Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Σαν σήμερα: Ο Intel 4004 αλλάζει για πάντα τη βιομηχανία των υπολογιστών

15/11/2022Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς2 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 1971, όταν η Intel, μέσω μιας διαφήμισης στο περιοδικό Electronic News που έφερε τον τίτλο «Announcing A New Era In Integrated Electronics», αποκάλυπτε ένα προϊόν που θα άλλαζε για πάντα τη βιομηχανία των υπολογιστών.

Ο Intel 4004, που αναγνωρίζεται πλέον ως ο πρώτος εμπορικός μικροεπεξεργαστής στην ιστορία, χρησίμευσε ως το θεμέλιο για όλες τις σύγχρονες έξυπνες τεχνολογίες.

Η ιστορία του ξεκίνησε όταν η Nippon Calculating Machine Corp προσέγγισε την Intel το 1969, ζητώντας της να σχεδιάσει 12 προσαρμοσμένα chip για τη νέα της αριθμομηχανή, την Busicom 141-PF.

Σύμφωνα με την Intel, οι μηχανικοί της πρότειναν ένα σύνολο τεσσάρων μόλις chip, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα μπορούσε να προγραμματιστεί για χρήση σε διάφορα προϊόντα, πραγματοποιώντας ένα επίτευγμα μηχανικής που άλλαξε δραματικά την πορεία των ηλεκτρονικών.

Παρά το ότι είχε ιδρυθεί μόλις τρία χρόνια πριν, η Intel… ταρακούνησε τον κόσμο της τεχνολογίας με τον συγκεκριμένο μικροεπεξεργαστή, που αποτελούσε μια ολοκληρωμένη CPU γενικής χρήσης. Ο σχεδιασμός που υιοθετούνταν επέτρεψε σε διάφορες συσκευές να εκτελούν το ίδιο σύνολο υπολογισμών με εκείνο που ήταν σε θέση να φέρουν εις πέρας πολύ μεγαλύτερα μηχανήματα.

Και αυτό γιατί ο μικροεπεξεργαστής, που έφτανε στο μέγεθος ενός μικρού νυχιού, παρείχε την ίδια υπολογιστική ισχύ με τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε εν έτει 1946, ο οποίος απαιτούσε ένα ολόκληρο δωμάτιο για να χωρέσει.

Φήμες έλεγαν ότι το διαστημόπλοιο Pioneer 10 της NASA (το πρώτο που προσέγγισε εξωπλανήτες) χρησιμοποιούσε έναν 4004. Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε ότι ενώ είχε αξιολογήσει την χρήση του 4004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελούσε πολύ «φρέσκια» τεχνολογία για το συγκεκριμένο σκάφος.

Το 2010, οι Federico Faggin, Stanley Mazor και Marcian “Ted” Hoff, αρχιμηχανικοί του 4004, τιμήθηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama, για την πρωτοποριακή τους εργασία.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

history Intel
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα κεντρική υπερυπολογιστική υποδομή Cloud και HPC στο ΕΜΠ

Η Salesforce ανακοινώνει το Koa, το πρώτο μοντέλο συλλογιστικής CRM βασισμένο στο NVIDIA Nemotron

Πάνω από 3,4 δισ. άνθρωποι εκτός mobile internet, προειδοποιεί η GSMA

Γιώργος Καραφύλλης, ICS Καραφύλλης Α.Ε.: Η τεχνολογία πρέπει να ακολουθεί τον πελάτη

1o Βραβείο «Καλύτερη Νέα Ιδέα» η HellasQCI από το ΕΔΥΤΕ στα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η Intelli εντάσσεται στο G-Cloud 15 Framework της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • SmartTalks #129: Δώρος Καπράλος, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ανάπτυξη με κανόνες και προοπτική!
  • Η Πειραιώς χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική
  • Bolt: Οι τάσεις αστικής κινητικότητας για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα
  • Performance Technologies: Eνδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου 2026
  • Νέο ορόσημο για τη ναυτική εκπαίδευση στη Χίο
  • Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οικονομικά Αποτελέσματα Α ’Εξαμήνου 2026
  • Οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών ακόμη δεν τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους εμπόρους λιανικής
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν πρακτικές αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταγράψουν υψηλή απόδοση επένδυσης
  • Τέθηκε σε λειτουργία η Ενιαία Πλατφόρμα Αναφορών του Cyber Resilience Act από τον ENISA
  • Τέλος εποχής για τον SQL Server 2016: Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν την παγίδα της «αναγκαστικής» αναβάθμισης
  • CISOs 2026: Πιο σίγουροι, αλλά πιο πιεσμένοι από ποτέ
  • Cyber Resilience Act: Νέες υποχρεώσεις αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία
  • Η επιλογή για τον σωστό βιομηχανικό πίνακα
  • Revolut Data Breach: Όταν ένα κυβερνητικό email γίνεται όχημα διαρροής δεδομένων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.