Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η πρώτη αποτίμηση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου δείχνει όφελος 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο

17/07/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων του Δημοσίου αποφέρει ετήσιο οικονομικό όφελος που προσεγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη συνολική αποτίμηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για τα έργα της Δράσης 16778 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μελέτη δεν αποτυπώνει μόνο τα αποτελέσματα μιας μεγάλης επένδυσης ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά επιχειρεί για πρώτη φορά να μετρήσει με συγκεκριμένους δείκτες την οικονομική και λειτουργική απόδοση αντίστοιχων έργων του Δημοσίου.

Η αξιολόγηση αφορά πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 590 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2026 και περιλάμβανε εννέα έργα ψηφιοποίησης αρχείων σε κρίσιμους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η Δικαιοσύνη, η Υγεία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Ψηφιακός Χάρτης Απαλλοτριώσεων και ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός, το αρχείο των Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς και το αρχείο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΤ, η ψηφιοποίηση οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 180 εκατ. ευρώ για τη Δημόσια Διοίκηση, περιορίζοντας σημαντικά το διοικητικό κόστος και επιταχύνοντας την αναζήτηση, ανάκτηση και διαχείριση πληροφοριών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι εξοικονομούνται κάθε χρόνο περίπου 130 εκατ. φύλλα χαρτιού, ενώ η μείωση της ανάγκης φυσικής παρουσίας των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες συνεπάγεται περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 2.100 τόνους ετησίως.

Για την αποτίμηση των έργων, το ΕΚΤ ανέπτυξε μεθοδολογία που συνδυάζει ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, αξιοποιώντας και το διεθνώς αναγνωρισμένο Τυποποιημένο Μοντέλο Κόστους (Standard Cost Model). Στόχος ήταν να αποτυπωθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική αξία της ψηφιοποίησης, καθώς και η επίδρασή της στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Η μελέτη αναδεικνύει ότι τα οφέλη δεν περιορίζονται στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η ταχύτερη πρόσβαση στα αρχεία, η δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης της πορείας εγγράφων και υποθέσεων (ιχνηλασιμότητα), η ασφαλής πρόσβαση σε αξιόπιστα και επικαιροποιημένα δεδομένα και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φορέων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερες ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη σύνδεση της ψηφιοποίησης με την επόμενη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου. Όπως επισημαίνεται, η δημιουργία αξιόπιστων και δομημένων ψηφιακών βάσεων δεδομένων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες μπορούν να αυτοματοποιήσουν διοικητικές διαδικασίες, να περιορίσουν τους χρόνους εξυπηρέτησης και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων.

Ο διευθυντής του ΕΚΤ, Κυριάκος Τολιάς, σημειώνει ότι η αποτίμηση τεκμηριώνει τον ρόλο της ψηφιοποίησης ως βασικού εργαλείου εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, με μετρήσιμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Πέρα όμως από τα επιμέρους αποτελέσματα, η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί μία από τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες αποτίμησης της απόδοσης μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου. Η δυνατότητα ποσοτικοποίησης των οικονομικών και λειτουργικών οφελών δημιουργεί ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση μελλοντικών ψηφιακών επενδύσεων, αλλά και για τον σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών που θα βασίζονται σε μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι μόνο στην υλοποίηση των έργων.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

ΕΚΤ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία ΔΕΗ – AWS για data center 300 MW με προοπτική επέκτασης στο 1 GW

Πώς το Wi-Fi 7 της Huawei μεταμορφώνει την εμπειρία διαμονής σε «5 αστέρων»

H MSTAT ανέπτυξε τη νέα mobile εφαρμογή της Καθημερινής

Σχέδιο της ΕΕ για απαγόρευση social media κάτω από τα 13

Νέα κεντρική υπερυπολογιστική υποδομή Cloud και HPC στο ΕΜΠ

Η Salesforce ανακοινώνει το Koa, το πρώτο μοντέλο συλλογιστικής CRM βασισμένο στο NVIDIA Nemotron

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • The Media Business Game: Η Deutsche Welle, το Protagon και οι νέες επενδύσεις στο ραδιόφωνο
  • The Ellinikon Sports Park: Αθλητικές εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών με τη σφραγίδα του AKTOR
  • ΑΑΔΕ- ΕΘΕΑΣ – ΓΕΩΤΕΕ: Σε πλήρη λειτουργία η ΕΑΕ 2026 – Κανονικά η υποβολή αιτήσεων
  • ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων ασφάλειας και άμυνας
  • Μασούτης και ΣΟΥΡΩΤΗ: Στηρίζουν το πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων της Alzheimer Ελλάς
  • Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση των εταιρειών της ABO Energy στην Πολωνία
  • Η Air Canada ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Συμφωνία ΔΕΗ – AWS για data center 300 MW με προοπτική επέκτασης στο 1 GW
  • Το Physical AI ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης για την LG
  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα που έκανε χρήση A.I. για την κλωνοποίηση φωνής και διέπρατταν απάτες και διακεκριμένες κλοπές
  • Νέο μοντέλο κυβερνοανθεκτικότητας για τις επιχειρήσεις, προτείνει η Commvault με βάση το Frontier AI
  • To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας
  • Η Sparkle γιορτάζει 30 χρόνια Seabone και συνεχίζει να συνδέει τον κόσμο στην εποχή του cloud και του AI
  • Υπόθεση Revolut: Hackers ζητούν λύτρα 3 εκατ. δολαρίων απειλώντας με πώληση δεδομένων πελατών
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.