληνική διαστημική βιομηχανία εισέρχεται πλέον σε νέα φάση ανάπτυξης. Κυριάρχησαν το νέο εθνικό πρόγραμμα για τις διαστημικές τεχνολογίες, Hellas Space 2.0, οι νέες παραγωγικές επενδύσεις, η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και η διεύρυνση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε διεθνή διαστημικά προγράμματα.

Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ρόλο τεχνολογικού ηγέτη και αναδόχου (prime contractor) στην ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία και όχι να περιορίζεται στον ρόλο του υπεργολάβου (subcontractor), ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Corallia και επικεφαλής του si-Cluster και του ESA BIC Greece, Jorge-A. Sanchez. Όπως επισήμανε, οι 18 εκτοξεύσεις μικροδορυφόρων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, δημιουργούν πλέον κρίσιμη τεχνογνωσία για την ελληνική διαστημική βιομηχανία. Η επόμενη πρόκληση είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις να μετατρέψουν την τεχνογνωσία αυτή σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας εφαρμογές στην πολιτική προστασία, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Το Hellas Space 2.0 βρέθηκε στο επίκεντρο και των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency – ESA). Ο επικεφαλής του Τμήματος Έργων Παρατήρησης της Γης, Dominique Gillieron, σημείωσε ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος θα είναι πιο απαιτητική και θα πρέπει να βασιστεί στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την πρώτη. Χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα πρότυπο για την ESA, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ανέπτυξε μόνο δυνατότητες κατασκευής δορυφόρων, αλλά ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που περιλαμβάνει παραγωγή, υποδομές, υπηρεσίες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ESA θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την επόμενη φάση του προγράμματος.

Στο νέο επενδυτικό σχεδιασμό της Open Cosmos στην Ελλάδα αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της Open Cosmos Aegean, Μαρία Καλαμά, προαναγγέλλοντας σχετικές ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, δύο από τους δορυφόρους του ελληνικού προγράμματος κατασκευάζονται πλέον εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από την παραγωγή των ηλεκτρονικών πλακετών μέχρι τη συναρμολόγηση και τις περιβαλλοντικές δοκιμές, ενώ η ελληνική μονάδα κατασκευάζει ήδη δορυφόρους και για διεθνείς πελάτες. Παράλληλα, τρεις έως τέσσερις ελληνικές εταιρείες έχουν ενταχθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του ομίλου.

Για τον Hyperion GR-1, οποίος εκτοξεύτηκε χθες με επιτυχία, σημείωσε ότι πρόκειται για τον πιο προηγμένο δορυφόρο που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η Open Cosmos, με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και διαδορυφορικές ζεύξεις. Μετά την εκτόξευσή του αποκαταστάθηκε άμεσα η επικοινωνία με τον δορυφόρο και όλα τα συστήματα λειτουργούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Τα δεδομένα του θα αξιοποιούνται στην πολιτική προστασία, την παρακολούθηση πυρκαγιών και πλημμυρών, τη θαλάσσια επιτήρηση, τη γεωργία ακριβείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών.

Σημαντική παραγωγική επένδυση ανακοίνωσε και η ICEYE. Ο διευθύνων σύμβουλος της ICEYE Greece, Βασίλης Χαλουλάκος, γνωστοποίησε ότι στην Ελλάδα δημιουργείται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της εταιρείας διεθνώς, με δυνατότητα κατασκευής έως 150 δορυφόρων ετησίως. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα στρατηγική συνεργασία με ελληνική εταιρεία, η οποία θα ενταχθεί στα παγκόσμια προγράμματα μηχανικής και παραγωγής της ICEYE, ανεξάρτητα από το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα. Όπως είπε, στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει τον περιφερειακό κόμβο της εταιρείας για τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και η OroraTech Greece. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Λαντούρης, ανέφερε ότι η συμμετοχή στο ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα οδήγησε την εταιρεία να εξετάζει νέες συνεργασίες και επενδύσεις στη χώρα. Υπενθύμισε ότι η OroraTech έχει ήδη παραδώσει τέσσερις δορυφόρους εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού και παρέχει δεδομένα στην ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ICEYE Open Cosmos OroraTech
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οι πάροχοι κερδίζουν μερίδιο στις πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη παρά την πτώση

    Σχέδιο της Open Cosmos για παραγωγή ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου την ημέρα στην Ελλάδα

    Περί το 1,5 εκατ. ready for service FTTH από τη ΔΕΗ – Τι γίνεται με Vodafone και κινητή

    Laszlo Toth, GSMA: Η Ευρώπη παραμένει μη ελκυστική για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες

    ΔΕΗ Fiber: έφτασε σε 1,5 εκατ. σπίτια σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

    Οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις ανέκαμψαν, με χαμηλές προσδοκίες

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Οι τόκοι στερούν πόρους από υγεία και εκπαίδευση, προειδοποιεί η UNCTAD
    • Λιμάνια και κλιματική αλλαγή: η επένδυση που απαιτεί κοινό σχεδιασμό
    • Οι ευρωπαϊκές startups άντλησαν 25 δισ. δολάρια με κύριο μοχλό την AI
    • PwC Ελλάδας: Οι δεξιότητες και τα οφέλη της TN δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων
    • ΚΕΠΕ: Η PISA δείχνει την πτώση. Τα δεδομένα δείχνουν τη διαδρομή.
    • Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη – Απόλλων ΑΕ: Ενώνουν δυνάμεις με την Aegis Insurance Brokers
    • Σε λειτουργία το πρώτο πάρκο «μπαταριών» της HELLENiQ ENERGY
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Automation, AI agents ή άνθρωποι; Ποιος πρέπει να διαχειρίζεται κάθε security finding;
    • ENISA Threat Landscape 2026: Οι ψηφιακές εξαρτήσεις διευρύνουν το πεδίο της κυβερνοαπειλής
    • NIS2 και Credentials: Η ασφάλεια των ταυτοτήτων γίνεται ζήτημα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας
    • KillSec: Πίσω από την επιχείρηση KillSwitch αποκαλύπτεται το νέο business model του ransomware
    • Η AI δίνει προβάδισμα στους επιτιθέμενους – Η κυβερνοασφάλεια μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας
    • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
    • 3 στους 4 υπαλλήλους της ΕΕ αντιμετώπισαν κυβερνοαπειλές στην εργασία, διαπιστώνει το νέο Ευρωβαρόμετρο
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.