Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 26 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Προϊόντα - Υπηρεσίες

Smartphones στα σχολεία: εμπόδιο ή καταλύτης; [Point of View]

09/10/2024Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read Προϊόντα - Υπηρεσίες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τα smartphones βρίσκονται πλέον παντού, και θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να μην παραδεχθούμε πως, ακόμη και τα παιδιά, ακόμη και από πολύ μικρές ηλικίες, έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone. Αυτό φέρνει προκλήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην καθημερινή σχολική ζωή. Ωστόσο, το πώς (και το εάν θα πρέπει να) χρησιμοποιούνται στο σχολείο, έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων, ιδιαίτερα με τις νέες πρωτοβουλίες που περιορίζουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Η απόφαση για την πολιτική «κινητό στην τσάντα» στοχεύει στη μείωση των περισπασμών που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των smartphones, ειδικά μέσα στις τάξεις.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση κινητών τηλέφωνων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπορεί να διασπάσει την προσοχή των μαθητών, οδηγώντας σε χαμηλότερη απόδοση και συγκέντρωση. Ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Παιδείας, υποστήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση, επικαλούμενοι την ανάγκη για μία πιο «συγκεντρωμένη» εκπαιδευτική διαδικασία.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα smartphones και τα tablets είναι μία πλατφόρμα που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στην εκπαίδευση. Αντί να τα απομονώνουμε από το σχολικό περιβάλλον -ενδεχομένως και να τα δαιμονοποιήσουμε- θα ήταν προτιμότερο να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο που να ενισχύουν τη μάθηση. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι πλατφόρμες ψηφιακής μάθησης και τα διαδικτυακά εργαλεία, θα μπορούσαν να γίνουν ένας σημαντικός σύμμαχος για τη διδασκαλία.

Οι μαθητές, μέσω τέτοιων συσκευών, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες και εργαλεία που έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή διαδικασία. Μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες, να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η εικονική πραγματικότητα, για παράδειγμα, μπορεί να φέρει τους μαθητές σε άμεση επαφή με σενάρια που μέχρι πρόσφατα θα ήταν αδύνατο να βιώσουν σε ένα παραδοσιακό μάθημα. Μέσα από το smartphone τους, θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε εικονικές εκδρομές σε μουσεία, ή να παρακολουθούν διαδραστικά μαθήματα.

Παράλληλα, η εξατομικευμένη μάθηση είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσω των τεχνολογικών εργαλείων που προσφέρουν τα smartphones. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάλυση των συνηθειών και την παροχή προσωποποιημένων μαθημάτων σε κάθε μαθητή, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αντί να ακολουθείται ένα γενικό πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τα δυνατά σημεία κάθε μαθητή, η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μία εξατομικευμένη προσέγγιση, βοηθώντας τα παιδιά να προχωρούν με τον δικό τους ρυθμό, και να κατανοούν καλύτερα το υλικό.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει την οδηγία «κινητό στην τσάντα» είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο συγκεντρωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Πολλά από τα ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό εκφοβισμό (cyberbullying) και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση των smartphones, ειδικά κατά τη διάρκεια μίας σχολικής ημέρας. Έτσι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο και πιο προστατευμένο περιβάλλον για τους μαθητές, μειώνοντας τις πιθανότητες καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών, και την επακόλουθη εκμετάλλευσή τους.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της τεχνολογίας και στη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της. Η απαγόρευση της ανεξέλεγκτης χρήσης των smartphones είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη διασφάλιση του σχολικού περιβάλλοντος. Όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να αποκλείσουμε πλήρως την τεχνολογία από την εκπαιδευτική διαδικασία, ή να δίνουμε πάτημα σε κάποιους να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σχολείου που θα ενσωματώνει την τεχνολογία με υπεύθυνο τρόπο, δίνοντας στους μαθητές τα εργαλεία να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους καλύτερα, και να προετοιμάζονται για το μέλλον.

Στο τέλος της ημέρας, η τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει, όποια άποψη και αν έχουμε εμείς. Αντί να την αντιμετωπίζουμε με φόβο, ας βρούμε τρόπους να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των μαθητών, των δασκάλων, και της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Χρειάζονται επενδύσεις, εκπαίδευση προς αυτή την κατεύθυνση, και μία γενικότερη στροφή της κοινωνίας προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για όφελός της.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Infocom

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

smartphones
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Split Payments από τη Wolt για πιο απλές και ευέλικτες ομαδικές παραγγελίες

Πράσινο φως από τον FDA για τη λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας στα Samsung Galaxy Buds

Η νέα σειρά foldables της Samsung διαθέσιμη στη Vodafone

Η νέα σειρά Samsung Galaxy Ζ ήρθε στη Nova

Επίσημη κυκλοφορία των Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8, Flip8, Watch Ultra2 και Watch9 από τη Samsung

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές φαίνεται να αγκαλιάζουν τα νέα Samsung Galaxy Z Fold8

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Alpha Bank: Καταργεί την προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος στις κάρτες Aegean Bonus Visa
  • Active: Ενοποίηση μετοχικής δομής στην Active Computer Systems
  • ΔΕΗ: Με περισσότερα από 100 καταστήματα νέας γενιάς επαναπροσδιορίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Χρηματοδοτούμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων σε όλη την Αττική»
  • «Αξία για το Μέλλον»: Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στην 90ή ΔΕΘ
  • Έρευνα EY: Το AI επαναπροσδιορίζει το πώς οι καταναλωτές αναζητούν και λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας
  • Spitogatos: Η εικόνα της αγοράς κατοικίας στα ελληνικά νησιά το 2ο τρίμηνο του 2026
RSS itsecuritypro.gr
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε ετήσια βάση
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει το Easy UPS 3S Pro για ευκολότερη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε κρίσιμες εφαρμογές
  • Η AI δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα λογισμικού το οποίο εμφανίζει νέες απειλές
  • Η Sophos συνεργάζεται με την OpenAI στην ασφάλεια ΑΙ
  • Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση – Η πιο συνδεδεμένη γενιά είναι και η λιγότερο προστατευμένη
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.