Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Freedom24: Είναι «φούσκα» το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι διδάσκει η ιστορία τους Έλληνες επενδυτές!

02/11/2026infocomBy infocom5 Mins Read AI
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η πρόσφατη υποχώρηση των ελληνικών μετοχών από τα υψηλά δεκαεπτά ετών, υπό το βάρος του αυξημένου κόστους δανεισμού στην Ευρώπη, φέρνει στο προσκήνιο έναν καίριο προβληματισμό για την πορεία των διεθνών αγορών. Νέα ανάλυση της Freedom24 επισημαίνει ότι οι επενδυτές οφείλουν να συνεκτιμήσουν τα διδάγματα της χρηματιστηριακής ιστορίας, πριν θεωρήσουν ότι η τρέχουσα εκρηκτική άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσέγγισε τις 2.734 μονάδες στις 30 Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια πέριξ των 2.530 μονάδων, καταγράφοντας χαμηλό μηνός. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι που καθορίζουν την τάση της εγχώριας αγοράς, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να καταγράφει απώλειες άνω του 10% κατά το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου. Η διόρθωση αυτή εκδηλώθηκε παράλληλα με τη διόγκωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από το 2002, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές της ενέργειας διατηρούσαν την ανοδική τους τροχιά.

Παρότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εισηγμένες εταιρείες με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ελάχιστες, οι Έλληνες επενδυτές έχουν τοποθετηθεί δυναμικά στον κλάδο μέσω των διεθνών αγορών. Τα στοιχεία της Freedom24 επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες χρήστες της επιλέγουν κυρίως αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Nvidia, η AMD, η Meta και η Tesla. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους τίτλους σημείωσαν ισχυρή πτώση πρόσφατα. Στις 22 Οκτωβρίου, τα οικονομικά αποτελέσματα της Meta αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών στην τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας τον δείκτη Nasdaq στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Ιούνιο με υποχώρηση 2,6%, ενώ η ίδια η Meta υποχώρησε κατά 7% και η AMD κατά περισσότερο από 8%.

Ο κύριος κίνδυνος για την αγορά είναι η μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθώς οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 40% της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ. Για το ζήτημα αυτό προειδοποίησε και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της στις 22 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η συσσώρευση τόσο μεγάλων κεφαλαίων σε τόσο λίγες μετοχές τεχνολογίας αυξάνει τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης των τιμών.

Η χρηματιστηριακή ιστορία προσφέρει σαφή ανάλογα παραδείγματα υπερσυγκέντρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, οι μετοχές των σιδηροδρόμων έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 63% της αμερικανικής αγοράς τον δέκατο ένατο αιώνα, οι μετοχές ανάπτυξης Nifty Fifty άγγιξαν το 40% στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών κάλυπταν το 41% του δείκτη S&P 500 το 2000. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η τεχνολογική ή οικονομική εξέλιξη ήταν απόλυτα πραγματική, όμως πολλοί επενδυτές υπέστησαν σοβαρές απώλειες, είτε επειδή αγόρασαν σε υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις είτε επειδή το κόστος του χρήματος αυξήθηκε στην πορεία του ανοδικού κύκλου.

Παρόλα αυτά, η σημερινή συγκυρία παρουσιάζει ουσιαστικές διαφορές. Στο απόγειο της φούσκας των dot-com, η μετοχή της Cisco διαπραγματευόταν περίπου στο 102πλάσιο των αναμενόμενων ετήσιων κερδών της. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας διαπραγματεύονται σήμερα, κατά μέσο όρο, πέριξ του 27πλάσιου των κερδών τους – σύμφωνα με τη Goldman Sachs – εμφανίζοντας παράλληλα ισχυρή και πραγματική κερδοφορία.

Οι ουσιαστικοί κίνδυνοι εντοπίζονται κυρίως στο απαιτούμενο ύψος των επενδύσεων και στο περιβάλλον των επιτοκίων. Η κατασκευή των κέντρων δεδομένων για την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ ενδέχεται να ξεπεράσει σε κόστος τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2025 με 2032, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Columbia. Την ίδια στιγμή, αυτές οι κολοσσιαίες επενδύσεις καλούνται να αποδώσουν σε μια περίοδο όπου το κόστος δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου παραμένει κοντά στο 5%, έχοντας αγγίξει στις αρχές Οκτωβρίου το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Όταν τα ασφαλή κρατικά ομόλογα προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερα περιθώρια από τις μετοχές υψηλότερου ρίσκου, με αποτέλεσμα οι τιμές να πιέζονται ακόμα και αν οι εταιρείες συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτή τη φάση της διεθνούς μεταβλητότητας από σημαντικά ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους αναταραχής. Το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει στο 140,8% του ΑΕΠ, η μέση διάρκεια ωρίμανσής του διαμορφώνεται στα 18 έτη με σταθερά επιτόκια, ενώ η εγχώρια οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ το 0,9% της ευρωζώνης. Παράλληλα, στις 23 Οκτωβρίου, ο οίκος S&P Global Ratings επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα των μακροοικονομικών θεμελίων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, ο Δημήτρης Χαρίτος, Επικεφαλής του Τμήματος Επενδυτικών Συμβουλών της Freedom24, επεσήμανε ότι η σύγκριση με παλαιότερες φούσκες είναι χρήσιμη αλλά δεν οδηγεί σε ένα απλό ή μονοσήμαντο συμπέρασμα, καθώς οι πρωταγωνιστές της τεχνητής νοημοσύνης είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και το ουσιαστικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν η τιμή που πληρώνουν ενσωματώνει ήδη υπερβολικές προσδοκίες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για τους Έλληνες επενδυτές η ενδεδειγμένη αντίδραση είναι να αξιολογήσουν προσεκτικά τον βαθμό συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου τους – είτε η έκθεση βρίσκεται στην Αθήνα είτε στην αμερικανική τεχνολογία – και να την ευθυγραμμίσουν με τον επενδυτικό τους ορίζοντα και την ανοχή τους στην ανάληψη ρίσκου.

Τις επόμενες εβδομάδες η αγορά έχει μπροστά της σημαντικούς σταθμούς. Μετά τις αποφάσεις της αμερικανικής Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, η προσοχή στρέφεται στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς στις 30 Οκτωβρίου. Ακολουθούν οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 6 Νοεμβρίου, τα αποτελέσματα της Nvidia στα μέσα Νοεμβρίου και η τελευταία συνεδρίαση της Fed για τη χρονιά στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. Πιο μακροπρόθεσμα, η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τον MSCI από τον Μάιο του 2027, εκτιμάται ότι θα φέρει περισσότερα διεθνή κεφάλαια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Freedom24
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ελλάδα: Το 25% των χρηστών smartphones αναμένει χρήση AI agents

    Νέες απαιτήσεις για τα δίκτυα κινητής φέρνει η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης

    Μπορεί ένας Commodore 64 του 1982 να «συνομιλήσει» με την Α.Ι.; H Amazon Web Services και ο Darko Mesaros μας δείχνουν το πως!

    Nokia: Η AI θα παράγει το 44% της δικτυακής κίνησης

    Η CBS αναλαμβάνει την υλοποίηση της νέας ερευνητικής υποδομής HPC & AI του ΙΤΕ

    Bank of America: Κίνδυνος μια παρατεταμένη επενδυτική διόρθωση στην AI

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • Β. Κικίλιας στα 90 χρόνια του Ν.Ε.Ε.: «Η Ελλάδα κερδίζει διεθνή εμβέλεια από τη Ναυτιλία»
    • ΠΟΕΕ: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS»
    • Προσωπικά δεδομένα: Οι Αρχές Ελλάδας και Ισπανίας προτείνουν νέο πλαίσιο ασφαλούς πρόσβασης
    • Το BestPrice στο ChatGPT
    • Η Infinitum εκσυγχρονίζει  την OT υποδομή της Ελληνικός Χρυσός
    • Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Plastic Free Greece
    • Ο Όμιλος ONEX στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Seo Hui» της Hanwha Ocean στην Κορέα
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
    • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
    • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
    • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
    • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
    • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.