Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

EY: Χωρίς προστατευτικές δικλίδες, οι επενδύσεις στην ΑΙ οδηγούν σε ζημίες

09/10/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σχεδόν κάθε μεγάλη επιχείρηση που έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες της έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, με τον μέσο όρο να αγγίζει τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το κεντρικό και ανησυχητικό εύρημα της νέας παγκόσμιας έρευνας της EY, «Global Responsible AI Pulse», η οποία ωστόσο αναδεικνύει την «Υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη» ως τη στρατηγική γέφυρα που μπορεί να μετατρέψει τις επενδύσεις σε απτά οφέλη, όπως η αύξηση των εσόδων, η εξοικονόμηση κόστους και η βελτίωση της ικανοποίησης των εργαζομένων.

Η έρευνα, που διεξήχθη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2025 σε δείγμα 975 ανώτατων διοικητικών στελεχών από εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αποκαλύπτει ένα παράδοξο. Ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων καταγράφει ήδη σημαντικά κέρδη στην αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ικανότητα κατανόησης των πελατών, οι περισσότερες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κεφαλαιοποιήσουν αυτά τα οφέλη σε επίπεδο τελικού οικονομικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με την Cathy Cobey, Global Responsible AI Leader for Assurance της EY, η πρόκληση αυτή οφείλεται στην πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της AI σε υφιστάμενες διαδικασίες, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε ανασχεδιασμό, αναβάθμιση δεξιοτήτων του προσωπικού και διαχείριση της ροής δεδομένων, καθώς και στην ανάγκη για διαρκώς εξελισσόμενα πλαίσια διακυβέρνησης.

Το κόστος της ανεξέλεγκτης υιοθέτησης της τεχνολογίας είναι απτό. Το 99% των εταιρειών του δείγματος ανέφερε ότι υπέστη οικονομικές ζημίες από κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, με το 64% να δηλώνει απώλειες άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι κυριότερες πηγές αυτών των ζημιών ήταν η μη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι αρνητικές επιπτώσεις σε στόχους βιωσιμότητας και η εμφάνιση συστηματικής μεροληψίας στα παραγόμενα αποτελέσματα. Συνολικά, οι απώλειες για τις εταιρείες της έρευνας εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μελέτη της EY υπογραμμίζει ότι η λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία περιγράφει ως ένα «ταξίδι» τριών σταδίων: την επικοινωνία σαφών αρχών, την εκτέλεσή τους μέσω ελέγχων και εκπαίδευσης, και τη διακυβέρνηση μέσω εποπτικών επιτροπών και ανεξάρτητων ελέγχων. Οι οργανισμοί που προχωρούν σε αυτό το ταξίδι, όπως αυτοί στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών που προηγούνται στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, είναι και αυτοί που βλέπουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Η έρευνα εξηγεί πως μια δημόσια δέσμευση στην υπεύθυνη χρήση της ΑΙ μπορεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ανησυχούν για τις θέσεις τους, να ενισχύσει τη φήμη της εταιρείας και την πιστότητα των πελατών, και τελικά να αποτρέψει δαπανηρές τεχνικές και ηθικές παραβιάσεις, επιδρώντας θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι το σημαντικό γνωστικό κενό σε επίπεδο ηγεσίας. Μόλις το 12% των ανώτατων στελεχών κατάφερε να αντιστοιχίσει σωστά τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου σε συγκεκριμένα σενάρια κινδύνου. Οι Διευθυντές Πληροφορικής και Τεχνολογίας είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά ακόμη και σε αυτή την ομάδα μόνο το ένα τέταρτο απάντησε σωστά, ενώ οι επικεφαλής μάρκετινγκ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά. Η έρευνα αποδεικνύει μια άμεση σχέση μεταξύ της έλλειψης γνώσης και του μεγέθους της οικονομικής ζημίας, καθώς οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν εκείνες με τους λιγότερους σωστά εφαρμοσμένους ελέγχους.

Παράλληλα, ο ορίζοντας της τεχνολογίας φέρνει νέες, σύνθετες προκλήσεις. Η άνοδος της «Agentic AI», δηλαδή των αυτόνομων συστημάτων που δρουν με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, εισάγει νέους κινδύνους. Όπως σημειώνει ο Sinclair Schuller, Americas Responsible AI Leader της EY, «η αυτόνομη φύση της Agentic AI εισάγει νέους κινδύνους που μπορούν να κλιμακωθούν γρήγορα». Αν και οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ήδη μέτρα όπως η συνεχής παρακολούθηση (85%), υστερούν σε τομείς όπως η προετοιμασία των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού για υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο των «citizen developers», των εργαζομένων που αναπτύσσουν τις δικές τους λύσεις AI, δημιουργεί ένα σημαντικό κενό διακυβέρνησης. Ακόμη και σε εταιρείες που επίσημα απαγορεύουν την πρακτική αυτή, το 12% παραδέχεται ότι δεν έχει καμία ορατότητα, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη «σκιώδους» τεχνητής νοημοσύνης και ουσιαστικά «πετώντας στα τυφλά».

Συμπερασματικά, η έρευνα της EY καθιστά σαφές ότι η Υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς μια άσκηση συμμόρφωσης, αλλά έναν κρίσιμο στρατηγικό μοχλό απόδοσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να σχεδιάζει την εφαρμογή των σχετικών μέτρων. Η επιτυχής μετάβαση από το στάδιο της επένδυσης στην τεχνολογία στο στάδιο της δημιουργίας πραγματικής αξίας απαιτεί από τις ηγεσίες να καλύψουν τα γνωστικά τους κενά και να εγκαθιδρύσουν ισχυρά πλαίσια διακυβέρνησης που θα μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα με την ίδια την τεχνολογία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI ey
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οκτώ ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναζητούν ολοκλήρωση μέσω ΕΠΑ

Πώς το Wi-Fi 7 της Huawei μεταμορφώνει την εμπειρία διαμονής σε «5 αστέρων»

Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου

Η ΤΝ και η δύναμη των ανοιχτών πληροφοριών σε λάθος χέρια και γιατί όλοι θα μπορούσαμε να γίνουμε στόχος απάτης

ΙΤΕ: παρατηρήσεις από αεροπλάνο και δορυφόρο στην πόλη του Ηρακλείου

PISA 2025: Χαμηλότερες επιδόσεις με τη χρήση ΑΙ σε σχολικές εργασίες

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Η Aboutnet από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που προσφέρουν υπηρεσίες ChatGPT Ads!
  • Η Euronext Athens εγκαινιάζει το πρόγραμμα IPOready στην Ελλάδα
  • Η Info Quest Technologies και η Sigenergy ενώνουν τις δυνάμεις τους
  • Η Ομάδα Αιγαίου εγκαινίασε το νέο «Σπίτι του Γιατρού» στη Χάλκη
  • Σταθερά Ανοδική Πορεία για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
  • Συνάντηση Κ. Πιερρακάκη με τον Υπουργό Οικονομικών της Ρουμανίας Alexandru Nazare
  • Συνάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Nicușor Dan
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου
  • Η Info Quest Technologies και η Sigenergy ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην έξυπνη, πράσινη ενέργεια.
  • Αύξηση 22% στις κυβερνοεπιθέσεις τον Αύγουστο
  • Η επίδραση της απάτης OSINT – Open Source Intelligence – Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές πληροφορίες
  • Η Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2026
  • Akeydor Group: Συνεργασία με Mindbreeze στον τομέα του AI Enterprise Intelligence & Knowledge Management
  • Υπάγεται κάθε SaaS και σύστημα ΤΝ στον Cyber Resilience Act; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας νομικός σύμβουλος για το νέο πλαίσιο για τις εταιρείες λογισμικού
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.