Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Σταθερά πίσω στις ευρυζωνικές συνδέσεις η Ελλάδα

24/11/2015Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read News Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google
Κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία στις τρεις ευρυζωνικές συνδέσεις είναι υπερ-υψηλών ταχυτήτων όταν στην Ελλάδα μόλις μία στις 30 συνδέσεις πληροί αυτό το χαρακτηριστικό. Η απόσταση που χωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (Next Generation Access – NGA) έχει πλέον καταστεί τεράστια.
broadband
Το παραπάνω στοιχείο περιλαμβάνεται στην επισκόπηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς για το 2014 που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ζήτηση σταθερών ευρυζωνικών γραμμών υπέρ-υψηλών ταχυτήτων παρουσιάζει συνεχή αύξηση, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2014, οι ευρυζωνικές συνδέσεις σε ταχύτητες άνω των 30 και 100Mbps να αποτελούν το 26% και 9% του συνόλου αντίστοιχα (έναντι 21% και 5% στο τέλος του 2013). Η Ελλάδα βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες με 3% και 0% αντίστοιχα (έναντι 2% και 0% στο τέλος του 2013).
Ακόμη, βάσει των στοιχείων της Επισκόπησης της ΕΕΤΤ η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας βαίνει μειούμενη την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας στο 2,9% το 2014 γεγονός που αποδίδεται στο εύρος μείωσης του τζίρου των τηλεπικοινωνιών σε σχέση με το ΑΕΠ την περίοδο 2009- 2014. Πολύ μεγάλη είναι και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο. Κατά την περίοδο 2008-2014 έχει υποστεί μείωση 34%.
Επίσης, το μερίδιο του ΟΤΕ βάσει των εσόδων τηλεφωνίας, Διαδικτύου και ευρυζωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου για το 2014 εκτιμάται στο 61,2% του συνόλου της αγοράς και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Τα αντίστοιχα έσοδά του, ωστόσο, σημείωσαν μείωση της τάξης του 5,7%, ενώ για τους εναλλακτικούς παρόχους η σχετική μείωση υπολογίζεται σε 5%. Ο αριθμός των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2013 με τη διείσδυση να φθάνει σε ποσοστό 43,3% επί του πληθυσμού. Οι γραμμές του ΟΤΕ παρουσίασαν μείωση κατά 4,6%, ενώ οι γραμμές των εναλλακτικών παρόχων, αύξηση κατά 5,1%. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του ΟΤΕ επί των τηλεφωνικών γραμμών μειώθηκε σε 57% το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 59,4% το Δεκέμβριο του 2013. Η κίνηση για τους βασικούς τύπους κλήσεων (αστικά, υπεραστικά, διεθνή και προς κινητά) διαμορφώθηκε το 2014 σε 17,2 δισ. λεπτά (μείωση 8% έναντι του 2013), ενώ τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαδικτύου και ευρυζωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου έφτασαν, το 2014, τα 1,47 δισ. ευρώ (μείωση 5,4% έναντι του 2013).
Οι κλήσεις από κινητό τηλέφωνο, οι οποίες από το 2008 έχουν υπερβεί σε όγκο τις αντίστοιχες από σταθερό, παρουσίασαν αύξηση το 2014 1,2% έναντι του 2013 και αντιστοιχούν πλέον στο 62% της συνολικής κίνησης (έναντι 59% το 2013). Οι κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο συνέχισαν την πτωτική τους τάση και διαμορφώθηκαν το
2014 σε 16,9 εκατ. λεπτά έναντι 18,3 εκατ. λεπτών το 2013 (μείωση 8,1%).
Το μερίδιο της Cosmote επί του συνολικού αριθμού συνδέσεων μειώθηκε το Δεκέμβριο του 2014 σε 44,6% (έναντι 45,6% το Δεκέμβριο του 2013), το μερίδιο της Vodafone αυξήθηκε από 29% σε 30,4% και το μερίδιο της Wind διαμορφώθηκε σε 25,4% από 24,8%. Τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν μείωση κατά 6,7% και διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ. Το μέσο έσοδο ανά χρήστη συμβολαίου και καρτοκινητής τηλεφωνίας διαμορφώθηκε το 2014 σε 291 ευρώ και 59 ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μειώσεις έναντι του 2013 (7,2% και 3,2% αντίστοιχα).
Η φορητότητα παραμένει παράγοντας ενίσχυσης του ανταγωνισμού και αξιοποιείται από τους παρόχους τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Πάντως σε σχέση με το 2013, οι μεταφερθέντες αριθμοί παρουσίασαν μείωση της τάξης του 16% στην κινητή και αύξηση της τάξης του 7,1% στη σταθερή.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

EETT ΕΕΤΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Συνάντηση της ομάδας έργου ECC CPG PTC για την κινητή δορυφορική υπηρεσία στην Αθήνα

    Οι βασικοί άξονες συζήτησης της 20ης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψηφιακών Υπηρεσιών

    ΕΕΤΤ: σε διαβούλευση αυξήσεις στα διοικητικά τέλη των παρόχων

    Η ΕΕΤΤ στη 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Την Τρίτη 18/8 στο Παλαιό Φάληρο η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Βαρουτά

    Απεβίωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Βαρουτάς, σε ηλικία 56 ετών

    Leave A Reply Cancel Reply

    Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
    • ΕΣΠ: «Το εμπόριο είναι ο πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας»
    • Sunlight Group: Εμπορικό «άνοιγμα» στη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας
    • CD Media SE: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Αδελφοί Δοξιάδη «ΓΡΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ» Α.Ε
    • Skroutz: Αύξηση 53% της μέσης ετήσιας δαπάνης των καταναλωτών για τα κατοικίδιά τους
    • 35 νέοι φοιτητές κάνουν στροφή στην τεχνολογία με τη στήριξη της Deloitte
    • «Λεξικό–Οδηγός Επενδυτών» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητιμσού
    • ΠΟΞ: Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ.
    RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • KillSec: Πίσω από την επιχείρηση KillSwitch αποκαλύπτεται το νέο business model του ransomware
    • Η AI δίνει προβάδισμα στους επιτιθέμενους – Η κυβερνοασφάλεια μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας
    • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
    • 3 στους 4 υπαλλήλους της ΕΕ αντιμετώπισαν κυβερνοαπειλές στην εργασία, διαπιστώνει το νέο Ευρωβαρόμετρο
    • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
    • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
    • Ransomware: Ρεκόρ επιθέσεων τον Αύγουστο – αλλά οι αδυναμίες παραμένουν οι ίδιες
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.