Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η ΕΕ ζητεί αλλαγές σε Instagram και Facebook για τον εθιστικό σχεδιασμό

13/07/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Αλλαγές στον σχεδιασμό του Instagram και του Facebook ζήτησε από τη Meta η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας προκαταρκτικά ότι λειτουργίες των δύο υπηρεσιών παραβιάζουν τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ λόγω του «εθιστικού» χαρακτήρα τους. Η Επιτροπή ανέφερε ότι η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει την κατάργηση ή τροποποίηση χαρακτηριστικών όπως το infinite scroll και autoplay, καθώς και να προσαρμόσει τα συστήματα συστάσεων ώστε να δίνουν μικρότερη έμφαση στην αλληλεπίδραση.

Το πόρισμα δεν είναι οριστικό και η Meta μπορεί να απαντήσει στις αιτιάσεις πριν ληφθεί τελική απόφαση. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο έως 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της. Η παρέμβαση της Επιτροπής αποτελεί άμεση προσπάθεια επιβολής αλλαγών στον σχεδιασμό προϊόντων κοινωνικής δικτύωσης, με έμφαση στην προστασία ανηλίκων και ευάλωτων χρηστών.

Οι λειτουργίες που μπαίνουν στο επίκεντρο

Η Επιτροπή αποδίδει τις ανησυχίες της σε λειτουργίες που παρέχουν αδιάκοπα νέο περιεχόμενο, όπως η αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο, οι ειδοποιήσεις, η προσωποποιημένη κατάταξη περιεχομένου και η συνεχιζόμενη κύλιση. Κατά την Επιτροπή, οι πρακτικές αυτές ενισχύουν την παρόρμηση των χρηστών να συνεχίσουν την περιήγηση και μπορούν να τους οδηγούν σε κατάσταση αυτόματης πλοήγησης. Η εκτίμηση αφορά ιδιαίτερα τους εφήβους, αλλά και άλλες κατηγορίες χρηστών που ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτες.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ανέφεραν επίσης ότι η Meta δεν αξιολόγησε επαρκώς τους κινδύνους για τη σωματική ευεξία των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό, έκαναν λόγο για διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον χρόνο που περνούν ανήλικοι στο Instagram και στο Facebook κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και για τον ρόλο μορφών περιεχομένου όπως τα Reels και τα Stories στην υπερβολική ή καταναγκαστική χρήση των υπηρεσιών.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα υφιστάμενα εργαλεία διαχείρισης χρόνου μπορούν να παρακαμφθούν εύκολα από νεότερους χρήστες. Πρόσθεσε ότι οι γονικοί έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν οι γονείς διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική εξοικείωση και χρόνο για συστηματική παρακολούθηση. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι η απενεργοποίηση, από προεπιλογή, της αυτόματης αναπαραγωγής και του infinite scroll, καθώς και η εφαρμογή υποχρεωτικών διαλειμμάτων οθόνης.

Οι απαντήσεις της Meta και επόμενα βήματα

Η Meta δήλωσε ότι διαφωνεί με τα προκαταρκτικά ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτυπώνουν επαρκώς τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία των εφήβων. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η Meta θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκοντας ασφαλείς και θετικές διαδικτυακές εμπειρίες για νεότερους χρήστες. Η εταιρεία επισήμανε ότι έχει ήδη εισαγάγει τα Teen Accounts για εφήβους.

Σύμφωνα με τη Meta, οι λογαριασμοί αυτοί επιτρέπουν στους γονείς να περιορίζουν την πρόσβαση στο Instagram τις νυχτερινές ώρες και να ορίζουν ημερησίως όρια χρήσης. Η εταιρεία ανέφερε ότι το σχετικό εργαλείο θέτει όριο 15 λεπτών ημερήσιας χρήσης και παρέχει στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο. Οι ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο, θεωρούν ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν για τον περιορισμό των κινδύνων που συνδέονται με τον σχεδιασμό των υπηρεσιών.

Η υπόθεση είναι η δεύτερη φετινή προκαταρκτική διαπίστωση της Επιτροπής για πιθανή παραβίαση των κανόνων της από τη Meta. Τον Απρίλιο, η Επιτροπή είχε διαπιστώσει προκαταρκτικά ότι η εταιρεία δεν είχε αποτρέψει επαρκώς την πρόσβαση παιδιών κάτω των 13 ετών στις πλατφόρμες της. Η τρέχουσα διαδικασία επικεντρώνεται στον σχεδιασμό των υπηρεσιών και στις αλλαγές που η Meta ενδέχεται να κληθεί να εφαρμόσει πριν από οποιαδήποτε τελική κύρωση.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

europe facebook instagram Meta
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 3,4 δισ. άνθρωποι εκτός mobile internet, προειδοποιεί η GSMA

Γιώργος Καραφύλλης, ICS Καραφύλλης Α.Ε.: Η τεχνολογία πρέπει να ακολουθεί τον πελάτη

1o Βραβείο «Καλύτερη Νέα Ιδέα» η HellasQCI από το ΕΔΥΤΕ στα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η Intelli εντάσσεται στο G-Cloud 15 Framework της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Δήμος Νέστου & DOTSOFT: ψηφιακός μετασχηματισμός και έξυπνες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις

CBS: 35 έργα RRF που μετατρέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε πράξη

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Το AI δημιουργεί μια νέα ανισότητα μεταξύ επιχειρήσεων
  • Η ΕΛΚΑΚ αναθέτει στη Raycap ΑΕ την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας Πολεμικών Πλοίων
  • Hellenism in Action – SAPJH: Ενώνουν δυνάμεις για τη νέα γενιά Ελλήνων στη Γαλλία
  • Κρι Κρι: Στην 20η θέση της κατάταξης των αναπτυσσόμενων εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη
  • Check Point Research: Πάνω από 58.000 phishing emails μεταμφιεσμένα σε φωνητικά μηνύματα
  • Net Billing: Πιο εύκολη η παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση
  • Υπουργείου Τουρισμού – Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Συνεργασία για την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Cyber Resilience Act: Νέες υποχρεώσεις αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία
  • Η επιλογή για τον σωστό βιομηχανικό πίνακα
  • Revolut Data Breach: Όταν ένα κυβερνητικό email γίνεται όχημα διαρροής δεδομένων
  • Νέοι κανόνες για τα ψηφιακά έργα και τις υπηρεσίες του Δημοσίου
  • Η Info Quest Technologies και η Sigenergy ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην έξυπνη, πράσινη ενέργεια.
  • Αύξηση 22% στις κυβερνοεπιθέσεις τον Αύγουστο
  • Η επίδραση της απάτης OSINT – Open Source Intelligence – Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές πληροφορίες
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.