Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 2 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Μελέτες

Deloitte – ΣΕΠΕ: στα 13,5 δισ. ο κλάδος των ΤΠΕ το 2030

16/12/2025Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη4 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Την εκτίμηση ότι η αξία του κλάδου της Ψηφιακής Τεχνολογίας το 2030, θα διαμορφωθεί σε 13,5 δισ. (από 5,7 δισ. το 2019) δηλαδή θα συνεισφέρει περίπου το 6% του προβλεπόμενου εθνικού ΑΕΠ, με έμμεσες και επαγόμενες επιπτώσεις περί τα 27,8 δισ. διατυπώνει η μελέτη της Deloitte υπό τον τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα 2025 – Από τη Στρατηγική στην Υλοποίηση» που παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Η πρωτογενής έρευνα που διενεργήθηκε σε στελέχη των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) αναδεικνύει επίσης τις 3 μεγαλύτερες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι οποίες είναι: η υψηλή γραφειοκρατία (48,9%), η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού (47,9%) και οι καθυστερήσεις των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού (43,2%).

Περίπου το 84% των συμμετεχόντων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη από την Πολιτεία στην επιτάχυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ όσον αφορά την ενίσχυση εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας την ικανοποίησή του δηλώνει περίπου το 51%.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 36% θεωρεί αρκετά γρήγορη την ταχύτητα υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα. Την ίδια στιγμή ποσοστό 23,2% κρίνει ότι υπάρχει μερική πρόβλεψη και είναι ανεπαρκείς οι διαθέσιμοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων στο Δημόσιο, ενώ μόλις το 3% θεωρεί ότι υφίσταται επαρκής χρηματοδότηση και με προγραμματισμό.

Οι 4 πυλώνες στους οποίους εστίασε η έρευνα αφορούν: την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων, την προώθηση καινοτομίας και έρευνας, την επιτάχυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων

Μεταξύ άλλων, έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για επιπλέον 1.000 αποφοίτους του κλάδου των ΤΠΕ ανά έτος μέχρι το 2030, μέσω νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά και η επιλογή 3 περιοχών που θα αναπτυχθούν ως digital nomads’ hubs στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής προσέλκυσης και αξιοποίησης ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ελκυστικές συνθήκες για τη διαμονή τους στη χώρα (π.χ. αγγλόφωνα σχολεία, υψηλές υπηρεσίες υγεία, ποιοτικές κατοικίες).

Προώθηση καινοτομίας και έρευνας

Μέσα από τη διαμόρφωση ενός ενισχυμένου περιβάλλοντος έρευνας και καινοτομίας αλλά και την υποστήριξη επιχειρηματικών καινοτομιών και νεοφυών επιχειρήσεων, αναμένεται έως το 2030 να έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες υποδομές οι οποίες θα αξιοποιούνται για την προώθηση κυρίως της εφαρμοσμένης έρευνας. Οι επενδύσεις αυτές θα στοχεύουν στη βελτίωση του δείκτη «Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ», προκειμένου να επιτευχθεί η στόχευση του 3% επί του ΑΕΠ. Παράλληλα, προτείνεται να αποτελέσει επιδίωξη η βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 9 θέσεις στο δείκτη European Innovation Scoreboard, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα στην κατηγορία “Strong Innovators” με ορίζοντα το 2030.

Επιτάχυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Με περισσότερες από 2.200 υπηρεσίες στο Gov.gr, με νέες υπηρεσίες και σημαντικές συνεργασίες, επιτεύχθηκε η Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ πλέον με στόχο το 2030 η χώρα οφείλει να μεταβεί σε μία νέα τροχιά όπου θα διασφαλίζεται το 100% της χρηματοδότησης σε ετήσια βάση για τις ανάγκες συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης των συστημάτων ΤΠΕ της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου προς μία προληπτική Δημόσια Διοίκηση (predictive government). Ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της πρότασης του ΣΕΠΕ για την εγκαθίδρυση ενός «Παρατηρητηρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» θα διαμορφωθεί μια συνεκτική ψηφιακή στρατηγική υποστηριζόμενη από μόνιμο πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης για την αποτίμηση της αξίας της κάθε δράσης ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ενίσχυση εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας

Με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, μέχρι το 2030, επιδιώκεται μεταξύ άλλων:

Η δημιουργία ενός ισχυρού brand σε υπο-τομείς του κλάδου ΤΠΕ, όπου η χώρα δύναται να αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (π.χ. υγεία, πολιτισμός, βιωσιμότητα).

Η δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας εγγραφής και παρουσίασης εταιρειών του ελληνικού κλάδου ΤΠΕ για την ενίσχυση των συνεργασιών και την προώθηση επιχειρηματικών ευκαιριών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η παροχή 100% φορολογικής υπερέκπτωσης για επενδύσεις και δράσεις κατάρτισης σε επιλεγμένες τεχνολογίες αιχμής αλλά και η δημιουργία πλατφόρμας open data που θα συγκεντρώνει και θα αξιοποιεί δεδομένα από όλες τις «έξυπνες» πόλεις, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για ανθεκτικές πόλεις σε εθνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Deloitte ΣΕΠΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστροφή που δεν έγινε

Infocom Today #179: Η Ελλάδα στο 6G, πρόταση για Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος, συμμαχία για την AI!

Άνοιξε η διαδικασία για τα AI Gigafactories Στο επίκεντρο το σχέδιο της ΔΕΗ

SmartTalks #126: Λευτέρης Αντωνόπουλος, Vodafone – Ασφαλής ψηφιακή οικογένεια!

ΟΤΕ με έμφαση σε ιδιωτικό τομέα και διεθνείς οργανισμούς μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος προτείνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: ΣΚΑΪ, Alter Ego και ΑΝΤ1 ανοίγουν νέο κύκλο κινήσεων στα ελληνικά ΜΜΕ
  • Όμιλος ALTEX: Ισχυρή ανάπτυξη και υψηλές οικονομικές επιδόσεις το 2025
  • ΕΚΤ: Νέος οδηγός για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον χώρο της άμυνας
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,1% στο Λιανικό Εμπόριο τον μήνα Μάιο 2026
  • COSMOTE TELEKOM: Στους “Europe’s Climate Leaders” των Financial Times για 4η συνεχόμενη χρονιά
  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Σε Πορεία Κερδοφόρας Ανάπτυξης ο Όμιλος το 2025
  • ΔΥΠΑ: 10.038 ωφελούμενοι απασχόλησης και 24.409 κατάρτισης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης
RSS itsecuritypro.gr
  • Tο πρώτο AI Network Firewall παρουσιάζει η Check Point, για προστασία από τα “τυφλά σημεία” της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Fortinet Security Day Greece 2026 | 16 Σεπτεμβρίου στο Telekom Center Athens
  • Cisco Connect 2026 Greece | Στις 12 Νοεμβρίου το κορυφαίο ετήσιο event της Cisco
  • Νέα έκθεση «The State of Ransomware 2026»: Οι πληρωμές λύτρων μειώνονται αλλά η κρυπτογράφηση σημειώνει άνοδο
  • Η Schneider Electric και η AMD παρουσιάζουν το πρώτο reference design της πλατφόρμας Helios για την επιτάχυνση της υλοποίησης AI factories
  • Η «Οδύσσεια» του Νόλαν εμπνέει τους απατεώνες, προειδοποιεί η Kaspersky
  • Οι εκτυπωτές Laser A3 και A4 της Canon απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις ενεργειακής απόδοσης από την Keypoint Intelligence
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.