Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 7 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Έρευνα Business Leaders 2026 του Ομίλου Adecco

21/05/2026infocomBy infocom4 Mins Read AI Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η νέα παγκόσμια έρευνα του Ομίλου Adecco δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ουσιαστικά στην εποχή της AI: μόνο το 36% των οργανισμών καταφέρνει να δείξει ξεκάθαρα στους εργαζομένους ότι η ΑΙ δημιουργεί ευκαιρίες και δεν απειλεί τις θέσεις εργασίας τους, ενώ μόλις το 6% των εταιρειών χαρακτηρίζεται πραγματικά «future-ready» για τις αλλαγές που φέρνει η εποχή της AI.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει με ταχύτητα τον κόσμο της εργασίας, η νέα παγκόσμια έρευνα του Ομίλου Adecco, με τίτλο «The Human Premium: Leadership Beyond the Algorithm», αναδεικνύει ότι η επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την τεχνολογία, αλλά κυρίως από την εμπιστοσύνη που χτίζουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων με τους ανθρώπους τους, την επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανθρωποκεντρική ηγεσία.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 2.000 ανώτατων στελεχών από 13 χώρες, τα οποία εκπροσωπούν οργανισμούς με συνολικό ανθρώπινο δυναμικό άνω των 8,6 εκατομμυρίων εργαζομένων. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι:

  • Σχεδόν 1 στους 2 business leaders προβλέπει ότι τα AI agents θα αποτελούν μέρος της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στον επόμενο χρόνο
  • Μόνο το 36% των οργανισμών καταφέρνει να δείξει ξεκάθαρα στους εργαζομένους ότι η ΑΙ δημιουργεί ευκαιρίες και δεν απειλεί τις θέσεις εργασίας τους
  • Μόλις 1 στους 5 leaders θεωρεί ότι η επιχείρησή του αναπτύσσει αποτελεσματικά τις δεξιότητες που απαιτεί το μέλλον της εργασίας
  • Μόνο το 31% των στελεχών θεωρεί ότι η ηγετική ομάδα του οργανισμού του διαθέτει επαρκή γνώση γύρω από την AI για να κατανοεί τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της
  • Μόλις το 6% των οργανισμών χαρακτηρίζεται «future-ready»- οι οργανισμοί που είναι πραγματικά future-ready είναι ανθρωποκεντρικοί, τεχνολογικά ενδυναμωμένοι και αξιοποιούν στρατηγικά την αξία της ΑΙ

Οι επιχειρήσεις επιταχύνουν την υιοθέτηση της AI, αλλά η εμπιστοσύνη των εργαζομένων υστερεί

Σύμφωνα με την έρευνα, τα AI agents — δηλαδή εργαλεία ΑΙ που μπορούν να εκτελούν εργασίες με αυξημένη αυτονομία — αποτελούν πλέον τη σημαντικότερη επιχειρηματική τάση διεθνώς, με το 45% των business leaders να εκτιμά ότι θα ενταχθούν στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, μόνο το 30% των εργαζομένων χωρίς διοικητική ευθύνη συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, γεγονός που δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες της διοίκησης και στην αντίληψη των εργαζομένων γύρω από την υιοθέτηση της AI.

Παράλληλα, αν και το 70% των εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα να συνεργάζεται με εργαλεία AI, μόνο το 36% των οργανισμών καταφέρνει να δείξει ξεκάθαρα στους ανθρώπους του ότι η ΑΙ μπορεί να δημιουργήσει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και όχι να απειλήσει τις θέσεις εργασίας τους.

Το έλλειμμα δεξιοτήτων και καθοδήγησης επιβραδύνει τον μετασχηματισμό

Η έρευνα καταγράφει σημαντικό έλλειμμα ετοιμότητας σε επίπεδο δεξιοτήτων, καθώς μόλις το 22% των στελεχών δηλώνει ότι η εταιρεία του αναπτύσσει αποτελεσματικά τις απαραίτητες ψηφιακές και future-ready δεξιότητες.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 31% των ανώτατων στελεχών θεωρεί ότι η ηγετική ομάδα της εταιρείας διαθέτει επαρκή γνώση γύρω από την AI, ώστε να κατανοεί ουσιαστικά τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν, ενώ μόλις το 40% δηλώνει ότι έχει επικοινωνήσει ξεκάθαρα στους εργαζομένους πώς η ΑΙ επηρεάζει τους ρόλους και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη σύνδεσης της τεχνολογίας με μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού, η οποία θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη διαφάνεια, στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και στη συστηματική οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Η μετάβαση στην AI αποδεικνύεται πιο δύσκολη απ’ όσο ανέμεναν οι επιχειρήσεις

Μόλις το 6% των οργανισμών χαρακτηρίζεται «future-ready» — οργανισμοί ανθρωποκεντρικοί, τεχνολογικά ώριμοι και ικανοί να αξιοποιούν στρατηγικά την ΑΙ. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι η μετάβαση από τον αρχικό ενθουσιασμό στην εφαρμογή της AI σε μεγάλη κλίμακα συνοδεύεται από αυξημένες προκλήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, VP Adecco & Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα και Βουλγαρία δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, παρότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πολλές επιχειρήσεις δεν αισθάνονται ακόμη πραγματικά έτοιμες για τη νέα εποχή της εργασίας. Η μετάβαση στην AI δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας, αλλά κυρίως θέμα ανθρώπων, κουλτούρας και ηγεσίας. Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση, διαφάνεια και ουσιαστική υποστήριξη ώστε να κατανοήσουν πώς η AI επηρεάζει τον ρόλο και την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ πολλές διοικήσεις αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά σε επίπεδο δεξιοτήτων και γνώσης γύρω από την AI. Την ίδια στιγμή, οι οργανισμοί που καταφέρνουν να συνδυάσουν την τεχνολογία με μια ανθρωποκεντρική στρατηγική — επενδύοντας στις δεξιότητες, στην εμπιστοσύνη και στην προσαρμοστικότητα των ανθρώπων τους — είναι εκείνοι που εμφανίζονται καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον της εργασίας.».

Η πλήρης έρευνα Business Leaders 2026 «The Human Premium: Leadership Beyond the Algorithm» είναι διαθέσιμη εδώ .

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Adecco
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ψηφιακό μέλλον θέλει ανθρώπους

Η ITU εγκαινιάζει παγκόσμια επιτροπή για την υπεύθυνη ανάπτυξη της AI

Η AI δεν λέει ποτέ «δεν ξέρω» και αυτό είναι το μεγαλύτερό της ψέμα

Η Νότια Κορέα επενδύει μαζικά σε chips, AI data centers και ρομπότ

Η Κίνα θέτει AI και 5G στον πυρήνα της βιομηχανικής αναβάθμισης

Οι ΗΠΑ άρουν τους περιορισμούς στα μοντέλα Fable 5 και Mythos 5

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΥΠΑ: Μειωμένες κατά 31,77% τον μήνα Ιούνιο οι καθυστερήσεις στον ΔΑΑ
  • Skroutz και Wolt: Το Skroutz Plus εμπλουτίζεται με μια ακόμα στρατηγική συνεργασία
  • Philip Morris International: Νέα ρυθμιστική απόφαση του FDA για 20 προϊόντα ZYN
  • Εγκαίνια του νέου πρότυπου καταστήματος «ΑΑΔΕ myPoint» Κηφισιάς
  • ΕΣΠ: Κατέθεσε Υπόμνημα Πολιτικής για το Ελληνικό Εμπόριο 2027-2031 ενόψει της ΔΕΘ
  • Eurobank Factors: Ηγέτης στην ελληνική αγορά factoring για 18η συνεχή χρονιά
  • Veolia: Κερδίζει συμβόλαιο για την επεξεργασία λυμάτων της περιοχής Κορωπίου – Παιανίας
RSS itsecuritypro.gr
  • Liquid Cooling Package – Αποδοτική Ψύξη για IT Υποδομές και Data Centers
  • DSPM για AI: Μία πρακτική ματιά στην ασφάλεια δεδομένων AI
  • Εκσυγχρονισμός του επιχειρησιακού δικτύου FBCC του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από την Performance Technologies
  • Η Check Point ενισχύει την προστασία ευρωπαϊκών οργανισμών μέσω του AWS European Sovereign Cloud
  • Η Space Hellas διευρύνει την πλατφόρμα SenseOne ΙοΤ με υπηρεσία Managed Data Lake για την αξιοποίηση βιομηχανικών δεδομένων με Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Η Αθήνα έδρα του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού για τις δεξιότητες στην κυβερνοασφάλεια CSC-EDIC
  • Δείκτης Ετοιμότητας Κυβερνοασφάλειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2026: Αυξημένη εμπιστοσύνη αλλά ανησυχία για την ΤΝ
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.