Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 23 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Μελέτες

Οι CEO παγκοσμίως προτεραιοποιούν τις άμεσες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

04/06/2024infocomBy infocom4 Mins Read AI Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για τις άμεσες προοπτικές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν σήμερα, ώστε να δημιουργήσουν τα κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να επενδύσουν στη μελλοντική ανάπτυξη. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων, παραμένουν εστιασμένοι στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Συγχρόνως, οι CEOs που συμμετείχαν στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας τριμηνιαίας έρευνας της EΥ, CEO Outlook Pulse, ανέφεραν ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους σχετικά με την απανθρακοποίηση και τη δημιουργία νέων ροών εσόδων, θα μπορούσαν να επιτευχθούν ταχύτερα μέσα από αποτελεσματικότερη συνεργασία με τους θεσμικούς επενδυτές και τις κυβερνήσεις.

Η έρευνα, καταγράφει τις απόψεις 1.200 ανωτάτων στελεχών και 300 θεσμικών επενδυτών παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες των διοικητικών συμβουλίων στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Το 60% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για την αύξηση των εσόδων των εταιρειών τους, και το 65% για την κερδοφορία τους. Σε μεγάλο βαθμό, οι απόψεις τους για τις προοπτικές της εταιρείας τους και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023, με ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης.

Διαφοροποιούνται οι απόψεις CEOs και επενδυτών σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη κατά τους επόμενους 12 μήνες

Η ανταπόκριση στις προσδοκίες της ευρύτερης κοινωνίας για επιτάχυνση της μετάβασης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί προτεραιότητα για περισσότερους από τρεις στους τέσσερις CEOs σε ολόκληρο τον κόσμο (77%). Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) αντιμετωπίζουν τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ως υψηλότερης προτεραιότητας, από ό,τι πριν από 12 μήνες.

Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) απάντησε ότι, σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, με το 18% των ερωτηθέντων να αποδίδουν την απόφαση αυτή στις οικονομικές συνθήκες και ένα επιπλέον 5% να δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν σε άλλες προτεραιότητες του διοικητικού συμβουλίου. Συγχρόνως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) μειώνεται, με περισσότερο από το ένα τρίτο των θεσμικών επενδυτών (35%) να δηλώνουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα λιγότερο σημαντική προτεραιότητα για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για σχεδόν τους μισούς (47%) CEOs, για τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις παραμένουν η ενίσχυση της διαχείρισης δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας (45%), καθώς και η συνολική διαχείριση του κόστους κατά μήκος του οργανισμού (38%).

Πιο θετικοί οι CEOs προς τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές

Σε σύγκριση με το υποτονικό τοπίο συναλλαγών του 2023, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι θεσμικοί επενδυτές αντιμετωπίζουν πιο αισιόδοξα τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Όλο και περισσότεροι CEOs σχεδιάζουν να αναζητήσουν ευκαιρίες για συμφωνίες κατά τους επόμενους 12 μήνες, όπως δημόσιες εγγραφές, εκποιήσεις ή spin-offs (71%), κοινοπραξίες και στρατηγικές συμμαχίες με τρίτα μέρη (48%), ή συγχωνεύσεις και εξαγορές (42%).

Επιπρόσθετα, η έρευνα ανέδειξε την απόκτηση νέων τεχνολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων ή καινοτόμων startups (40%), την αύξηση του μεριδίου αγοράς (33%) και την πρόσβαση σε νέες γεωγραφικές περιοχές (32%), ως τους τρεις σημαντικότερους στρατηγικούς παράγοντες για την επιδίωξη εξαγορών.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η έρευνα αναδεικνύει με σαφήνεια την ανάγκη των CEOs να εξισορροπήσουν βραχυπρόθεσμους με μακροπρόθεσμους στόχους, σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών και οικονομικών προκλήσεων. Είναι εύλογο οι επενδύσεις στην τεχνολογία – και ειδικότερα στην τεχνητή νοημοσύνη – αλλά και η διαχείριση του κόστους, να αποτελούν σήμερα κορυφαίες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις, με πολλούς CEOs να στρέφονται σε νέες συμφωνίες για αυτό τον σκοπό, έπειτα από ένα αναιμικό 2023. Ωστόσο, προκαλεί κάποιο προβληματισμό – παρόλο που αιτιολογείται λόγω των τρεχουσών συνθηκών – το γεγονός ότι η επιδίωξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης απομακρύνεται από την κορυφή της ατζέντας, για ένα σημαντικό ποσοστό των CEOs. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν ότι η προσήλωση στους στόχους αυτούς, δεν αποτελεί μόνο απαίτηση της κοινωνίας, αλλά μπορεί να οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα και σε σημαντικές ευκαιρίες και χρηματοοικονομικά οφέλη για τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

CEO
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επικεφαλής Anthropic, OpenAI και DeepMind ζητούν συνεργασία στην AI

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος κρατά τελικά τον διακόπτη;

Η ΕΕ ζητά κοινή γραμμή με τις ΗΠΑ για τα προηγμένα AI μοντέλα

KnoWare: η πρώτη επιστημονική πρωτοβουλία για την πρόβλεψη αναδυόμενων ικανοτήτων ΤΝ πριν αυτές εμφανιστούν

ΤΝ και δημόσια διοίκηση: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώνουν δυνάμεις για ένα ψηφιακό μέλλον

KIEFER: συνδέει πράσινη ενέργεια, ΤΝ και ρομποτική, διατηρώντας τα δεδομένα στην Ελλάδα

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Ταξιδιωτικές Τάσεις 2026: Οι 5 τάσεις που μεταμορφώνουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε
  • Πρώτο στην Ελλάδα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο QS World University Rankings 2027
  • Vodafone: Αναβάθμιση σε 100% οπτική ίνα στην ίδια τιμή
  • ΕΑΕΕ: Πάνω από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν τη διετία 2023 – 2024
  • Το σενάριο «Europe 2031» αναζωπυρώνει τη συζήτηση για ευρωπαϊκή κυριαρχία στην AI
  • Οι γεωπολιτικές πιέσεις φρενάρουν την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης διεθνώς
  • Οι CEOs στρέφονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες
RSS itsecuritypro.gr
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
  • Δύο διεθνείς αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν την πρόοδο της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.