Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 14 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Το AI οδηγεί την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων

15/01/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς6 Mins Read AI IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνονται ταχύτατα σε διάφορες βιομηχανίες, ενώ η παγκόσμια βιομηχανία των κέντρων δεδομένων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υιοθέτηση και την πρόοδο του ΑΙ. Για να καλυφθεί η εκθετική ζήτηση για data centers, ο τομέας θα αναπτυχθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς το 2025. Η έκθεση «2025 Global Data Center Outlook» της JLL εξετάζει το πώς το ΑΙ, όχι μόνο αυξάνει τη ζήτηση, αλλά οδηγεί και στην ανάπτυξη ισχυρότερων και πιο αποδοτικών υποδομών κέντρων δεδομένων, που ισορροπούν μεταξύ υπολογιστικής ισχύος και βιωσιμότητας.

Στους τομείς hyperscale και colocation, εκτιμάται ότι το 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή 10 GW παγκοσμίως, ενώ 7 GW είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν. Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό κατασκευής και προγραμματισμένων έργων, η παγκόσμια αγορά των κέντρων δεδομένων αναμένεται να επεκταθεί με CAGR 15% έως το 2027, με πιθανότητα να φτάσει το 20%. Η ταχεία αυτή επέκταση φέρνει προκλήσεις, όπως η υπερκάλυψη της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά και οι περιορισμοί στην ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες αγορές. Παράλληλα, προκύπτουν πολλές ευκαιρίες, όπως η ανάδυση νέων τεχνολογιών που προσφέρουν καινοτόμες οδούς για βιωσιμότητα.

«Ο ρυθμός καινοτομίας της ΑΙ δεν επιβραδύνεται, και η βιομηχανία των κέντρων δεδομένων πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται», δήλωσε ο Jonathan Kinsey, Επικεφαλής της JLL για την περιοχή EMEA και Παγκόσμιος Πρόεδρος του τμήματος Data Centre Solutions. «Οι απαιτήσεις του ΑΙ έχουν ήδη αναδιαμορφώσει τον κόσμο μας, ωστόσο η πιο σημαντική και διαρκής επίδρασή της μπορεί να έγκειται στο πώς ανταποκρινόμαστε στις ουσιαστικές ενεργειακές απαιτήσεις που χρειάζονται για να υποστηριχθεί αυτή η τεχνολογική επανάσταση. Τα αποτελέσματα θα αναδιαμορφώσουν θεμελιωδώς τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων».

Στην καρδιά της επανάστασης του ΑΙ βρίσκεται η ταχεία πρόοδος στην τεχνολογία ημιαγωγών. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι GPUs έχουν γίνει σημαντικά πιο ισχυρές, οδηγώντας σε υψηλότερες πυκνότητες racks που κυμαίνονται από 40 kW έως 130 kW ανά rack, με τους μελλοντικούς επεξεργαστές να αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 250 kW ανά rack.

Η καινοτομία στις GPUs φέρνει μια σημαντική πρόκληση: τη διαχείριση της θερμότητας που παράγεται από την πυκνή και ενεργοβόρα τους διάταξη. Η ανάγκη να διατηρηθεί η τεχνολογία αυτή ψυχρή και η μεταβλητότητα του φορτίου σταθερή, σε συνδυασμό με τους νέους κανονισμούς για την αποδοτικότητα χρήσης ενέργειας (PUE), θα μετατοπίσει τις στρατηγικές διαχείρισης θερμότητας προς τη χρήση υγρής ψύξης ως πρότυπο για τις νέες εγκαταστάσεις. Στο μέλλον, η ψύξη μέσω βύθισης (immersion cooling) θα γίνει μια κοινή λύση καθώς οι GPUs θα ξεπερνούν τα 150 kW.

Τα περισσότερα νέα κέντρα δεδομένων σχεδιάζονται για να φιλοξενούν τόσο φορτία ΑΙ όσο και παραδοσιακά φορτία. Παρόλο που η ΑΙ αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ακόμη και σε αισιόδοξα σενάρια υιοθέτησης, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 50% της ζήτησης κέντρων δεδομένων το 2030, με τα παραδοσιακά, λιγότερο ενεργοβόρα φορτία, όπως η αποθήκευση δεδομένων και οι εφαρμογές που βασίζονται στο cloud, να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης.

«Ενώ δεν είναι όλα τα κέντρα δεδομένων, ούτε θα γίνουν, εξειδικευμένες εγκαταστάσεις ΑΙ, όλα τα κέντρα δεδομένων -νέα και υφιστάμενα– μπορούν να επωφεληθούν από πιο ενεργειακά αποδοτικές λειτουργίες και βελτιωμένη ενσωμάτωση τεχνολογίας», δήλωσε ο Andrew Green, Επικεφαλής του Περιφερειακού Τμήματος Κέντρων Δεδομένων της JLL για την Ασία-Ειρηνικό. «Οι διαχειριστές κέντρων δεδομένων πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για τεράστιες ανάγκες ισχύος, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν την ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις. Το ΑΙ μετασχηματίζει τη διαχείριση των κέντρων δεδομένων μέσω εφαρμογών προληπτικής συντήρησης, οι οποίες βελτιστοποιούν τη χρήση ενέργειας, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και οδηγούν σε λιγότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας».

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια από κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ισχύος, αποτελούν ένα μόνο μέρος της σύνθετης παγκόσμιας ενεργειακής πρόκλησης. Επιπλέον, αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2025. Διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), η ηλεκτροδότηση μηχανημάτων και η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της ζήτησης για ενέργεια.

Δεδομένου ότι τα κέντρα δεδομένων συχνά συγκεντρώνονται σε μητροπολιτικές περιοχές, παρατηρούνται σημαντικά εμπόδια στην παροχή ισχύος για νέες εγκαταστάσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές κέντρων δεδομένων παγκοσμίως, όπως η Βόρεια Βιρτζίνια, το Τόκιο και το Λονδίνο. Επιπλέον, αυτές οι συγκεντρώσεις είναι άνισα κατανεμημένες παγκοσμίως, με αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες και περιοχές τα κέντρα δεδομένων να αποτελούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι κατασκευαστές κέντρων δεδομένων αξιολογούν τις αγορές με βάση τη διαθεσιμότητα ορισμένων βασικών στοιχείων, όπως η ενέργεια, η γη, η συνδεσιμότητα και τα φορολογικά κίνητρα», δήλωσε ο Andy Cvengros, Συμπρόεδρος των Αγορών Κέντρων Δεδομένων των ΗΠΑ της JLL. «Η έλλειψη αποτελεί μόνο το ήμισυ της ιστορίας της ενέργειας· η μετάδοση είναι το άλλο μέρος. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή γραμμών μετάδοσης και υποσταθμών για τη σύνδεση νέων κέντρων δεδομένων στο δίκτυο μπορεί να φτάσει έως και τέσσερα χρόνια ή περισσότερο σε ορισμένες αγορές. Τόσο οι καθιερωμένες όσο και οι αναδυόμενες αγορές θα δουν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης το 2025, μαζί με περισσότερους κατασκευαστές που εξερευνούν άλλες λύσεις ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και οι κυψέλες καυσίμου».

Η μεγάλη κλίμακα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία θεωρείται ουδέτερη σε άνθρακα, αναδεικνύεται ως προτιμώμενη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα για εφαρμογές ΑΙ και υψηλής απόδοσης υπολογιστικές διεργασίες. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), οι οποίοι, αν και βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια αρθρωτή και κλιμακούμενη πηγή πράσινης ενέργειας σε ένα κλάσμα του κόστους των παραδοσιακών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Παρόλο που η εμπορική διάθεσή τους στις ΗΠΑ είναι απίθανη πριν από το 2030, η JLL αναμένει περισσότερες ανακοινώσεις για SMR φέτος.

Η επενδυτική «όρεξη» για τα κέντρα δεδομένων θα παραμείνει ισχυρή έως το 2025, λόγω της ζήτησης για υπολογιστική ισχύ και αποθήκευση δεδομένων, της χαμηλής προσφοράς εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας, των ελκυστικών αποδόσεων και του αυξανόμενου ενθουσιασμού γύρω από τη δυναμική του ΑΙ. Η JLL προβλέπει ότι η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων θα καταγράψει άλλο ένα ρεκόρ το 2025, ενώ ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών κέντρων δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί μέτρια την ίδια χρονιά.

«Η δραστηριότητα στα κέντρα δεδομένων έχει “εκραγεί” τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο μέρος της ζήτησης να επικεντρώνεται στην κατασκευή single-tenant εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Carl Beardsley, Επικεφαλής Κέντρων Δεδομένων στις ΗΠΑ, JLL Capital Markets. «Σημαντικά εμπόδια εισόδου υπάρχουν για νέους επενδυτές λόγω του απαιτούμενου κεφαλαίου, καθώς και του μεγαλύτερου κύκλου ανάπτυξης. Το 2025, αναμένουμε πολλές ευκαιρίες για τους βασικούς επενδυτές να επανακεφαλαιοποιήσουν τα single-tenant κέντρα δεδομένων που συνεχίζουν να κατασκευάζονται».

Ο όγκος επενδύσεων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) και οι «μεγα-συγχωνεύσεις» πιθανόν να μειωθούν, αλλά η JLL αναμένει αύξηση στις κοινοπραξίες το 2025, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι εταιρείες του κλάδου συνεργάζονται με τοπικές ομάδες για να βοηθήσουν στην πλοήγηση στα τοπικά πολιτικά, ρυθμιστικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

data center
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως λειτουργεί το Parkout app του Δήμου Αθηναίων

Η AWS λανσάρει δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα AI για προγραμματιστές στην ΚΑ Ευρώπη

Η TUV NORD Hellas ενισχύει την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΤΝ στην Ελλάδα

Η ΕΕ ζητεί αλλαγές σε Instagram και Facebook για τον εθιστικό σχεδιασμό

Η Apple μηνύει την OpenAI για φερόμενη υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών

Έρευνα TrendAI: η ταχεία υιοθέτηση της ΤΝ δημιουργεί νέα κενά ασφαλείας

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
  • Τράπεζα Πειραιώς: Πιστοποίηση ISO/IEC 42001 από την TÜV NORD Hellas για τη διαχείριση της AI
  • Οι κάρτες της Πειραιώς τώρα στο Samsung Wallet
  • POWERADE B2Run Aθens 2026: Όταν η εταιρική κουλτούρα βγαίνει από το γραφείο και γίνεται εμπειρία
  • Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος στο Περιφερειακό Κλιμάκιο της Π.Ο.Σ.Ε.Η.
  • 30 χρόνια Edenred: Η εργασία του μέλλοντος στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης
  • Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του Gov.gr Wallet 
RSS itsecuritypro.gr
  • Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Προστασίας Κρισίμων Οντοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • IDEAL Software Solutions: Ψηφιακή διαχείριση του μετοχολογίου της Αττικά Πολυκαταστήματα με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέα κενά ασφαλείας σύμφωνα με έρευνα της TrendAI
  • Η Cyberstack ολοκλήρωσε το έργο υποδομών IT & Cybersecurity για τη Relevance
  • Το Vodafone Business παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες SASE και Secure SD-WAN για ολοκληρωμένη ασφάλεια των επιχειρήσεων
  • Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2026 – Η ομάδα ransomware The Gentlemen εκτοπίζει την Qilin από την κορυφή
  • Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) – Ξεκίνησε η ακρόαση των αρμόδιων φορέων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.