Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Στα 2,4 δισ. ευρώ η Iceye, εταιρεία δορυφορικής τεχνολογίας με παραγωγή και στην Ελλάδα

06/12/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η φινλανδική εταιρεία δορυφορικής τεχνολογίας Iceye, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής και στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης που την αποτιμά στα 2,4 δισ. ευρώ, σε μια συγκυρία αυξημένων αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη νέα χρηματοδότηση ηγήθηκε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, General Catalyst, επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από δευτερογενείς συναλλαγές. Η ζήτηση για τεχνολογίες στρατηγικής – αμυντικής σημασίας έχει εκτιναχθεί, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν συστήματα που ενισχύουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Στον πυρήνα αυτής της δυναμικής βρίσκεται η Iceye, η οποία εξελίχθηκε από πάροχο περιβαλλοντικών δορυφορικών δεδομένων σε έναν από τους ταχύτερα ανερχόμενους κατασκευαστές δορυφόρων ραντάρ – SAR (Synthetic Aperture Radar) ικανών να προσφέρουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η θυγατρική της Iceye στην Ελλάδα, υπό τον Βασίλη Χαλουλάκο (διευθύνων σύμβουλος) στο πλαίσιο σύμβασης συνολικής αξίας 33 εκατ., ανέλαβε την κατασκευή των 2 SAR μικροδορυφόρων που εκτοξεύτηκαν επιτυχώς στο διάστημα πρόσφατα και συγκεκριμένα το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για έργο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφορων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι δύο αυτοί πρώτοι επιχειρησιακοί δορυφόροι της Ελλάδας θα παρέχουν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς κρίσιμα δεδομένα για την πολιτική προστασία, το περιβάλλον και την εθνική ασφάλεια.

Η Iceye εξετάζει την αναβάθμιση της ελληνικής μονάδας ώστε να αποκτήσει πλήρη δυνατότητα κατασκευής όλων των υποσυστημάτων των μικροδορυφόρων, καλύπτοντας τόσο τις ανάγκες της χώρας όσο και διεθνείς παραγγελίες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της φιλανδικής εταιρείας, Rafal Modrzewski, υπογράμμισε ότι τα νέα κεφάλαια θα επιταχύνουν την ανάπτυξη. «Κανείς δεν θέλει η Ευρώπη να είναι έτοιμη σε πέντε χρόνια — αλλά αύριο», σημείωσε. Η εταιρεία εκτόξευσε 25 δορυφόρους το 2025, ενώ από το 2026 σχεδιάζει την παραγωγή ενός δορυφόρου την εβδομάδα.

Η Iceye έχει συνάψει συμβόλαια με πελάτες σε ΗΠΑ, ΗΑΕ και Ιαπωνία, ενώ στην Ευρώπη έχει συμφωνίες με Πολωνία, Πορτογαλία, Φινλανδία και Ολλανδία, και βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ακόμη κυβερνήσεις.

Με τη συμμετοχή της στον νέο γύρο, η General Catalyst ενισχύει τη θέση της στον ευρωπαϊκό αμυντικό κλάδο. Η επικεφαλής Ευρώπης του fund, Jeannette zu Fürstenberg, εισέρχεται στο Δ.Σ. της Iceye και χαρακτηρίζει την αγορά της αμυντικής τεχνολογίας «ίσως τον πιο δυναμικό τομέα σήμερα».

Η εν λόγω εταιρεία αναμένει έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ δεν εξετάζει προς το παρόν εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη λογισμικού και εργαλείων ανάλυσης δεδομένων πραγματικού χρόνου. «Οι πελάτες δεν αγοράζουν δορυφόρους για να τους έχουν», ανέφερε επίσης στο διεθνές πρακτορείο ο Modrzewski. «Αγοράζουν επιχειρησιακή πληροφόρηση — και μάλιστα έγκαιρη».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ICEYE
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 90η ΔΕΘ

Τι φέρνει το Telekom στον ΟΤΕ και ποια νέα υπηρεσία AI έρχεται στην Ελλάδα

Η Acer αναβιώνει την ιστορική Packard Bell στην IFA 2026

Quest: διψήφια ανάπτυξη στην πληροφορική με ανεκτέλεστο πάνω από 650 εκατ. ευρώ

Η Nova ανεβάζει έσοδα και επενδύσεις με το FTTH στο 30% της βάσης

Η D-Marin επενδύει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μαρινών

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
  • ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) Θεσσαλονίκης
  • Η Sleed εντάσσει τα OpenAI Ads στη full-funnel προσέγγισή της
  • ΥΠΕΝ: «Έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών»
  • Tetra Pak: Λαμβάνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Kepner-Tregoe Excellence Award
  • Lidl Ελλάς: Επένδυση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ για το ανανεωμένο κατάστημά της στον Γέρακα
  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Check Point ενσωματώνει τα μοντέλα OpenAI Daybreak για ταχύτερο εντοπισμό και αντιμετώπιση κυβερνοκινδύνων
  • Quishing; Πώς το phishing μέσω QR code μπορεί να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας των επιχειρήσεων
  • Η Sparkle και η Hellas Sat πετυχαίνουν την πρώτη δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
  • Η Netcompany υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου
  • Η Forscope ξεπερνά το ορόσημο των 500.000 πωλήσεων αδειών λογισμικού, εξασφαλίζοντας άνω των €41 εκατ. σε εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις
  • Akeydor Group: Δυναμική παρουσία σε Identity & Access Management, Education Technology και Secure Remote Access
  • Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform – Aπό την ανίχνευση ευπαθειών στις αποφάσεις βάσει πραγματικού κινδύνου
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.