Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ανανεωμένη η ελληνική πύλη επιστημονικού περιεχομένου OpenArchives.gr

30/06/2025infocomBy infocom4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ανοικτή δημόσια πύλη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για επιστημονικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό υλικό, ανανέωσε το περιεχόμενο που φιλοξενεί και τον τρόπο πλοήγησης σε αυτό, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο πλήθος επιστημονικών συλλογών. Το OpenArchives.gr, που από το 2006 επιτρέπει την ενιαία αναζήτηση σε πλήθος ακαδημαϊκών και επιστημονικών αποθετηρίων, είναι μία από τις ψηφιακές υποδομές του ΕΚΤ για τη συλλογή, τεκμηρίωση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Τα 850.000 επιστημονικά τεκμήρια των 141 ψηφιακών συλλογών που διαθέτουν οι 115 φορείς από όλη την Ελλάδα αποτελούν ένα πολύτιμο ψηφιακό απόθεμα, προσβάσιμο σε όλους.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του OpenArchives.gr, έγινε επικαιροποίηση των υπαρχουσών συλλογών, εντάχθηκαν νέες συλλογές και εμπλουτίστηκαν τα μεταδεδομένα των τεκμηρίων, έτσι ώστε αυτά να περιγράφονται πληρέστερα και να εντοπίζονται ευκολότερα από τους χρήστες, αλλά και τα υπολογιστικά συστήματα. Παράλληλα, δύο νέα πεδία προστέθηκαν στην περιγραφή των τεκμηρίων, το πεδίο «Επιστημονικό Πεδίο» και το πεδίο «Σχολή/Τμήμα/Ινστιτούτο».

Το OpenArchives.gr είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη αναζήτησης και πλοήγησης σε ελληνικό επιστημονικό περιεχόμενο που παράγεται από φορείς έρευνας, επιστήμης και εκπαίδευσης. Στο www.OpenArchives.gr προσφέρεται στον χρήστη ενιαία αναζήτηση σε μεταπτυχιακές εργασίες, εκπαιδευτικό υλικό, μελέτες, διδακτορικές διατριβές, επιστημονικά περιοδικά και μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων, ερευνητικές δημοσιεύσεις και αρχεία.

Το υλικό αυτό παράγεται και διατίθεται από 115 διαφορετικούς φορείς, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες βιβλιοθήκες και αρχεία. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και την ιατρική, έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες. Έτσι, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα για αναζήτηση και πρόσβαση, από ένα σημείο, σε περιεχόμενο που βρίσκεται κατανεμημένο σε επιμέρους ψηφιακές βιβλιοθήκες, ιδρυματικά αποθετήρια και συλλογές στο διαδίκτυο.

Η εύκολη πρόσβαση σε πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο από διαφορετικά επιστημονικά πεδία καθιστά το OpenArchives.gr χρήσιμο για φοιτητές, ερευνητές, μαθητές και καθηγητές. Το OpenArchives.gr και το SearchCulture.gr είναι οι δύο συσσωρευτές επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου, αντίστοιχα, που αναπτύσσει το ΕΚΤ και φροντίζουν για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση του περιεχομένου στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Τα νέα πεδία για την περιγραφή των τεκμηρίων

Όσον αφορά την προσθήκη των νέων πεδίων στην αναζήτηση περιεχομένου, τα τεκμήρια αντιστοιχήθηκαν, αφενός σε 337 επιστημονικά πεδία που εντάσσονται στα έξι βασικά πεδία (Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία, Ιατρική και Επιστήμες Υγείας, Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική, Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες) και αφετέρου σε 115 φορείς  (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες, κ.ά.) και στις 2.200 υποκατηγορίες τους (σχολές/τμήματα/εργαστήρια για ακαδημαϊκούς φορείς ή ινστιτούτα/τομείς για ερευνητικά κέντρα), με τη βοήθεια δύο σχετικών λεξιλογίων που είναι δημοσιευμένα στο Semantics.gr.

Tα δύο νέα πεδία προστέθηκαν ως κριτήρια στη μηχανή αναζήτησης, αλλά και ως φίλτρα επιμερισμού αποτελεσμάτων, ενώ δημιουργήθηκαν και οι δύο αντίστοιχες σελίδες πλοήγησης “Επιστημονικά πεδία” και “Σχολές/Τμήματα/Ινστιτούτα”.

Σήμερα στο ανανεωμένο περιβάλλον ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει επιστημονικό περιεχόμενο με βάση τον τύπο τεκμηρίου, το επιστημονικό πεδίο, τη συγκεκριμένη σχολή/τμήμα/εργαστήριο ή ινστιτούτο/τομέα που το εξέδωσε, τη χρονολογία έκδοσής του και τον φορέα ή το αποθετήριο που το διαθέτει. Ομοίως, επιλέγοντας ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ως οδηγό, μπορεί να εξερευνήσει το πλούσιο περιεχόμενο μέσα από τις αντίστοιχες σελίδες πλοήγησης.

Οι φορείς που διαθέτουν τα τεκμήρια στο OpenArchives.gr

Μεγάλο μέρος των συλλογών στις οποίες παρέχει ενιαία αναζήτηση το OpenArchives.gr προέρχεται από τα αποθετήρια των 24 μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, όπως το ιδρυματικό αποθετήριο του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “Πέργαμος” ή το αποθετήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) “DSpace@NTUA”. Ο χρήστης μπορεί επίσης να πλοηγηθεί στις ποικίλες συλλογές του αποθετηρίου της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ άλλα σημαντικά αποθετήρια είναι αυτό της ΕΛΣΤΑΤ και ο Κάλλιπος, που δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), για να καταγράψει και να διαφυλάξει συγγράμματα και μαθησιακά αντικείμενα, καθώς και το αποθετήριο Ήλιος, όπου διατίθεται το πλούσιο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στην αποτελεσματική συλλογή και τεκμηρίωση των τεκμηρίων από το OpenArchives.gr και συνεπώς την αποτελεσματική διάχυση αυτών συμβάλλει η ολοένα και συστηματικότερη οργάνωση των αποθετηρίων που φιλοξενούν τα τεκμήρια. Από το 2019 μέχρι το 2023 τα ιδρυματικά αποθετήρια των μελών του ΣΕΑΒ ανανεώθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές υποδομές τους, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης και επιτυγχάνοντας την ομογενοποίησή τους.

Στο OpenArchives.gr εντάσσονται και συλλογές που δημοσιεύονται πρωτοτύπως από υποδομές του ΕΚΤ: το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, που το ΕΚΤ συγκροτεί, διατηρεί και διαθέτει βάσει νόμου, τα επιστημονικά περιοδικά και τα πρακτικά συνεδρίων στα οποία η υπηρεσία ePublishing του ΕΚΤ προσφέρει την αναγκαία υποδομή για την ψηφιακή τους έκδοση, το ιδρυματικό αποθετήριο του ΕΚΤ “Αριάδνη”, όπου διατίθενται όλες οι εκδόσεις και δημοσιεύσεις του ΕΚΤ σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό από εκδηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

OpenArchives ΕΚΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Τραμπ ζητά «μέρισμα» από τα data centers προς τις τοπικές κοινότητες

    Οι δαπάνες πληροφορικής θα ξεπεράσουν τα 7 τρισ. δολάρια το 2027

    Εγκαινιάστηκε το νέο έξυπνο κτίριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στον Δημόκριτο

    Η DOTSOFT επεκτείνει τη συμμετοχή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Καλαμαριάς

    Lancom & GNM-IX ενισχύουν την πρόσβαση της ελληνικής αγοράς σε διεθνή δίκτυα

    Νέα προγραμματική σύμβαση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μεταφορών

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Θετικές προοπτικές για τις κατασκευές έως το 2030
    • Power Health: Κορυφαίες διακρίσεις στα Supplement Awards 2026
    • Ν. Χαρδαλιάς: «Με τη νέα διεθνή τουριστική μας καμπάνια “Phenomenon” αναδεικνύουμε ολόκληρη την Αττική»
    • EA Energy: Οι επαγγελματίες χρειάζονται νέες δεξιότητες ενόψει της ενεργειακής μετάβασης
    • Θετική ευρωπαϊκή αξιολόγηση για δύο στρατηγικά έργα ανακύκλωσης χαλκού της ElvalHalcor
    • ΕΠΟΕΣ: Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για την «PIZZA FAN»
    • Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.: Νέα έρευνα του WEEE Forum για τα προϊόντα Fast Tech
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
    • Πως οι AI απάτες γίνονται πιο πειστικές και γιατί μόνο το 48% των εργαζομένων στην ΕΕ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα deepfakes
    • Το itSMF Hellas εγκαινίασε τη σειρά συναντήσεων Beers & Peers με μια ξεχωριστή βραδιά δικτύωσης!
    • Cisco Connect 2026 Greece: Οι κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια και η εργασία στην εποχή του AI
    • Τι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης
    • Συνεργασία Διανομής της Itway Hellas με την Nozomi Networks
    • Η ΕΑΚ προειδοποιεί: Κρίσιμες ευπάθειες στο λογισμικό PHP, CVE-2026-109618 και CVE-2026-109619
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.