Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 19 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Προχωρά η ένταξη του Ultra Fast Broadband στο ΕΣΠΑ – ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ

09/07/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

H τυπική απάντηση απομένει μόνον για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB)», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), βάσει των συνεννοήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ).

Στο σημείο που βρίσκεται η γραφειοκρατική διαδικασία εφόσον επιχειρηθούν αλλαγές στο έργο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης («διάδοχο» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής όσον αφορά την ΓΓΤΤ) θα χρειασθούν νέες εγκρίσεις από την ΕΕ, τη στιγμή που ο χρόνος είναι περιορισμένος για το τρέχον ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το UFBB είχε προκηρυχθεί από την ΓΓΤΤ χωρίς να έχει λάβει την τελική έγκριση από την ΕΕ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό την 26ηΑυγούστου 2019.

Ως προς τις εγκρίσεις αναλυτικότερα: Στις 5/7/2019 απεστάλη στην ΓΓΤΤ το σημείωμα ολοκλήρωσης (completion note) των JASPERS (μηχανισμός βοήθειας για τη στήριξη σχεδίων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες) με βάση το οποίο μπορεί να γίνει η υποβολή του φακέλου μεγάλου έργου στη DG REGIO και το UFBB έχει σταλεί ήδη στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») προς υποβολή στο Ηλεκτρονικό Σύστημα που αναρτώνται τα έργα για την ΕΕ (ο επίσημος δίαυλος). Με βάση το completion note, δεν προκύπτουν αλλαγές στο έργο το οποίο έχει προκηρυχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Παράλληλα η DG COMP (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) έχει λάβει απαντήσεις και στο δεύτερο κύκλο των σχολίων της και η προοπτική είναι (όπως έχει υποσχεθεί) να δώσει την τελική – τυπική της απάντηση ως τα μέσα Ιουλίου, με βάση την οποία θα γίνει η ένταξη του έργου στο ΕΠΑΝΕΚ. Η DG REGIO επιπλέον έχει στείλει στη ΓΓΤΤ και το τελικό σχέδιο της επίσημης απάντησης της, που θα κοινοποιήσει στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η εσωτερική της διαβούλευση.

Το UFBB αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν απευθείας οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Θα πραγματοποιηθεί ειδικότερα με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η εθνική συμμετοχή θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ. Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου.

Δυνητικά ενδιαφερόμενοι είναι όλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια (fund) πιθανόν σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες όπως π.χ. η Ιντρακάτ η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή δικτύων ως κατασκευαστής και εκτελεί και έργο οπτικών ινών σε ένα τμήμα της χώρας (rural).

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

UFBB Ultra-Fast Broadband ΕΕ ΕΣΠΑ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη αποτίμηση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου δείχνει όφελος 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Αντώνης Τζωρτζακάκης, 5G Συμμετοχές: Δορυφόροι made in Greece – Το Διάστημα εξελίσσεται σε κρίσιμη ψηφιακή υποδομή

Η ΕΕ επιβάλλει στην Google αλλαγές για Android και Search

Η Huawei ενισχύει πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα με ολοκληρωμένες υποδομές δεδομένων

Νέα Υόρκη: Αναστολή κρατικών αδειών για μεγάλα κέντρα δεδομένων AI

Το μέλλον της Υγείας ξεκίνησε: η WINGS παρουσιάζει το Νοσοκομείο του Μέλλοντος στο Αρεταίειο

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: Νέοι κανόνες, επιδοτήσεις παραγωγών και μάχη για τα αθλητικά δικαιώματα
  • Ανάκληση προϊόντος: Κουτάλα σούπας Casa Mania
  • Η Κομισιόν προτείνει σχέδιο εξηλεκτρισμού και αναθεώρηση του ETS
  • Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, 10,6 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2027
  • BIZ & BUZZ: Από τα μεγάλα σχέδια στα ψιλά γράμματα
  • Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
  • Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την ΤΝ
RSS itsecuritypro.gr
  • Υπερψηφίστηκε το σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)
  • Η νέα εποχή των κυβερνοεπιθέσεων: Όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει τον έλεγχο
  • Νέα έκθεση της Kaspersky αποκαλύπτει το τοπίο των απειλών phishing και spam μέσω email που στοχεύουν τις επιχειρήσεις το 2026
  • Ο Σταύρος Μουστάκας αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων στη Space Hellas
  • Η AWS λανσάρει δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα AI για προγραμματιστές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
  • Η PRONET κατακτά την πιστοποίηση Fortinet Engage Preferred Services Partner (EPSP)
  • Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τις δυνατότητες των κυβερνοεγκληματιών σύμφωνα με έκθεση της ESET για το τοπίο των απειλών
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.