Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 25 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Lamda Hellix: προστιθέμενη οικονομική αξία 2 δισ. ευρώ από τις νέες επενδύσεις σε data centers

22/11/2022Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων άνω των 20 MW φορτίου IT σε Αθήνα και Κρήτη περιλαμβάνει ο συνολικός σχεδιασμός της Lamda Hellix.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Απόστολο Κάκκο, «οι επενδύσεις της Lamda Hellix θα έχουν συνολική Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA) άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια θα διπλασιαστεί».

Η Lamda Hellix, η οποία το 2020 εξαγοράστηκε από την Digital Realty (η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων στον κόσμο) το διάστημα αυτό κατασκευάζει στο Κορωπί το τρίτο της κέντρο δεδομένων στην Αθήνα, το Athens 3, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 8 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023 και παράλληλα αναμένει να ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία για το Athens 4.

Το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη επένδυση τεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης, η δημιουργία του data center (6,5 MW) επένδυση επίσης της Lamda Hellix ύψους, βάσει εκτιμήσεων, 100 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Κάκκος σε εκδήλωση χθες στην Κρήτη για την παρουσίαση και την έναρξη της κατασκευής του data center, υπό την ονομασία Heraklion-1, «παρόλο που η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής, τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, τα καλώδια δηλαδή που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους και ενώ περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως του νησιού απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την Κρήτη και προσαιγιαλώνονταν στην Σικελία και κυρίως στην Μασσαλία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλότερες αποκρίσεις στην διασύνδεσή τους με την Βόρειο Ανατολική Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε περίπτωση που συμβεί κάποιο γεγονός στα κέντρα της Μασσαλίας και της Σικελίας».

Το νέο data center της Lamda Hellix στην Κρήτη θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ολόκληρη η Κρήτη από την επένδυσή μας αυτή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα όλα μαζί τα σε λειτουργία data center στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 6,5 MW.

Ωστόσο, η ανάγκη βελτίωσης του χρόνου απόκρισης των εφαρμογών σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση στην κίνηση των δεδομένων, έχει ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να έχει κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε data center, εκτός από τις προαναφερόμενες, από τις Microsoft, Amazon Web Services και Google, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφορικά με την επένδυση στην Κρήτη η ζήτηση που εκδηλώνεται για υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και οι κυοφορούμενες συνεργασίες της Lamda Hellix με εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η μεγαλόνησος σε τρία με πέντε χρόνια θα καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος.

Η εν λόγω εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με περισσότερες από δέκα εταιρείες που «κοιτούν» τη Κρήτη προκειμένου προσαιγιαλώσουν προς κατασκευή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Στην χθεσινή εκδήλωση το παρόν έδωσαν εταιρείες, όπως η Vodafone η οποία κατασκευάζει υποθαλάσσιο καλώδιο για να ενώσει νησιά του Αιγαίου, η Grid Telecom, 100% θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) η οποία, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει την κατασκευή Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης, η Nova, η Islalink και η Μedusa (το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο καλώδιο της θα προσαιγιαλωθεί στην Κρήτη).

Με τις προαναφερόμενες εταιρείες η Lamda Hellix έχει ή πρόκειται να υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MOU).

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «η επένδυση αυτού του βεληνεκούς αλλάζει τελείως τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη». Πρόσθεσε πως είναι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια η μεγαλόνησος θα προσελκύσει και άλλες τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Τον Δεκέμβριο στο μεταξύ η Lamda Hellix πρόκειται να καταθέσει φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου το Heraklion-1 να ενταχθεί στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή προστιθέμενη αξία και σημαντικότητα της επένδυσης, αλλά και το συνολικό θετικό αποτύπωμα της εταιρείας μας και της δουλειάς μας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κάκκος.

Η Digital Realty είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μέλος του S&P Global, με αξία άνω των 45 δισ., 310 data centers σε λειτουργία σε 6 ηπείρους, 50 μητροπόλεις και 27 χώρες. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει όλους του διεθνείς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, του cloud, των social media και των τραπεζών όπως μεταξύ άλλων η IBM, η Facebook, η Oracle, η Microsoft, το Linkedin, η JP Morgan, η Verizon, η AT&T και άλλοι.

Για το 2022 η Lamda Hellix αναμένει τζίρο περί τα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 15,5 εκατ. το 2021.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data centers Lamda Hellix
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κέντρα δεδομένων AI αλλάζουν τον χάρτη των ημιαγωγών

Τραμπ: «Κάνουν λάθος» οι κοινότητες που απορρίπτουν τα data centers

Pew: Αυξάνονται γρήγορα οι ιστοσελίδες με ενδείξεις περιεχομένου από AI

Στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον 15 από τις 20 μεγαλύτερες αγορές hyperscale data centers

Η Apple αναδιαμορφώνει τις χρεώσεις του App Store στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Qualco: έργο ψηφιακής χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Υγείας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ΕΕ στην παραγωγή τροφίμων, ποτών και καπνού
  • Οι AI agents φέρνουν το B2B στο επίκεντρο του agentic commerce
  • BofA: Θερινή «παύση» στις τιτλοποιήσεις – Δυναμική επιστροφή των αγορών τον Σεπτέμβριο
  • ΕΣΑ: Οι θερινές εκπτώσεις έχουν χάσει τον ρόλο τους
  • Split Payments από τη Wolt: Για πιο απλές και ευέλικτες ομαδικές παραγγελίες
  • Back to School με Lidl Plus διαγωνισμό!
  • Όμιλος Σαρακάκη: Παρέδωσε στην ομάδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το υπερσύγχρονο λεωφορείο Volvo Irizar i8
RSS itsecuritypro.gr
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε ετήσια βάση
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει το Easy UPS 3S Pro για ευκολότερη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε κρίσιμες εφαρμογές
  • Η AI δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα λογισμικού το οποίο εμφανίζει νέες απειλές
  • Η Sophos συνεργάζεται με την OpenAI στην ασφάλεια ΑΙ
  • Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση – Η πιο συνδεδεμένη γενιά είναι και η λιγότερο προστατευμένη
  • Από το CVSS στο πραγματικό ρίσκο: Το νέο Vulnerability Management στην εποχή της AI
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.