Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 16 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Επιχειρήσεις»Μελέτες

GFK: με ρυθμό 2% η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2019

17/02/2020Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Μελέτες
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Με ρυθμό 2%, στα 2,2 δις. ευρώ κινήθηκε η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών το 2019 σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η GFK.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μεγάλες οικιακές συσκευές (10,6%) φτάνοντας τα 531 εκατ. ευρώ, οι μικρές οικιακές συσκευές κατά 7% στα 170 εκατ. ευρώ και τα προϊόντα πληροφορικής κατά 0,2% φτάνοντας στα 477 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν τα είδη εξοπλισμού και γραφείου κατά 7,9% φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ, τα φωτογραφικά είδη κατά 4% στα 27 εκατ. ευρώ, τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά κατά 2,7% στα 343 εκατ. ευρώ και οι τηλεπικοινωνίες κατά 1% στα 659 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ο κλάδος σημείωσε αύξηση τζίρου 2,2% φτάνοντας τα 703 εκατ. ευρώ έναντι 550 στο Q3, 483 εκατ. ευρώ στο Q2 και 501 εκατ. ευρώ στο Q1.

Να σημειώσουμε ότι με βάση το διάγραμμα των αναλυτών της GFK, που καλύπτει τη δεκαετία από όταν ξέσπασε η κρίση, ο τζίρος του κλάδου στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 δείχνει να πλησιάζει τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου 2010 που ήταν και το τελευταίο υψηλό τρίμηνο λίγο πριν ξεκινήσει η πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα επίσης με την ανάλυση της GFK, στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά οι προσφορές της Black Friday και των Χριστουγέννων οδήγησαν την κατηγορία της τηλεόρασης σε αυξητική τάση. Στις μεγάλες οικιακές συσκευές οι κατηγορίες των εντοιχιζόμενων συσκευών παρουσιάζουν θετική απόδοση κυρίως λόγω της αντικατάστασης παλιότερων συσκευών. Η συνεχιζόμενη αύξηση του τουρισμού και η ενασχόληση των καταναλωτών σε πλατφόρμες Airbnb, είναι ένας ακόμα παράγοντας αναβάθμισης συσκευών. Στα προϊόντα πληροφορικής οι οθόνες συνεχίζουν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν σημαντική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενα την αύξηση του gaming. Αύξηση σημειώθηκε και για την κατηγορία των Visual Cameras, λόγω της ανάπτυξης του Smart Home. Ένας λόγος για την σημαντική ανάπτυξη για τους φορητούς υπολογιστές, είναι και η σημαντική πτώση τιμών. Από την άλλη πλευρά ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε αρνητικό πρόσημο, για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο του 2019. Η κινητή και σταθερή τηλεφωνία συνεχίζει να έχει αρνητικό πρόσημο για το 2019. Αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τόσο τα πολυμηχανήματα όσο και οι εκτυπωτές.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

GfK
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΤΕ: κλιματική ουδετερότητα, κυκλική οικονομία, ψηφιακή συμπερίληψη και €1,1 εκατ. το 2025

Η αξιόπιστη ενημέρωση ζητούμενο για τους Έλληνες

Έρευνα ΕΚΠΑ και SchoolFan: πώς απαντούν οι νέοι στα fake news για την κλιματική αλλαγή

HP: ηγέτης στο Gartner Magic Quadrant για εργαλεία διαχείρισης ψηφιακής εμπειρίας εργαζομένων

Θετική αλλά απαιτητική η στάση των Κρητικών απέναντι στις επενδύσεις

Οι καλύτερες τιμές και η εξοικονόμηση χρόνου οδηγούν το ηλεκτρονικό εμπόριο

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • ΕΚΤ: Εκδήλωση για την ασφαλή διάθεση και αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή
  • Ν. Παπαθανάσης: Δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων κατά 30% για το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»
  • Space Hellas: Ο Σταύρος Μουστάκας αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων
  • ΕΚΟ Charge&Go: Συνεργασία-πρότυπο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στους δημόσιους χώρους
  • Naval Group-PPC Inspectra: Υπογραφή συμφωνίας για υποστήριξη συντήρησης των φρεγατών FDI
  • Επιμελητήριο Αχαΐας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Συνεργασία για την διασύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα
  • Νέα καταληκτική ημερομηνία για τo «Εξοικονομώ 2021, 2023, 2025» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»
RSS itsecuritypro.gr
  • Ο Σταύρος Μουστάκας αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων στη Space Hellas
  • Η AWS λανσάρει δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα AI για προγραμματιστές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
  • Η PRONET κατακτά την πιστοποίηση Fortinet Engage Preferred Services Partner (EPSP)
  • Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις δυνατότητες των κυβερνοεγκληματιών σύμφωνα με έκθεση της ESET για το τοπίο των απειλών
  • Κοινή προειδοποίηση για ρωσική εκμετάλλευση δικτυακών αδυναμιών παγκοσμίως
  • Η Microsoft διευρύνει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας στη Νότια Ευρώπη
  • Ο Αρχιτέκτονας της Ανθεκτικότητας – Η νέα αποστολή του CISO και το όραμα του RESICONx
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.