Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Επιστολή 25 βουλευτών ζητά εμπορική αντίδραση των ΗΠΑ για τον DMA

23/07/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλαν 25 Αμερικανοί βουλευτές, ζητώντας δράση κατά των ευρωπαϊκών κανόνων για την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εμπορικών ερευνών. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχοποιούν αθέμιτα τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Η παρέμβαση επικεντρώνεται στον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές, τον DMA, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της ισχύος μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Στην επιστολή, την οποία επικαλείται το Reuters, οι βουλευτές αναφέρονται στις Amazon, Apple, Booking Holdings, ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, Google, Meta και Microsoft. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει τον ισχυρισμό περί διακριτικής μεταχείρισης αμερικανικών εταιρειών.

Αιτήματα για εμπορική αντίδραση των ΗΠΑ

Οι 25 βουλευτές, όλοι τους Ρεπουμπλικανοί, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει αποφασιστική δράση. Επτά από τους υπογράφοντες συμμετέχουν στην υποεπιτροπή εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ τους και ο πρόεδρός της, Άντριαν Σμιθ. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν στην επιστολή ότι η ΕΕ ακολουθεί πολιτικές και πρακτικές που λειτουργούν ως μέσο οικονομικής επιβάρυνσης και ρυθμιστικής πίεσης κατά αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ζητούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, εφόσον ο διάλογος με τις Βρυξέλλες δεν αποδώσει γρήγορα. Μεταξύ αυτών αναφέρουν το άρθρο 301 του Trade Act του 1974, το οποίο επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς ή άλλα αντίμετρα για πρακτικές που θεωρούνται αθέμιτες στο εμπόριο. Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι η πρόσβαση της ΕΕ στην αμερικανική αγορά μπορεί να περιοριστεί αν συνεχιστούν, κατά την άποψή τους, διακριτικές πολιτικές στον ψηφιακό τομέα.

Οι αιχμές για τις υπηρεσίες cloud

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πιθανή υπαγωγή των υπηρεσιών cloud της Amazon και της Microsoft στον DMA. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέβαλλε πρωτοφανείς ρυθμιστικές υποχρεώσεις στις αμερικανικές αυτές μονάδες, τις οποίες δεν θα αντιμετώπιζαν ευρωπαϊκοί και κινεζικοί ανταγωνιστές τους.

Οι νομοθέτες επικρίνουν επίσης το πρόστιμο κατά της Google που αναμενόταν να ανακοινώσουν οι ευρωπαϊκές αρχές εκείνη την εβδομάδα για φερόμενες παραβάσεις του DMA. Κατά την επιστολή, η κύρωση παραβλέπει τις ουσιαστικές αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Google στην υπηρεσία αναζήτησής της.

Διαφωνία για τον χαρακτηρισμό των ρυθμιστών πρόσβασης

Η επιστολή θέτει ακόμη ζήτημα για τους χαρακτηρισμούς ως ρυθμιστών πρόσβασης της Apple, της Meta και της Amazon βάσει του DMA. Οι βουλευτές αμφισβητούν την επιλογή αυτή, ενώ οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και AliExpress έχουν μείνει εκτός του καθεστώτος. Οι χαρακτηρισμοί εξαρτώνται από τον αριθμό χρηστών που διαθέτουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.

Οι υπογράφοντες συγκρίνουν την κατάσταση με την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Κάνουν λόγο για πιθανό περιορισμό της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά, εφόσον η ΕΕ συνεχίσει πολιτικές που οι ίδιοι θεωρούν διακριτικές σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό τομέα.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αιτιάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κυριαρχικό δικαίωμα ρύθμισης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην επικράτειά της. Ο εκπρόσωπός της, Τόμας Ρενιέ, ανέφερε ότι αυτό ισχύει και για την ψηφιακή ρύθμιση και ότι οι κανόνες θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται δίκαια και χωρίς διακρίσεις.

Παράλληλα, η Επιτροπή δήλωσε ότι ο διατλαντικός ψηφιακός διάλογος εξυπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον. Ο Ρενιέ ανέφερε πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο για εμβάθυνση της συνεργασίας σε ψηφιακά ζητήματα που περιλαμβάνονται και στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ, με σεβασμό στη ρυθμιστική αυτονομία κάθε πλευράς.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

DMA europe USA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η LG Electronics λανσάρει αερόψυκτο φυγοκεντρικό ψύκτη για AI Data Centers

Συμφωνία στον Λευκό Οίκο για τέσσερα επίπεδα ελέγχου της AI

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε κανάλι επικοινωνίας για περιστατικά ΤΝ

Στα 5 εκατ. τα βιομηχανικά ρομπότ που λειτουργούσαν παγκοσμίως το 2025

DOTSOFT: ο Δήμος Ωραιοκάστρου στην εποχή της έξυπνης πόλης με έργο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Η Cosmos Business Systems στο NVIDIA GTC Berlin 2026

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
Εγγραφή στο Weekly Telecom

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας. Σας έχει σταλεί στο email σας ένα μήνυμα προς επιβεβαίωση της εγγραφής σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

Στις 19/3 το Total Digital Transformation & AI World 2025!

Ανακαλύψτε τις πιο πρόσφατες τάσεις, εμβαθύνετε στις βέλτιστες πρακτικές και συνδεθείτε με κορυφαίους decision-makers και leaders της τεχνολογίας! Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ!

Visit Also
Visit Also
Infocom TV
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Η Κίνα ξεπερνά τις ΗΠΑ στην απασχόληση κορυφαίων ερευνητών AI
  • Κάρολος Τσιλιγκιριάν, GIM Agency Το ζητούμενο παραμένει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις
  • Αύξηση τζίρου και διατήρηση EBITDA στα € 9,3 εκ. στα ενοποιημένα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2026 της Space Hellas
  • Η χρήση AI στην εργασία φτάνει στο 64%, ενώ υποχωρεί η πρόσβαση στην κατάρτιση
  • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
  • Η Samsung παρουσιάζει τη σειρά Galaxy Tab S12
  • Η LG Electronics λανσάρει αερόψυκτο φυγοκεντρικό ψύκτη για AI Data Centers
  • Το Papaki διευρύνει τις υπηρεσίες του με νέα πλατφόρμα Email Marketing
  • Νέα γενιά ραδιοσυστημάτων E-Band από την Intracom Telecom
  • Συμφωνία στον Λευκό Οίκο για τέσσερα επίπεδα ελέγχου της AI
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • H AstraZeneca καλωσορίζει την Έλενα Αρμελίδου στη θέση της Corporate Affairs Director 
  • Η Revolut ενισχύει την παρουσία της στη Λατινική Αμερική
  • Ελληνισμός εν Δράσει: Με το BrainExplore δίνει τον λόγο στη νέα γενιά
  • Κ. Δαμίγος: «Το ΒΕΑ περνά σε μια νέα ψηφιακή εποχή»
  • Η AWS γίνεται ο πρώτος πάροχος cloud με διαπίστευση NATO RESTRICTED
  • Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt
  • MagentaTV: Συμφωνία με την Amazon MGM Studios
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
  • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
  • Ransomware: Ρεκόρ επιθέσεων τον Αύγουστο – αλλά οι αδυναμίες παραμένουν οι ίδιες
  • Η κυβερνοασφάλεια δεν καθυστερεί από την τεχνολογία – αλλά από την ίδια την επιχείρηση
  • Check Point και NVIDIA ενισχύουν την ασφάλεια των AI Agents με έλεγχο των ενεργειών τους σε πραγματικό χρόνο
  • Καμπανάκι κινδύνου κρούει η ΕΑΚ: «Όταν ο κωδικός πρόσβασης γίνεται πύλη εισόδου κακόβουλων»
  • Όταν το FBI γίνεται στόχος: Η επίθεση της ShinyHunters αποκαλύπτει τους κινδύνους πίσω από τα HR portals
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.