Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Δευτέρα, 29 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»AI

Για εμένα χωρίς εμένα

29/06/2026Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς4 Mins Read AI Focus - Ελληνική Αγορά Απόψεις
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Ελλάδα του 2026 εμφανίζει μια παράδοξη ψηφιακή εικόνα: οι πολίτες της κινούνται με αξιοσημείωτη ταχύτητα προς τα νέα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δείχνει να ακολουθεί με καθυστέρηση. Από τη μία πλευρά, οι χρήστες του διαδικτύου πειραματίζονται με generative AI, αγοράζουν online, δοκιμάζουν εφαρμογές, αυτοματοποιούν μικρές καθημερινές εργασίες, ζητούν ταχύτητα, ευκολία, απλότητα. Από την άλλη, πολλές επιχειρήσεις μοιάζουν να παρακολουθούν αυτή τη μετακίνηση από την άκρη της σκηνής, με το γνώριμο αντανακλαστικό του «να δούμε πώς θα πάει». Κάπου εκεί θυμηθήκαμε το «Φοβάμαι» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, για εκείνο το στιχάκι που λέει «για εμένα χωρίς εμένα». Ακούγεται σήμερα σαν περίεργα ακριβής περιγραφή της ελληνικής ψηφιακής μετάβασης: όχι ως άρνηση της τεχνολογίας, αλλά ως φόβος ότι η αγορά θα βρεθεί ξανά να κυνηγά μια πραγματικότητα που οι ίδιοι οι πελάτες της έχουν ήδη αποδεχθεί.

Η αντίφαση προκύπτει μέσα από τη νέα έκθεση της Eurostat για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση generative AI από τους χρήστες του διαδικτύου, με ποσοστό 49%, ισοβαθμώντας με χώρες όπως η Εσθονία και η Δανία. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για μια κοινωνία φοβική απέναντι στην τεχνολογία. Μιλάμε για πολίτες που δοκιμάζουν, προσαρμόζονται, μαθαίνουν, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν πάντα τα εργαλεία με την πιο παραγωγική ή ώριμη λογική. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ζήτηση υπάρχει πριν ωριμάσει πλήρως η προσφορά. Ο καταναλωτής έχει αρχίσει να σκέφτεται και να κινείται ψηφιακά, ενώ ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής βάσης παραμένει σε φάση προσεκτικής αναμονής.

Εδώ βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος. Μόλις το 9% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τεχνολογίες AI, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 20%. Η απόσταση δεν είναι απλώς τεχνική. Είναι οργανωτική, διοικητική, πολιτισμική. Το AI δεν είναι ένα ακόμη software που αγοράζεις επειδή το έχουν οι ανταγωνιστές. Είναι εργαλείο που αλλάζει διαδικασίες, ρόλους, χρόνους απόκρισης, τρόπους εξυπηρέτησης, παραγωγικότητα, ακόμη και το πώς μια εταιρεία καταλαβαίνει την ίδια την αγορά της. Αν ενσωματωθεί πρόχειρα, θα γίνει άλλο ένα ακριβό παιχνίδι. Αν δεν ενσωματωθεί καθόλου, τότε η μετάβαση θα προχωρήσει ερήμην εκείνων που θα έπρεπε να τη σχεδιάζουν.

Το ίδιο βλέπουμε και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζουν πολύ χαμηλό ποσοστό προβλημάτων στις online αγορές, μόλις 11%, στοιχείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξαιρετική βάση εμπιστοσύνης. Κι όμως, η συμβολή των ηλεκτρονικών πωλήσεων στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων παραμένει στο 9%, τοποθετώντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις. Με απλά λόγια, ο πελάτης δείχνει έτοιμος, αλλά η αγορά δεν έχει ακόμη μετατρέψει αυτή την ετοιμότητα σε αξία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το ψηφιακό κανάλι. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν χτίσει γύρω από αυτό στρατηγική, δεδομένα, εξυπηρέτηση, logistics και εμπορική φαντασία.

Και μετά έρχονται οι δεξιότητες, το σημείο όπου τελειώνουν οι παρουσιάσεις και αρχίζει η πραγματική δουλειά. Το 3% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά ειδικούς πληροφορικής, ποσοστό που φέρνει τη χώρα στη χαμηλότερη θέση της ΕΕ μαζί με τη Ρουμανία. Αυτό δεν είναι μια λεπτομέρεια για τα HR departments. Είναι περιορισμός ανάπτυξης. Δεν μπορείς να μιλάς για AI, cloud, cybersecurity και αυτοματοποίηση, όταν δεν διαθέτεις αρκετούς ανθρώπους για να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν, να ελέγξουν και να εξελίξουν αυτά τα συστήματα. Το upskilling δεν είναι σεμινάριο για να κλείσει μια υποχρέωση. Είναι ο μηχανισμός που θα δείξει αν η τεχνολογία θα γίνει παραγωγικό εργαλείο.

Η θετική ανάγνωση είναι ότι η Ελλάδα δεν ξεκινά από το μηδέν. Έχει πολίτες που δοκιμάζουν, καταναλωτές που εμπιστεύονται το online περιβάλλον, νέα γενιά που εξοικειώνεται γρήγορα με τα εργαλεία και μια αγορά που, έστω αργά, αντιλαμβάνεται ότι η τεχνολογία δεν είναι πια περιφερειακή λειτουργία. Η δύσκολη ανάγνωση είναι ότι το παράθυρο δεν θα μείνει ανοιχτό για πάντα. Η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν οι επιχειρήσεις δείχνουν ικανότητα. Το AI αποδίδει όταν συνδέεται με πραγματικές ανάγκες. Η ψηφιακή μετάβαση πετυχαίνει όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύονται πριν φοβηθούν ότι περισσεύουν. Αν ο φόβος γίνει σχέδιο, η Ελλάδα μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Αν μείνει απλώς φόβος, τότε το στιχάκι που θυμηθήκαμε στην αρχή θα επιστρέψει σαν προειδοποίηση: η αλλαγή θα γίνει, αλλά όχι απαραίτητα μαζί μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό InfoCom

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

point of view
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάπτυξη των data centers περνά πλέον και από τα δικαστήρια

Οι αμερικανικοί έλεγχοι στα frontier models επηρεάζουν OpenAI, Anthropic και Ευρώπη

Η εμπιστοσύνη κρίνει την επόμενη φάση της AI στον χρηματοπιστωτικό κλάδο

IBM Bob: o νέος agentic AI συνεργάτης των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη λογισμικού

Hellas Space 2.0: στο επίκεντρο η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας

Infocom Today #174: Καινοτομία με αντίκτυπο, στην κορυφή ο Δαίδαλος!

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Νέα απειλή Τραμπ για δασμούς 100% σε χώρες με ψηφιακούς φόρους
  • Στα 1,3 δισ. οι χρήστες agentic commerce έως το 2031
  • Οι Έλληνες θα εργαστούν 179 ημέρες για φόρους και εισφορές
  • The Media Business Game: Το αποτύπωμα των 1,9 δισ. ευρώ, η μάχη στα αθλητικά δικαιώματα και οι κινήσεις σε ΕΡΤ και Antenna
  • ΕΣΗΔΗΣ: Μετάβαση σε ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για τον κύκλο ζωής των Δημόσιων Συμβάσεων
  • Αττικά Πολυκαταστήματα: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς συγκεντρώνοντας €212 εκατ.
  • ΕΤΑΔ: Σε τροχιά αξιοποίησης και το «Ξενία Κομοτηνής»
RSS itsecuritypro.gr
  • Η ADACOM εντάσσεται στη Microsoft Intelligent Security Association
  • Ασφαλής Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοανθεκτικότητα στο επίκεντρο του Check Point Advantage Athens 2026
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.