Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Η ΕΕ να αναλάβει περισσότερη δράση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

05/10/2023infocomBy infocom3 Mins Read Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα παιδιά στο διαδίκτυο και να αποτρέψει τον κυβερνοεκφοβισμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της αθέμιτης προσέγγισης («grooming»).

Στο κείμενο που εγκρίθηκε την Πέμπτη δι’ ανατάσεως της χειρός, οι ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως το κυβερνομίσος («cyberhate»), ο κυβερνοεκφοβισμός («cyberbullying»), το σεξουαλικό περιεχόμενο, οι βίαιες εικόνες, το περιεχόμενο που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές και η παραπληροφόρηση. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη επιθετικότητα, προβληματικές σεξουαλικές συμπεριφορές, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και διαστρεβλωμένες αξίες και συμπεριφορές, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο ζητά στοχευμένα μέτρα για την προστασία των παιδιών με αναπηρία ή από μειονεκτούντα περιβάλλοντα, καθώς και να συμπεριληφθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία σε ολόκληρη την ΕΕ. Επίσης, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τον γονικό έλεγχο και τον τρόπο αναγνώρισης και αναφοράς της διαδικτυακής αθέμιτης προσέγγισης.

Αναφέρουν επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται ειδική στρατηγική κατά του εκφοβισμού και του κυβερνοεκφοβισμού στα σχολεία και ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν στην προστασία από τον κυβερνοεκφοβισμό, μεταξύ άλλων και στο μετασύμπαν («metaverse»).

Παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός παιδιών δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία μικρότερη από το όριο που καθορίζεται από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στο επικείμενο ευρωπαϊκό πρότυπο για την ηλεκτρονική επαλήθευση της ηλικίας από το 2024 και δηλώνουν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσπαθούν να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει όντως έγκριση των γονέων για τη δημιουργία λογαριασμού από παιδιά που δεν πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις.

Λέγοντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι παθητικοί καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά ενεργά υπεύθυνοι, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι παιδιά όλων των ηλικιών συμμετέχουν στη διαδικασία παρακολούθησης και στην αποτελεσματική εφαρμογή της νέας στρατηγικής της ΕΕ «καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά».

Στην προηγηθείσα συζήτηση με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Dubravka Šuica, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για την ενίσχυση των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας και καταγγελίας περιστατικών, των κέντρων ασφαλούς διαδικτύου και των ουσιαστικών εκστρατειών για την πρόληψη στα σχολεία, καθώς και για την καλύτερη στήριξη των θυμάτων διαδικτυακής κακοποίησης και περιποίησης παιδιών και των οικογενειών τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση στην ολομέλεια στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ για τα παιδιά στο διαδίκτυο 2020, το 23% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών έχουν υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω της νόσου COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες της ΕΕ, το 49% των παιδιών μεταξύ 10 και 18 ετών βίωσε τουλάχιστον μία μορφή διαδικτυακής επιθετικότητας.

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα «καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά» που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022 περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, ενδυνάμωση ή ψηφιακός γραμματισμός ώστε τα παιδιά να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, και προώθηση της ενεργού συμμετοχής δίνοντας στα παιδιά λόγο στο ψηφιακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

διαδίκτυο ΕΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρήκατε μια ξένη τραπεζική κάρτα – Τι πρέπει να κάνετε

Sparkle & Hellas Sat: 1η δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform

Η Odyssey Cybersecurity φέρνει στη ΔΕΘ 2026 ένα live Security Operations Center

Το FSB προειδοποιεί για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους από τα frontier AI μοντέλα

Οι χρήστες φροντίζουν περισσότερο τα smartphones τους από τους υπολογιστές τους

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Data centers: Το στοίχημα της ενέργειας, της κοινωνικής αποδοχής και των επενδύσεων
  • Η περιορισμένη ενημέρωση απομακρύνει τους νέους από τη βιομηχανία
  • ΙΕΛΚΑ: Αρνητικός «πληθωρισμός» -0,15% στα σουπερμάρκετ τον Αύγουστο 2026
  • ΤτΕ: Τραπεζικά Επιτόκια Καταθέσεων και Δανείων – Ιούλιος 2026
  • Lidl Ελλάς: Δώρο ο ΦΠΑ στα βασικά σου είδη
  • Από την Πέμπτη 3/9 οι αιτήσεις επιχειρήσεων της Δ. Μακεδονίας για τις επιπλέον θέσεις απασχόλησης
  • Sparkle – Hellas Sat: Πετυχαίνουν την πρώτη δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας
RSS itsecuritypro.gr
  • Akeydor Group: Δυναμική παρουσία σε Identity & Access Management, Education Technology και Secure Remote Access
  • Η Mind The Hack παρουσιάζει την Exposure Decision Platform – Aπό την ανίχνευση ευπαθειών στις αποφάσεις βάσει πραγματικού κινδύνου
  • Post-Quantum Migration: Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο η κρυπτογραφία – είναι τα κλειδιά
  • Προστατεύοντας τα ΑΙ εργαλεία των συσκευών μας
  • Cyber Attack στη Manchester Airports Group: Δεδομένα 8,7 εκατ. πελατών εκτέθηκαν
  • Οι αγγελίες εργασίας στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούν δεξιότητες AI διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο
  • Επείγουσα Ανακοίνωση Επιθετική δραστηριότητα κατά ελεγκτών (PLC) Siemens S7
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.