Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 24 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Οι επιθέσεις μέσω QR Code εκτοξεύονται – Πως να είστε ασφαλείς

26/10/2023infocomBy infocom3 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Πρόσφατα, έχουμε ακούσει πολλά νέα σχετικά με το Quishing – ή το ηλεκτρονικό ψάρεμα QR Code. Αυτό συμβαίνει όταν ο σύνδεσμος πίσω από ένα QR Code είναι κακόβουλος, αλλά το ίδιο δεν είναι. Υπήρξε μια αναφορά για μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενέργειας την οποία έχει στοχεύσει ένας QR Code ηλεκτρονικού ψαρέματος. Σε άλλες αναφορές παρατηρείται αύξηση αυτού του τύπου επιθέσεων.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές της ομάδας Harmony Email έχουν παρατηρήσει αύξηση 587% στις απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος QR Code μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και διαπίστωσαν επίσης, ότι σχεδόν όλοι οι πελάτες μας έχουν στοχοποιηθεί με επίθεση βάσει QR Code. Αυτό ισοδυναμεί με χιλιάδες επιθέσεις το μήνα!

Που οφείλεται όμως αυτή η ανοδική τάση; QR Codes που χρησιμοποιούμε για τη σάρωση μενού φαίνονται αρκετά αβλαβή, και φιλικά.

Αυτό και μόνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρυφτεί από πίσω μια κακόβουλη πρόθεση. Η εικόνα μπορεί να κρύβει πίσω της έναν κακόβουλο σύνδεσμο και αν η αρχική δεν σαρωθεί και αναλυθεί, τότε θα εμφανιστεί απλώς ως μια κανονική εικόνα.

Και επειδή οι τελικοί χρήστες είναι συνηθισμένοι στη σάρωση QR Code, η λήψη ενός σε ένα email δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη statista, το 2022, περίπου 89 εκατομμύρια χρήστες smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες σάρωσαν ένα QR Code σε κινητές συσκευές, αύξηση 26% σε σύγκριση με το 2020. Η χρήση κινητών σαρωτών QR Code αναμένεται να σημειώσει συνεχή ανάπτυξη, φτάνοντας πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ έως το 2025.

Ακολουθεί ανάλυση των ερευνητών της Harmony Email για τν τρόπο που οι χάκερ χρησιμοποιούν QR code για να αποκτήσουν προσωπικά στοιχεία.

Η Επίθεση

Σε αυτήν την επίθεση, οι χάκερ στέλνουν QR code που οδηγούν σε σελίδες συλλογής προσωπικών στοιχείων.

  • Vector: Email
  • Τύπος: Συλλογής προσωπικών στοιχείων, Quishing
  • Τεχνικές: Social Engineering
  • Στόχος: Οποιοσδήποτε τελικός χρήστης

Παράδειγμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα QR Code. Υπάρχουν άπειροι δωρεάν ιστότοποι που καθιστούν την δημιουργία τους εξαιρετικά απλή.

Τα QR Code ανακατευθύνουν έναν σύνδεσμο. Οι χάκερ – ή οποιοσδήποτε άλλος – μπορούν να εισάγουν οτιδήποτε στον σύνδεσμο που ανακατευθύνει ο QR Code.

Στη συγκεκριμένη επίθεση, οι χάκερ έχουν δημιουργήσει ένα QR Code που πηγαίνει σε μια σελίδα συλλογής προσωπικών στοιχείων. Το δέλεαρ είναι η λήξη του MFA της Microsoft άρα και η επανάληψη ελέγχου ταυτότητας του χρήστη.

Αν και το κείμενο αναφέρει ότι προέρχεται από την Microsoft Security, η διεύθυνση αποστολέα είναι διαφορετική.

Μόλις ο χρήστης σαρώσει το QR Code, θα ανακατευθυνθεί σε μια σελίδα που μοιάζει με της Microsoft, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς μια σελίδα συλλογής προσωπικών στοιχείων.

Βέλτιστες πρακτικές: καθοδήγηση και συστάσεις

Για προστασία από ανάλογες επιθέσεις, οι επαγγελματίες ασφαλείας μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Εφαρμόστε ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αξιοποιεί το OCR για όλες τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του quishing
  • Εφαρμόστε ασφάλεια που χρησιμοποιεί AI, ML και NLP για να κατανοήσετε την πρόθεση ενός μηνύματος και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί γλώσσα ηλεκτρονικού ψαρέματος
  • Εφαρμόστε ασφάλεια που έχει περισσότερους από έναν τρόπους για τον εντοπισμό κακόβουλων επιθέσεων

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Check Point QR code
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κενές σελίδες, γεμάτες πιθανές απειλές: οι κίνδυνοι των parked domains

Πώς κλέβουν τα στοιχεία του παιδιού σου για να πάρουν δάνεια στο όνομά του

Στο μικροσκόπιο Facebook και Instagram στις πρώτες καταγγελίες χρηστών με βάση τον DSA

8 στους 10 χρήστες διαγράφουν το ιστορικό περιήγησης – 36% ανανεώνει τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης

Η Uni Systems εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ

Εδραιώνεται η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία των ανηλίκων στο ψηφιακό περιβάλλον

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Vodafone: Samsung Galaxy Z Flip8 και Galaxy Z Fold8 Ultra I Fold 8 διαθέσιμα για προπαραγγελία
  • Το Επιμελητήριο Αχαΐας ζητά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για τις Βιομηχανικές Περιοχές
  • AstraZeneca: Ο Σταύρος Ντογιάκος αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας & Κύπρου
  • Η ΕΚΤ αποκαλύπτει τα προκριθέντα σχέδια για τα νέα τραπεζογραμμάτια
  • Η KIEFER παρουσιάζει το Sophea-Titan-1: Ένα πολυτροπικό μοντέλο 27 δισ. παραμέτρων
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δωρεάς του Kaizen Foundation προς την Πολιτική Προστασία
  • Ο «Δεκάλογος της Επιχειρηματικότητας του Ε.Β.Ε.Π.»
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Netcompany υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στα πλαίσια μιας μακρόχρονης και σταθερής συνεργασίας.
  • Η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα στην εποχή του ΑΙ: ο ρόλος της Cohesity
  • Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές της Canon σαρώνουν στα Red Dot Design Awards
  • Η Infinitum και η LG Electronics φέρνουν την επόμενη γενιά συνεδριακών εγκαταστάσεων της HELLENiQ Petroleum στον Ασπρόπυργο
  • Η Uni Systems εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ
  • Υπερψηφίστηκε το σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)
  • Η νέα εποχή των κυβερνοεπιθέσεων: Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει τον έλεγχο
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.