Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

DeepSeek: Η κινεζική startup που κάνει «disrupt» στην αγορά του AI

27/01/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η κινεζική startup DeepSeek παρουσίασε τα νεότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, τα οποία, όπως υποστηρίζει, είναι ισάξια ή και ανώτερα από τα κορυφαία μοντέλα της βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Η εταιρεία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εξελίσσεται γρήγορα σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή του ChatGPT της OpenAI, του Gemini της Google και άλλων κορυφαίων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον στους παγκόσμιους κύκλους της τεχνητής νοημοσύνης όταν ανακοίνωσε, σε επιστημονική εργασία τον περασμένο μήνα, ότι η εκπαίδευση του μοντέλου DeepSeek-V3 κόστισε λιγότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια, χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ από τις κάρτες Nvidia H800. Τα μοντέλα της εταιρείας αναπτύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει τρεις φορές τις εξαγωγές τσιπ προς την Κίνα μέσα σε τρία χρόνια.

Παρότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί παραμένουν υπό εξέταση, οι περισσότερες αναφορές συμφωνούν ότι το μοντέλο αναπτύχθηκε με ένα μικρό μέρος του κόστους συγκριτικά με τα μοντέλα ανταγωνιστών, όπως αυτά της OpenAI, της Anthropic και της Google. Αυτό έχει προκαλέσει ερωτήματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αν οι ολοένα αυξανόμενες επενδύσεις και οι αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητες – και αν πρόκειται να υπάρξει μια «φούσκα» στην αγορά.

Ο Βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepSeek, που βασίζεται στο DeepSeek-V3, έχει ξεπεράσει το ChatGPT, κατακτώντας την πρώτη θέση ως η εφαρμογή με την υψηλότερη βαθμολογία στο Apple App Store στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική ορισμένων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών που επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι μετοχές αρκετών μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, έχουν υποστεί πτώση.

Τα δύο μοντέλα της εταιρείας, DeepSeek-V3 και DeepSeek-R1, έχουν δεχθεί επαίνους από στελέχη της Silicon Valley και μηχανικούς αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μοντέλα αυτά είναι ισάξια των πιο προηγμένων μοντέλων της OpenAI και της Meta. Είναι επίσης σημαντικά φθηνότερα στη χρήση. Το DeepSeek-R1, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι 20 έως 50 φορές πιο οικονομικό στη χρήση από το OpenAI o1, ανάλογα με το είδος του έργου, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της DeepSeek στο WeChat.

Η DeepSeek είναι μια startup με έδρα το Hangzhou, της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι ο Liang Wenfeng, συνιδρυτής του hedge fund High-Flyer. Το High-Flyer ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023 ότι μετατοπίζει την εστίασή του από το trading στη δημιουργία μιας «νέας, ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας για την εξερεύνηση της ουσίας της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης». Η DeepSeek δημιουργήθηκε αργότερα την ίδια χρονιά.

Η επιτυχία της DeepSeek έχει ήδη τραβήξει την προσοχή της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας. Στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα κυκλοφορίας του DeepSeek-R1, ο Liang παρευρέθηκε σε κλειστή σύσκεψη επιχειρηματιών και ειδικών υπό τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang. Η παρουσία του Liang δείχνει ότι η επιτυχία της DeepSeek ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Πεκίνου για αυτονομία σε στρατηγικές βιομηχανίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η DeepSeek ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα περιορίσει προσωρινά τις εγγραφές νέων χρηστών «λόγω κακόβουλων επιθέσεων μεγάλης κλίμακας» στις υπηρεσίες της. Παρ’ όλα αυτά, οι υπάρχοντες χρήστες θα μπορούν να συνδέονται κανονικά.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι μετράνε τι κερδίζουν με την AI – Κανείς δεν μετράει τι χάνει

Φτιάξε το δικό σου τραγούδι με τεχνητή νοημοσύνη σε 10 λεπτά

Ανθρώπινη έγκριση βάσει κινδύνου προτείνει το FSB για τους AI agents

Κενά τεκμηρίωσης πίσω από τις υποσχέσεις για «κυρίαρχη AI»

Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν το Agentic AI για να κλέψουν κρυπτονομίσματα

Έκκληση επιστημόνων για απομόνωση μοντέλων AI μετά τις παραβιάσεις σε δοκιμές

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • ΔΕΗ – WE4ALL: Συνεργασία για την ολιστική αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας
  • Νέα στρατηγική συνεργασία Westnet και Acer στην Ελλάδα
  • Η Fussion διευρύνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Bed & Bath
  • THEON: Νέες παραγγελίες ύψους περίπου €45 εκατ. από δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ
  • Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του “Δημόκριτου”
  • Όμιλος Fourlis: Από τον μετασχηματισμό στη δημιουργία αξίας
  • Το Balkan eCommerce Summit 2027 παρουσιάζει το νέο Merchant Program
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν τη δυναμική του Agentic AI για να κλέψουν κρυπτονομίσματα από ψηφιακά πορτοφόλια
  • Άλμα 33% στην AI ετοιμότητα των ελληνικών ΜμΕ
  • Μια νέα πρόκληση στην εποχή του AI: ποιες γλώσσες θα έχουν θέση στον ψηφιακό κόσμο;
  • Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στον 12ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας
  • Εγκαινιάστηκε ο Εθνικός Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»
  • Από τον CISO στον Business Risk Leader: Η νέα ηγεσία της ασφάλειας
  • Η νέα εποχή της eSafe Cyber Security Hellas!
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.