Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Σε σταθεροποίηση το 2017 προσβλέπει η τηλεπικοινωνιακή αγορά

28/12/2016Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read News Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Πτωτικά, αλλά με χαμηλότερο ποσοστιαίο ρυθμό από ό,τι τα προηγούμενα έτη της οικονομικής κρίσης εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 σε σχέση με το 2015 για την τηλεπικοινωνιακή αγορά (σταθερή και κινητή τηλεφωνία) ενώ η προσδοκία είναι το 2017 να επέλθει σταθεροποίηση.

telecoms-2017

Ως αστάθμητος παράγοντας αναφέρεται η νέα φορολογική επιβάρυνση (5% στον μηναίο λογαριασμό) από τις αρχές του νέου έτους στη σταθερή τηλεφωνία, όταν ήδη έχει επιβληθεί στη συνδρομητική τηλεόραση και εδώ και χρόνια στην κινητή όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 1η στη φορολόγηση στην Ε.Ε. των 28 με το σύνολο του φόρου στο μηναίο λογαριασμό να φτάνει έως και το 49%.

Αναφορικά με τη διάρθρωση της αγοράς ΟΤΕ, Vodafone και Wind κινούνται ανταγωνιστικά σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, ενώ εξελίξεις αναμένονται στο στρατόπεδο της Cyta και της Forthnet. Το 2017 αναμένεται να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις για τα δίκτυα νέας γενιάς λόγω της εφαρμογής του Κανονισμού για το Vectoring, με προοπτική τα επόμενα χρόνια η μάχη του ανταγωνισμού να μεταφερθεί στις υψηλότερες ταχύτητες.

Για την Cyta Ελλάδος, όπως είναι γνωστό έχει αποφασιστεί από τη μητρική της εταιρεία στην Κύπρο να πουληθεί, χωρίς να αποκλείεται και μια συμφωνία συγχώνευσής της. Vodafone και Wind παρακολουθούν συστηματικά το θέμα της Cyta και όπως εκτιμάται, σύμφωνα και με τις σχετικές αναφορές των ανωτάτων στελεχών τους, σε μια ενδεχόμενη διαδικασία θα λάβουν μέρος και οι δύο. Βάσει των στοιχείων του «infocom.gr» η Cyta Ελλάδος διατηρεί τον αριθμό των συνδρομητών της σε ένα επίπεδο λίγο πάνω από τις 300.000 (με περίπου 304.000 γραμμές φαίνεται ότι θα κλείσει το 2016, όταν στο τέλος του 2015 είχε ξεπεράσει τις 320.000).

Vodafone και Wind διατηρούν 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, ωστόσο, όπως λέγουν τα στελέχη τους, η εισηγμένη είναι πλέον πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές τους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Forthnet η οποία εντός του 2016 κατέγραψε και νέες απώλειες στο μερίδιο αγοράς, σύνηψε ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές. Ελλείψει ενδιαφέροντος από τρίτους επενδυτές καλύφθηκε από τις δανείστριες τράπεζες οι οποίες, εφόσον το επιδιώξουν, δύναται να αποκτήσουν τον έλεγχό της. Όπως σημειώνεται από στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στο επίπεδο που βρίσκεται ο δανεισμός της Forthnet δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής και σίγουρα δεν θα είναι κάποια από τις δύο εν δυνάμει ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στο τέλος του 2016 η Forthnet έχει περί τις 566.000 γραμμές, όταν το 2015 είχε κλείσει με 640.689 (επίσημα στοιχεία δημοσιοποιημένα από την ίδια) και το 2014 με 671.166.

Οι εταιρείες που έχουν αυξήσει σημαντικά και φέτος τις γραμμές σταθερής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν είναι η Vodafone και η Wind. Βάσει πάντα των στοιχείων του «infocom.gr» η πρώτη έχει φθάσει να εξυπηρετεί περί τις 656.000 γραμμές σταθερής τηλεφωνίας όταν στο τέλος του 2015 ήταν στις 594.700. Για τη Wind η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με 557.000 γραμμές (έναντι 513.000 στο τέλος του 2015).

Συνολικά οι γραμμές σταθερής που εξυπηρετούνται από τις εταιρείες εκτός του ΟΤΕ (γραμμές LLU) φέτος έχουν αυξηθεί περίπου 1,7% (συνολικά 2.083.000 έναντι 2.048.200 στο τέλος του 2015). Το 2014 σε σχέση με το 2013 οι γραμμές LLU είχαν αυξηθεί 5,7% και ένα χρόνο πριν 6,3%.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

CYTA Forthnet Vodafone Wind ΟΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ανοιχτό μοντέλο δορυφορικής σύνδεσης κινητών εξετάζουν οι Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone

    ΟΤΕ: ζητά διεύρυνση της άρσης κοστοστρέφειας – οι επιφυλάξεις των παρόχων

    Generation Next: δέκα χρόνια καινοτομίας, με τη νέα γενιά να σχεδιάζει το μέλλον

    Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ από τη Vodafone για την αναβάθμιση των καταστημάτων της

    Περί το 1,5 εκατ. ready for service FTTH από τη ΔΕΗ – Τι γίνεται με Vodafone και κινητή

    Νέα φοιτητικά πακέτα από το Vodafone CU

    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Φτώχειας περιόδου: Η Lidl Ελλάς στηρίζει την έρευνα και την αντιμετώπιση του προβλήματος
    • Spielwarenmesse Dialogue Greece: Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην αγορά παιχνιδιού
    • Η Courier Center ανακοινώνει τη συνεργασία της με τη Lastmily
    • ΤτΕ: Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις – Σεπτέμβριος 2026
    • Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του καλοκαιριού 2026
    • RECYCLE FOR LIFE: «Η λάμπα έσβησε, η αξία της όχι!»
    • Ο Λευκός Πύργος φωτίζει την ιστορική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
    • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
    • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
    • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
    • PHP2Shell: Δύο κρίσιμες ευπάθειες στην PHP θέτουν σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας
    • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
    • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.