Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 24 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Ευρωπαϊκό Αποθεματικό Κυβερνοασφάλειας για την αντιμετώπιση κρίσεων

02/09/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Επιτροπή αναθέτει στον ENISA τη διαχείριση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αποθεματικού Κυβερνοασφάλειας, χορηγώντας του την απαραίτητη χρηματοδοτική συνεισφορά για τον σκοπό αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Αποθεματικό Κυβερνοασφάλειας, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 14 της Πράξης για την Κυβερνοαλληλεγγύη στην ΕΕ, αποτελείται από υπηρεσίες αντιμετώπισης περιστατικών που παρέχονται από αξιόπιστους παρόχους διαχειριζόμενων υπηρεσιών ασφάλειας. Ο εν λόγω μηχανισμός υποστήριξης θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σημαντικών και μεγάλης κλίμακας περιστατικών κυβερνοασφάλειας, με σκοπό την αντίδραση και την ανάκαμψη από αυτά. Οι υπηρεσίες θα προέρχονται από παρόχους που επιλέχθηκαν μέσω δημόσιων προσκλήσεων υποβολής προσφορών, όπως η παρούσα πρόσκληση.

Οι υπηρεσίες προορίζονται για χρήστες που εκπροσωπούν κρίσιμους τομείς των κρατών μελών της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην Οδηγία NIS2, καθώς και για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Δικαίωμα πρόσβασης δύνανται να έχουν και τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (DEP), υπό την προϋπόθεση ότι οι Συμφωνίες Σύνδεσής τους περιλαμβάνουν διατάξεις για τη χορήγηση πρόσβασης στο Αποθεματικό.

Η Πράξη για την Κυβερνοαλληλεγγύη ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθέσει τη λειτουργία και διαχείριση του Αποθεματικού, εν όλω ή εν μέρει, στον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Η ανάθεση αυτή υπογραμμίζει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και την εμπιστοσύνη της Επιτροπής ότι ο ENISA παρέχει επιχειρησιακή ικανότητα στους εμπλεκόμενους φορείς κυβερνοασφάλειας. Για τη λειτουργία του Αποθεματικού, ο ENISA θα αξιοποιήσει την εκτεταμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει από την επιτυχημένη διαχείριση της Δράσης Υποστήριξης για την Κυβερνοασφάλεια.

Ο ENISA θα είναι υπεύθυνος για την προμήθεια των υπηρεσιών και την αξιολόγηση των αιτημάτων υποστήριξης που θα λαμβάνει από τις αρχές διαχείρισης κρίσεων ή/και τις ομάδες CSIRT των κρατών μελών, καθώς και από την CERT-EU για λογαριασμό των οντοτήτων της Ένωσης. Για τις συνδεδεμένες με το DEP τρίτες χώρες, ο ENISA θα διαβιβάζει τα αιτήματα στην Επιτροπή. Σε συνεργασία με την Επιτροπή και το δίκτυο EU-CyCLONe, ο ENISA έχει ήδη αναπτύξει έναν μηχανισμό για τη διευκόλυνση της υποβολής των σχετικών αιτημάτων.

Τα τελευταία χρόνια, ο ENISA λαμβάνει χρηματοδότηση μέσω συμφωνιών συνεισφοράς επιπλέον του ετήσιου προϋπολογισμού του για την υλοποίηση εμβληματικών έργων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Εργασίας του DEP. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι η Δράση Υποστήριξης του ENISA, η Ενιαία Πλατφόρμα Υποβολής Εκθέσεων στο πλαίσιο της Πράξης για την Ανθεκτικότητα στον Κυβερνοχώρο και η συμβολή στο Κέντρο Ανάλυσης και Κατάστασης στον Κυβερνοχώρο. Η νέα συμφωνία συνεισφοράς για το Αποθεματικό προβλέπει 36 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, με αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι προ-δεσμευμένες υπηρεσίες του Αποθεματικού θα μπορούν να μετατραπούν, σύμφωνα με την Πράξη για την Κυβερνοαλληλεγγύη και τη σχετική σύμβαση, σε υπηρεσίες ετοιμότητας που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που οι πόροι δεν χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ενεργών περιστατικών, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική χρήση της ενωσιακής χρηματοδότησης. Η ευελιξία στη χρήση του Αποθεματικού για την κάλυψη πραγματικών αναγκών θεωρείται υψίστης σημασίας.

Το Αποθεματικό αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2025, σε μια χρονική στιγμή που θεωρείται κατάλληλη, καθώς η υφιστάμενη Δράση Υποστήριξης του ENISA ολοκληρώνεται το 2026. Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ENISA έχει αρχίσει την προετοιμασία ενός υποψήφιου ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης για τις Διαχειριζόμενες Υπηρεσίες Ασφάλειας (MSS). Με την Πράξη για την Κυβερνοαλληλεγγύη να βρίσκεται σε ισχύ, το σύστημα θα εστιάσει αρχικά στις υπηρεσίες αντιμετώπισης περιστατικών του Αποθεματικού. Από τους παρόχους αναμένεται να πιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους εντός δύο ετών από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Cybersecurity ENISA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Five Eyes ζητούν άμεση ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας απέναντι στο AI

Η ClearSkies παρουσιάζει το DNS Shield

Κωνσταντίνος Κουμίδης, NOVUM CYBER: Η εμπιστοσύνη είναι πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

Η TILESKOPIO στο ESA BIC Greece με τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας για κρυπτογραφημένες δορυφορικές επικοινωνίες

Χάσατε το κινητό σας; Η Kaspersky προτείνει 5 άμεσα βήματα ασφάλειας

Η Nova παρέδωσε στον Δήμο Ρόδου το σύστημα πολιτικής προστασίας Smart Forest Ρόδος

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Γ. Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό
  • ΣΕΤΠΕ: Νέα θεσμική ταυτότητα με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ICCA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας
  • ΕΤΕπ, HSBC και Hellenic Cables ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του InvestEU
  • Mapei Hellas: Γιόρτασε 25 χρόνια στην Ελλάδα ανακοινώνοντας νέο επενδυτικό πλάνο €25 εκατ.
  • Μασούτης Α.Ε.: Ενισχύει τους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων με την PPC Inspectra
  • ΙΤΕ: Νέα σημαντική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)
RSS itsecuritypro.gr
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.