Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Μελέτες

Σε ποια use cases δίνει ώθηση το Gen AI – τι αναφέρει η μελέτη της Deloitte

19/12/2023Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στην ανάπτυξη 5 κύριων κατηγοριών use cases, μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας πολλών επιχειρησιακών διαδικασιών αναμένεται να συμβάλλει η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) η οποία όπως εκτιμάται θα φέρει θετικό σωρευτικό αντίκτυπο 5,5% (ή 10,7 δισ.) επί του ΑΕΠ της χώρας έως 2030 και υπό συγκεκριμένες συνθήκες (πολύ αισιόδοξο σενάριο) μπορεί να αγγίξει το 9,8% (19,2 δισ.).

Σημειώνεται ότι το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στον τομέα, κάτι μάλλον δύσκολο με βάση το επίπεδο των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) σήμερα.

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά συμπεράσματα της μελέτης «Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future.

Ειδικότερα, βάσει της μελέτης το Gen AI μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη:

  • Εξυπηρέτηση Κοινού (Public-facing services): Αμεσότερη, αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση με το κοινό, περισσότερο εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη εμπειρία χρήστη μέσω παροχής στοχευμένων απαντήσεων.
  • Ανάπτυξη περιεχομένου (Content Generation): Δημιουργία πρωτότυπων κειμένων, εικόνων, προϊόντων κλπ. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν περιεχόμενο γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Διαχείριση Κώδικα (Coding Assistance): Επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης κώδικα, εξοικονομώντας χρόνο και εξαλείφοντας τα ανθρώπινα λάθη.
  • Διαχείριση Γνώσης (Knowledge assistance): Αυτοματοποίηση των διαδικασιών συλλογής και συντήρησης της γνώσης. Ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών σε αποθετήρια δεδομένων και γνώσεων της επιχείρησης.
  • Εξαγωγή πληροφορίας από αδόμητα δεδομένα (Extracting insights from unstructured data): Αξιοποίηση της πληροφορίας από μη δομημένα δεδομένα, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη κατανόηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά (π.χ. ανάλυση εικόνων και ήχου).

Στα οφέλη που θα αποφέρει η υιοθέτηση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνονται: Η μείωση του κόστους λειτουργίας, συνήθως κατά 30% ή περισσότερο, κυρίως μέσω της αυτοματοποίησης πολλών χρονοβόρων διαδικασιών στην εργασία. Επίσης, υψηλότερη παραγωγικότητα, δημιουργία επιπλέον εσόδων μέσω εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης σε πελάτες – στόχους, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών και ταχύτερη διάθεσή τους στην αγορά, ανακάλυψη νέων ιδεών, παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, ενώ η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων θα οδηγεί σε ορθότερη λήψη αποφάσεων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με μόνο το 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρόλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.

Επίσης, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI.

Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Σημαντική θα είναι όμως και η επίδραση του Gen AI στο κενό ειδικών ΤΠΕ. Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν (διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης) εκτιμώνται σε 83.000 και αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μέτρων πολιτικής (εστιασμένα και ταχύρρυθμα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων) που θα οδηγήσουν στη μείωση του κενού ειδικών ΤΠΕ.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Deloitte Gen Z
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη κέρδισε τη δοκιμή, τώρα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη

    GRECA: Business Continuity για e-shops

    Πέντε χρόνια bitcoin στη Wall Street

    Τι αναζητούν οι καταναλωτές σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες από το επόμενό τους smartphone

    Έκθεση ESG 2025-2026 του ομίλου ManpowerGroup

    Η Ελλάδα πρώτη στη συμμετοχή των δοκιμών 5G μεταξύ χωρών με συγκρίσιμο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • eSafe Hellas και Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
    • PFIZER: «Ο κόσμος των κλινικών μελετών»
    • Χάρης Δούκας: «Να δώσουμε χώρο και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους»
    • ΕΣΠ: Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις
    • Αχαϊκό Ελαιόλαδο: Υπογράφηκε η σύμβαση με τον εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο για την κατοχύρωση ΠΟΠ
    • Revolut: Στα 115 δισ. δολάρια η αποτίμηση της εταιρείας
    • Ferryscanner: Ποια νησιά ξεχώρισαν την 28η Οκτωβρίου
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
    • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
    • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
    • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
    • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.