Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ελλάδα προσελκύει πάνω από 123 εκατ. σε επενδύσεις

13/01/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI Focus - Ελληνική Αγορά
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σταδιακά ως ένας από τους βασικούς πόλους έλξης επενδύσεων στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία. Το ελληνικό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε το 2024 χρηματοδοτήσεις άνω των 123 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στις τρεις κορυφαίες χώρες της περιοχής, μαζί με την Πολωνία και την Κροατία. Η σταθερότητα και η πολυμορφία στις επενδυτικές ροές αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα κατόρθωσε να διανείμει τις επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα startups.

Σύμφωνα με μελέτη του The Recursive, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, όπως οι Andreessen Horowitz, 8VC, ConsenSys Mesh και Protocol Labs. Οι επενδύσεις αυτές καλύπτουν καινοτόμα πεδία, από την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης έως τη δορυφορική τεχνολογία και τα μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας. Οι χρηματοδοτικοί γύροι, ιδιαίτερα οι Series A, ενίσχυσαν την εικόνα της Ελλάδας ως ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Παράλληλα, η χώρα προσελκύει ολοένα και περισσότερους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη δυναμική των ελληνικών startups και τη δυνατότητά τους να διαπρέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόσφατη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση ανάκαμψης και διόρθωσης της αγοράς επενδύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μετά την εκτίναξη των επενδύσεων το 2021 και το 2022, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από ασυνήθιστα υψηλούς όγκους λόγω ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών και ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίπεδα επενδύσεων έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Όπως αναφέρεται, η διόρθωση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη ύφεσης, αλλά μάλλον επιστροφή σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες, με την Ελλάδα να διατηρεί μια αξιοσημείωτη θέση σε αυτό το νέο τοπίο.

Η μελέτη σημειώνει πως η σταθερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων είναι το αποτέλεσμα τόσο θεσμικών παρεμβάσεων όσο και της ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω πρωτοβουλιών όπως η αναθεώρηση του προγράμματος Golden Visa, ενισχύει τη σύνδεση των ξένων επενδυτών με την ελληνική αγορά τεχνολογίας. Η νέα δυνατότητα επένδυσης ύψους 250.000 ευρώ που εισήχθη στο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον τη δυνατότητα επένδυσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση δεδομένων και οι δορυφορικές τεχνολογίες. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε θερμικούς δορυφόρους και σύστημα πρόληψης πυρκαγιών, ενισχύοντας τη θέση της χώρας στην ανάπτυξη τεχνολογιών που αντιμετωπίζουν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» παρουσίασε το Meltemi, το πρώτο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο για την ελληνική γλώσσα, βασισμένο στο Mistral 7B, ενισχύοντας την έρευνα και την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται πως, συγκριτικά με άλλες χώρες της περιοχής, η Ελλάδα παρουσιάζει μια πιο ισορροπημένη και σταθερή προσέγγιση στη διαχείριση των επενδυτικών ροών. Ενώ χώρες όπως η Κροατία και η Πολωνία στηρίζονται σε μεμονωμένες μεγάλες χρηματοδοτήσεις, όπως αυτές της Verne και της ElevenLabs, η Ελλάδα διαφοροποιείται μέσω της κατανομής των κεφαλαίων σε ένα μεγαλύτερο φάσμα νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτή η στρατηγική ενισχύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, προσφέροντας ευκαιρίες σε περισσότερους επιχειρηματίες και ενισχύοντας τη δυναμική της αγοράς.

Όπως αναφέρεται, η συνολική εικόνα για το 2024 καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας στην περιοχή. Η χώρα όχι μόνο προσελκύει επενδυτές υψηλού προφίλ, αλλά συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη τεχνολογιών που ανταποκρίνονται στις τοπικές και παγκόσμιες ανάγκες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!

Το ένα τρίτο των νέων ιστοσελίδων παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη

Φάσμα, FTTH, Εξαγορές: For Whom the Bell Tolls? [Weekly Telecom]

Infocom Today #167: Στο 20,8% η genΑΙ, επενδυτικό κενό στο 5G!

ΟΤΕ: Κινητή, FTTH και ICT στήριξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

Personal Branding στην εποχή της ΤΝ – γιατί η αυθεντικότητα κάνει τη διαφορά

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.