Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 5 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Ψηφιακή Δεκαετία 2026: το στοίχημα περνά από τα δίκτυα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας

18/06/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες, δίκτυα 5G και ψηφιακές υποδομές επιταχύνονται, όμως η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς. Η υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης, υπηρεσιών cloud και γενικότερα ψηφιακών εργαλείων παραμένει χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διατηρώντας τη χώρα πίσω σε μια σειρά κρίσιμων δεικτών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αυτή είναι η βασική εικόνα που καταγράφει για την Ελλάδα η έκθεση «State of the Digital Decade 2026» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN – Very High Capacity Networks) ανήλθε το 2025 στο 59,8%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29,7%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και η κάλυψη FTTP (Fibre to the Premises). Παρότι τα ποσοστά παραμένουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος φθάνει το 85,5% για τα VHCN και το 74,1% για τα FTTP, η Ελλάδα έχει ήδη υπερβεί την εθνική τροχιά που είχε θέσει για το 2025, η οποία προέβλεπε κάλυψη 51%.

Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η κάλυψη 5G διαμορφώνεται στο 99,5%, υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 96,8%.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον ρόλο της Ελλάδας ως ψηφιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η χώρα αξιοποιεί τη στρατηγική γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων μέσω επενδύσεων σε υποθαλάσσια καλώδια και κέντρα δεδομένων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των ψηφιακών υποδομών της.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόοδος στους κόμβους υπολογιστικής αιχμής (edge nodes), όπου η Ελλάδα διαθέτει ήδη 89 κόμβους, πολύ κοντά στον εθνικό στόχο των 95 που έχει τεθεί για το 2030.

Η χώρα εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις βαθμολογούνται με 86 μονάδες έναντι 88,6 στην ΕΕ, ενώ οι υπηρεσίες προς τους πολίτες συγκεντρώνουν 79,4 μονάδες έναντι 84,6. Στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας η Ελλάδα ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με επίδοση 93,8 μονάδων έναντι 86,5.

Οι επιδόσεις αυτές δεν αποτυπώνονται με την ίδια ένταση στις επιχειρήσεις. Μόλις το 56% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 71,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud). Μόλις το 21,3% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί σχετικές υπηρεσίες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει το 46,7%.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα εντοπίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η χρήση εφαρμογών AI από τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 8,9%, έναντι 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται με ρυθμό 48%, η Ελλάδα καταγράφει μείωση 9%.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο αργός ρυθμός ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, περιορίζοντας την ικανότητά της να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες και καινοτόμα εργαλεία.

Η εικόνα αυτή συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις της χώρας στις ψηφιακές δεξιότητες. Το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 16 έως 74 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες διαμορφώνεται στο 51%, έναντι 60,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η επίδοση της χώρας υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ την ίδια περίοδο ο μέσος όρος της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,3%.

Παράλληλα, οι ειδικοί Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αντιστοιχούν μόλις στο 2,5% της συνολικής απασχόλησης, ποσοστό που παραμένει περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Μεταξύ των βασικών συστάσεων που απευθύνονται προς τη χώρα περιλαμβάνονται η επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, η μετάβαση από τα δίκτυα χαλκού σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, η ταχύτερη υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών εργαλείων από τις επιχειρήσεις, καθώς και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις περιοχές που εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Στον αντίποδα, η χώρα επενδύει σε μια σειρά νέων υποδομών και τεχνολογιών, από το AI Factory «Pharos», που απέκτησε νομική υπόσταση το 2025, έως τις κβαντικές επικοινωνίες, το Hellenic Chips Competence Centre, τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα επόμενης γενιάς, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Ψηφιακή Δεκαετία
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύναμη – Ενέργεια – Ηypercomputing: Η Ελλάδα αποκτά υποδομές και μεγαλύτερες φιλοδοξίες! [Weekly Telecom]

Η επιστροφή που δεν έγινε

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης & ΤΝ: οι βασικοί άξονες του νέου Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος

Infocom Today #179: Η Ελλάδα στο 6G, πρόταση για Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος, συμμαχία για την AI!

Άνοιξε η διαδικασία για τα AI Gigafactories Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΔΕΗ

SmartTalks #126: Λευτέρης Αντωνόπουλος, Vodafone – Ασφαλής ψηφιακή οικογένεια!

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η Verbatim ορίζει τη Smart4all International ως Επίσημο Διανομέα για την Ελλάδα
  • Συνεργασία Ομίλου Attica με Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
  • Η Sleed παρουσιάζει το “Save Lagokefalos” – Πόσο εύκολα μια φανταστική ιστορία μοιάζει αξιόπιστη
  • ΓΣΕΒΕΕ: Αναπτυξιακές Προοπτικές Δήμου Σιντικής Σερρών
  • ΥΠΕΝ: Διευρύνεται ο κατάλογος των Προστατευόμενων Τοπίων σε 12
  • Νερά Κρήτης ΘΕΡΙΣΟ: Προσφορά νερού για τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών του Ρεθύμνου
  • Bank of America: Εξαγοράζει την εταιρεία συμβούλων κυβερνοασφάλειας MDSec Consulting Limited
RSS itsecuritypro.gr
  • Το botnet των 40 εκατ. δολαρίων: AI, Android TV Boxes και παιδικό λογισμικό στην υπηρεσία του κυβερνοεγκλήματος
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει πρωτοποριακή μελέτη αξιολόγησης του κινδύνου Arc Flash σε data centers 800 VDC,
  • Direct Liquid Cooling – Ψύξη Υψηλής Απόδοσης για AI Υποδομές
  • Το κυβερνοέγκλημα γίνεται συνδρομητική υπηρεσία: AI, malware και υποδομές «ως υπηρεσία»
  • Η «Στρογγυλή Θεά» της Κυβερνοασφάλειας
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.