Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 18 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομά του με αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη

13/05/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Την περασμένη Πέμπτη, λευκός καπνός εμφανίστηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, σηματοδοτώντας ότι οι καρδινάλιοι εξέλεξαν νέο πάπα. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σπάνιο γεγονός, όμως ένα από τα πολλά πρωτοφανή χαρακτηριστικά της εκλογής του Ρόμπερτ Πρέβοστ, γεννημένου στο Σικάγο, ως Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξε το παπικό του όνομα: η τεχνητή νοημοσύνη. Το Σάββατο, ο νέος πάπας απηύθυνε την πρώτη του ομιλία στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, εξηγώντας την επιλογή του ονόματός του ως συνέχεια των ανησυχιών του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με τον τεχνολογικό μετασχηματισμό.

«Αισθανόμενος πως καλούμαι να συνεχίσω σε αυτό το ίδιο μονοπάτι, επέλεξα να λάβω το όνομα Λέων ΙΔ΄», δήλωσε κατά την ομιλία του. «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, αλλά κυρίως επειδή ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ στην ιστορική του εγκύκλιο Rerum Novarum ασχολήθηκε με το κοινωνικό ζήτημα στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης βιομηχανικής επανάστασης». Στην ίδια ομιλία, ο Λέων ΙΔ΄ χαρακτήρισε ρητά τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ως «μια ακόμη βιομηχανική επανάσταση», τοποθετώντας τον εαυτό του στη θέση να αντιμετωπίσει αυτή την τεχνολογική μεταβολή όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του έναν αιώνα πριν.

Η αναφορά ενός πάπα στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί έναν έντονο συνειρμό, λόγω της μακραίωνης ιστορίας του θεσμού, όμως ο Λέων ΙΔ΄ δεν είναι ο πρώτος που ασχολείται με το ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην εποχή των νέων τεχνολογιών. Ο Πάπας Φραγκίσκος, που απεβίωσε τον Απρίλιο, είχε καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη προτεραιότητα για το Βατικανό. Τον Αύγουστο του 2023, είχε προειδοποιήσει, με αφορμή το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί «να ριζώσουν η βία και οι διακρίσεις». Τον Ιανουάριο, επανήλθε με το κείμενο Antiqua et Nova, αναφερόμενος σε μια «σκιά του κακού» που ενδεχομένως απλώνεται πάνω από τον τομέα.

«Όπως κάθε προϊόν της ανθρώπινης δημιουργικότητας, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κατευθυνθεί προς θετικούς ή αρνητικούς σκοπούς», είχε δηλώσει ο Φραγκίσκος. «Όταν χρησιμοποιείται με τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προάγει την ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων, μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανθρώπινη αποστολή. Ωστόσο, όπως σε όλους τους τομείς όπου οι άνθρωποι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, και εδώ παραμονεύει η σκιά του κακού. Εκεί όπου η ανθρώπινη ελευθερία επιτρέπει τη δυνατότητα επιλογής του κακού, η ηθική αξιολόγηση αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πώς κατευθύνεται και πώς χρησιμοποιείται».

Παρά την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου, η αναφορά του Λέοντα ΙΔ΄ συνδέεται και με την ιστορική παρακαταθήκη του Λέοντα ΙΓ΄. Στην εγκύκλιο Rerum Novarum του 1891, ο τότε πάπας είχε αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση της Βιομηχανικής Επανάστασης, περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες στις οποίες βρισκόταν η εργατική τάξη. Η εργασία σε εργοστάσια, με εξαντλητικά ωράρια, παιδική εργασία και ελάχιστους μισθούς, αποτελούσε τη βάση μιας ριζικής οικονομικής αλλαγής με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Η εγκύκλιος πρότεινε την καθολική κοινωνική διδασκαλία ως τρίτη οδό, απορρίπτοντας τόσο τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό όσο και τον σοσιαλισμό.

Ο Λέων ΙΓ΄ υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται, να λαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές και να ξεκουράζονται. Επέμεινε ότι η εργασία έχει έμφυτη αξιοπρέπεια και ότι οι εργοδότες έχουν ηθικές υποχρεώσεις. Το κείμενο αυτό καθόρισε τη σύγχρονη καθολική κοινωνική διδασκαλία και ενέπνευσε εργατικά κινήματα διεθνώς, εδραιώνοντας την Εκκλησία ως θεσμό υποστήριξης των εργαζομένων που βρίσκονταν μεταξύ βιομηχανικού κεφαλαίου και επαναστατικού σοσιαλισμού. Ο Λέων ΙΔ΄ φαίνεται να υιοθετεί ανάλογη στάση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Στη δική μας εποχή», κατέληξε ο Λέων ΙΔ΄ στην επίσημη ομιλία του το Σάββατο, «η Εκκλησία προσφέρει σε όλους το απόθεμα της κοινωνικής της διδασκαλίας ως απάντηση σε μια νέα βιομηχανική επανάσταση και στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θέτουν νέες προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

AI pope
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να εκτελούν κυβερνοεπιχειρήσεις για την κυβέρνηση

ΗΠΑ και Κίνα διεκδικούν συμμάχους στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Η AI ανοίγει τον δρόμο στο κυβερνοέγκλημα και το ransomware εξελίσσεται αντί να υποχωρεί

ΕΛΑΣ: επιτήδειοι προσποιούνται υπαλλήλους οργανισμών και φορέων

Οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι αναζητούν νέα έσοδα από AI και υποδομές

Η Samsung παρουσίασε το όραμά της για τη νέα γενιά 3D μνήμης στο FMS 2026 χαράσσοντας το μέλλον της υποδομής AI

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Αύξηση 31,6% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων – Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ
  • Βουτιά στις γερμανικές επενδύσεις στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2026
  • ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα για το επτάμηνο του 2026 η επιβατική κίνηση
  • ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ συγγενών και οικείων προσώπων
  • ABB: Παρουσιάζει το πρώτο Πακέτο Επέκτασης για το κορυφαίο της σύστημα κατανεμημένου ελέγχου
  • Forscope: Νέα έρευνα της αγοράς λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
  • DOTSOFT Α.Ε.: Αύξηση κύκλου εργασιών στα €12,79 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2026
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εποχή της οδηγίας NIS2
  • OpenAI: Πώς εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποίησαν το ChatGPT για τη λειτουργία οργανωμένων scams
  • EU AI Act: Τι μπορεί να φέρει ο πρώτος χρόνος εφαρμογής των κανόνων διαφάνειας
  • Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026
  • Black Hat USA 2026: Τα εργαλεία που δείχνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας
  • Το Black Hat USA 2026 επιβεβαιώνει τη νέα εποχή της κυβερνοασφάλειας: AI Agents, Quantum και αυτόνομη άμυνα στο επίκεντρο
  • Η Claude της Anthropic παραβίασε τρεις εταιρείες κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.