Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Πουλήθηκε από τον ΟΤΕ η Albania Telecom

17/01/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Αποχωρεί ο ΟΤΕ και από την αλβανική αγορά με την πώληση της Telekom Albania στη βουλγαρική εταιρεία Albania Telecom Invest AD, έναντι συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ. Η Albania Telecom Invest AD ελέγχεται από κοινού από τον Spas Roussev, κύριο μέτοχο του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Βουλγαρίας, Vivacom, και από τον επενδυτή Elvin Guri.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (9μηνο 2018) η Telekom Albania συνεισέφερε το 2% των εσόδων του ομίλου και το 1% των προσαρμοσμένων EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Τα έσοδά της στο 9μηνο της περσινής χρήσης ήταν 50,7 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η πελατειακή βάση της ήταν 1,7 εκατ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, «Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του Ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία. Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του Ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις τυπικές διαδικασίες ολοκλήρωσής της συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και της χρηματοδότησης, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν η Eurobank.

Η πωληθείσα εταιρεία αγοράστηκε από τον όμιλο ΟΤΕ σε δύο φάσεις. Αρχικά, τον Αύγουστο του 2000, η Cosmote αγόρασε το 85% της εταιρείας, που τότε λεγόταν AMC, έναντι τιμήματος 85,6 εκατ. δολ. και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2009, το 12,6%.

Έπειτα από την αποχώρηση του ομίλου ΟΤΕ από την Αλβανία η μοναδική συμμετοχή που διατηρεί σε τηλεπικοινωνιακό οργανισμό του εξωτερικού είναι στη Ρουμανία (κατοχή του 54% της Telecom Romania). Η Telecom Romania συνεισφέρει το 25% των εσόδων του ομίλου και το 11% των EBITDA. Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιχειρήσει και την πώληση της Telecom Romania. Το σκεπτικό είναι πως τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι αναγκαίο να διατεθούν με προτεραιότητα την ελληνική αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν σημαντικά κεφάλαια για την είσοδό τους στα δίκτυα νέας γενιάς.

Έχει προηγηθεί η αποχώρηση του ΟΤΕ από τον τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της Αρμενίας το 2006, με την πώληση της Armentel έναντι τιμήματος 342 εκατ. ευρώ. Το 2011 πούλησε το 20% που κατείχε στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, Telecom Serbia, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ και το 2013 την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Globul στη Βουλγαρία έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ με αγοραστή την Telenor (είχε αποκτηθεί άδεια GSM το 2000). Ακόμη, ο ΟΤΕ πούλησε την Cosmofone της ΠΓΔΜ, το 2009.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Albania Telecom Cosmofone EBITDA Eurobank Telecom Romania Telekom Albania Μιχάλης Τσαμάζ ΟΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ITU: Αυξάνονται οι χρήστες διαδικτύου, 2 δισ. παραμένουν εκτός

    Nokia: Η AI θα παράγει το 44% της δικτυακής κίνησης

    GSMA: Καιρικές ζημιές 1,7 δισ. δολαρίων ετησίως στην κινητή

    Νέα τριετή θητεία για τον Κώστα Νεμπή προτείνει το ΔΣ του ΟΤΕ

    ΟΤΕ: ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές αλλά τα έσοδα ανά συνδρομητή παραμένουν σταθερά

    Telekom: δωρεάν αναβάθμιση σε υψηλότερες ταχύτητες Fiber για καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Black Friday 2026: Τα Public παρουσιάζουν τις καταναλωτικές επιλογές που ξεχώρισαν το 2025
    • Ο Όμιλος OPTIMA στη SIAL Paris 2026
    • METLEN: Στρατηγική Πρόοδος και Ενίσχυση των Αναπτυξιακών Προοπτικών
    • ΕΣΠ: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρέμβαση του για το κόστος συμμόρφωσης των ΜμΕ
    • Η δέσμη μέτρων του 2026 ως προς την ένταξη στην ΕΕ
    • Οι Έλληνες ζητούν ενεργειακή μετάβαση με χαμηλότερο κόστος και προστασία του κλίματος
    • Digital Omnibus: Νέες προτάσεις για cookies, GDPR και κυβερνοασφάλεια
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
    • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
    • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
    • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
    • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.