Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 14 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Startup

Η ακτινογραφία των ελληνικών startups από την Marathon – επενδύσεις και εξαγορές 2010-2020

26/02/2021Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη5 Mins Read Startup
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω 927 επενδυτικών γύρων από 790 επενδυτές έχουν λάβει 608 ελληνικές startups μεταξύ 2010 και 2020. Κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 84 εξαγορές και 8 εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την Marathon Venture Capital που πραγματοποίησε τη σχετική εκτενή μελέτη η βιομηχανία των ελληνικών startups έχει πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε ελληνικές startups ανά έτος μεγάλωσε 23 φορές, από 51 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος οι ελληνικές startups χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο συνολικός αριθμός επενδύσεων ανά έτος έχει αυξηθεί 9 φορές μεταξύ 2010 και 2020. Το 2010 είχαν καταγραφεί 14 επενδύσεις, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τις 124 το 2020, με μέγιστο αριθμό τις 141 το 2016. Ο αριθμός των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά υψηλότερος σε σύγκριση με μερικά έτη πιο πριν.

Στο πλαίσιο της μελέτης ταξινομήθηκε κάθε επενδυτικός γύρος στα ακόλουθα στάδια: Seed, Series A και Growth (SeriesB, C, etc.). Ενδεικτικά, το 2020, το συνολικό ποσό επενδυτικών γύρων Seed έφτασε τα 85 εκατομμύρια δολάρια, SeriesA τα 327 εκατομμύρια δολάρια και Growth τα 768 εκατομμύρια δολάρια.

Σε όλο το υπό μελέτη διάστημα, οι γύροι χρηματοδότησης Growth έχουν απορροφήσει την πλειονότητα των ποσών επένδυσης, με σημαντική άνοδο από το 2018 και μετά και ιδιαίτερα το 2020, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Οι γύροι χρηματοδότησης Series A επίσης παρουσιάζουν σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας επίσης την βελτιωμένη ποιότητα των εταιρειών που έλαβαν αρχική χρηματοδότηση λίγα χρόνια νωρίτερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το συνολικό ποσό που επενδύεται σε ελληνικές startups αγγίζει το 1 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, με μέγιστο αριθμό περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούν εταιρείες σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης (Series A και Growth), γεγονός που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ωρίμανσης της βιομηχανίας των ελληνικών startups.

Όσον αφορά τις Seed χρηματοδοτήσεις και ύστερα από ένα σχετικά αργό ξεκίνημα κατά το πρώτο ήμισυ του 2020, αναμένουμε ότι η αυξητική τάση θα αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχοντα funds που αντλούν νέα κεφάλαια και καινούργια funds ξεκινούν τη λειτουργία τους. Ακόμα, σύμφωνα με τη μελέτη της Marathon:

Μεταξύ 2010 και 2020, 84 ελληνικές startups εξαγοράστηκαν και άλλες 8 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Ο αριθμός των εξαγορών, από μία που υπήρξε το 2010, έφτασε τις 18 το 2019 και τις 14 το 2020.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το συνολικό ποσό εξαγορών ανήλθε σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2020 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό ανά έτος, με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσό εξαγορών έχει αυξηθεί σημαντικά επίσης για εταιρείες που διατηρούν παρουσία στη χώρα και, συγκεκριμένα το 2020, το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ 2010 και 2020, 501 από 927 γύρους χρηματοδότησης (54% επί του συνόλου) επενδύθηκαν σε startups που διατηρούν φυσική παρουσία και απασχολούν εργαζομένους στην Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Εταιρείες με βάση άλλες χώρες έχουν αντλήσει 77% επί του συνόλου των κεφαλαίων από το 2010 μέχρι το 2020. Την ίδια περίοδο, 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με έδρα την Ελλάδα, ένα ποσό που έφθασε τα 386 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση το 2020, καταγράφοντας μία αύξηση 39 φορές συγκριτικά με το 2010.

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με βάση την Ελλάδα. Ο όγκος των επενδύσεων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία και επταπλασιαστεί συγκριτικά με άλλα τρία χρόνια πριν. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί. Τα παραπάνω μεγέθη πιστοποιούν το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική βιομηχανία των startups.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές ανά τον κόσμο ηγούνται επενδύσεων σε ελληνικές startups. Κατά την περίοδο μελέτης, ξένα funds ηγήθηκαν σε 561 γύρους (61% επί του συνόλου), ενώ ελληνικά funds 257 (28%) και άγγελοι επενδυτές σε 106 (11%).

Οι Έλληνες ιδρυτές δημιουργούν startups όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. 249 από τις 608 εταιρείες που άντλησαν χρηματοδότηση κατά την περίοδο μελέτης δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020.

Οι startups που αποκτούν φυσική παρουσία απασχολώντας εργαζομένους στην Ελλάδα επεκτείνουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους αυτή με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, για την πλειονότητα των εταιρειών με βάση το εξωτερικό χωρίς ακόμα παρουσία στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες επιθυμούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Δεδομένου ότι η εργασία εξ αποστάσεως γίνεται όλο και περισσότερο διαδεδομένη, αναδεικνύονται περισσότερες σχετικές ευκαιρίες και εκτιμάται η τάση αυτή να επεκταθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.

Τα δεδομένα στη συγκεκριμένη μελέτη προέρχονται από δημόσιες πηγές όπως Crunchbase και δημοσιεύματα από τον τύπο, καθώς και ιδιωτικές πηγές. Όπως σημειώνει η Marathon παρά την εκτενή της προσπάθεια, πιθανολογεί ότι υπάρχουν ακόμα εταιρείες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην μελέτη της. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει πως η παρούσα καταγραφή είναι η πιο εκτενής που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα επί του αντικειμένου. Ολόκληρη η μελέτη μαζί με τα διαγράμματά της βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Marathon.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Marathon
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 80.000 ευρώ η ενίσχυση ανά startup στο νέο κύκλο του ESA BIC Greece

ESA BIC Greece: 5 χρόνια, 32 startups και η Ελλάδα στη νέα διαστημική οικονομία

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν στη νέα ευρωπαϊκή επενδυτική πρωτοβουλία

Πάνω από 100 επενδυτές, ιδρυτές και στελέχη τεχνολογίας στο Greek Tech in Paris

300.000 ευρώ από τo Corallia Ventures TT ΑΚΕΣ στη SOLIDKOSMOS

NoFire AI: χρηματοδότηση $2,5 εκ. για ανάπτυξη πλατφόρμας αυτόνομης αξιοπιστίας λογισμικού (AI SRE)

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
  • Τράπεζα Πειραιώς: Πιστοποίηση ISO/IEC 42001 από την TÜV NORD Hellas για τη διαχείριση της AI
  • Οι κάρτες της Πειραιώς τώρα στο Samsung Wallet
  • POWERADE B2Run Aθens 2026: Όταν η εταιρική κουλτούρα βγαίνει από το γραφείο και γίνεται εμπειρία
  • Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος στο Περιφερειακό Κλιμάκιο της Π.Ο.Σ.Ε.Η.
  • 30 χρόνια Edenred: Η εργασία του μέλλοντος στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης
  • Tο ελληνικό διαβατήριο εντάσσεται στα έγγραφα του Gov.gr Wallet 
RSS itsecuritypro.gr
  • Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Προστασίας Κρισίμων Οντοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • IDEAL Software Solutions: Ψηφιακή διαχείριση του μετοχολογίου της Αττικά Πολυκαταστήματα με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Η ταχεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέα κενά ασφαλείας σύμφωνα με έρευνα της TrendAI
  • Η Cyberstack ολοκλήρωσε το έργο υποδομών IT & Cybersecurity για τη Relevance
  • Το Vodafone Business παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες SASE και Secure SD-WAN για ολοκληρωμένη ασφάλεια των επιχειρήσεων
  • Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2026 – Η ομάδα ransomware The Gentlemen εκτοπίζει την Qilin από την κορυφή
  • Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) – Ξεκίνησε η ακρόαση των αρμόδιων φορέων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.