Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Προχωρά η ένταξη του Ultra Fast Broadband στο ΕΣΠΑ – ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ

09/07/2019Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

H τυπική απάντηση απομένει μόνον για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB)», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), βάσει των συνεννοήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ).

Στο σημείο που βρίσκεται η γραφειοκρατική διαδικασία εφόσον επιχειρηθούν αλλαγές στο έργο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης («διάδοχο» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής όσον αφορά την ΓΓΤΤ) θα χρειασθούν νέες εγκρίσεις από την ΕΕ, τη στιγμή που ο χρόνος είναι περιορισμένος για το τρέχον ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το UFBB είχε προκηρυχθεί από την ΓΓΤΤ χωρίς να έχει λάβει την τελική έγκριση από την ΕΕ προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε αυτό την 26ηΑυγούστου 2019.

Ως προς τις εγκρίσεις αναλυτικότερα: Στις 5/7/2019 απεστάλη στην ΓΓΤΤ το σημείωμα ολοκλήρωσης (completion note) των JASPERS (μηχανισμός βοήθειας για τη στήριξη σχεδίων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες) με βάση το οποίο μπορεί να γίνει η υποβολή του φακέλου μεγάλου έργου στη DG REGIO και το UFBB έχει σταλεί ήδη στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») προς υποβολή στο Ηλεκτρονικό Σύστημα που αναρτώνται τα έργα για την ΕΕ (ο επίσημος δίαυλος). Με βάση το completion note, δεν προκύπτουν αλλαγές στο έργο το οποίο έχει προκηρυχθεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Παράλληλα η DG COMP (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) έχει λάβει απαντήσεις και στο δεύτερο κύκλο των σχολίων της και η προοπτική είναι (όπως έχει υποσχεθεί) να δώσει την τελική – τυπική της απάντηση ως τα μέσα Ιουλίου, με βάση την οποία θα γίνει η ένταξη του έργου στο ΕΠΑΝΕΚ. Η DG REGIO επιπλέον έχει στείλει στη ΓΓΤΤ και το τελικό σχέδιο της επίσημης απάντησης της, που θα κοινοποιήσει στη συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η εσωτερική της διαβούλευση.

Το UFBB αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν απευθείας οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Θα πραγματοποιηθεί ειδικότερα με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η εθνική συμμετοχή θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ. Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου.

Δυνητικά ενδιαφερόμενοι είναι όλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια (fund) πιθανόν σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες όπως π.χ. η Ιντρακάτ η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή δικτύων ως κατασκευαστής και εκτελεί και έργο οπτικών ινών σε ένα τμήμα της χώρας (rural).

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

UFBB Ultra-Fast Broadband ΕΕ ΕΣΠΑ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

    Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Κέντρα δεδομένων: τι ζητούν GRDCA, Data4 και Digital Realty από το ΥΠΕΝ

    QnR Group: νέο στρατηγικό έργο Digital Health για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

    Ο Τραμπ ζητά «μέρισμα» από τα data centers προς τις τοπικές κοινότητες

    Οι δαπάνες πληροφορικής θα ξεπεράσουν τα 7 τρισ. δολάρια το 2027

    Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Εγκαινιάστηκε το νέο έξυπνο κτίριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στον Δημόκριτο

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
    • ΥΠΕΝ: 36,4 εκατ. ευρώ για το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
    • DBC Corporate Advisory: Νέα εταιρεία χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής και χρηματοδότησης επενδύσεων
    • ΕΕΕΠ: Καθιερώνεται η μηνιαία δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων της αγοράς τυχερών παιγνίων
    • Φτώχειας περιόδου: Η Lidl Ελλάς στηρίζει την έρευνα και την αντιμετώπιση του προβλήματος
    • Spielwarenmesse Dialogue Greece: Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην αγορά παιχνιδιού
    • Η Courier Center ανακοινώνει τη συνεργασία της με τη Lastmily
    • ΤτΕ: Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις – Σεπτέμβριος 2026
    Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • Claude Duet: Οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους των αυτόνομων AI agents
    • Κενά ασφαλείας στους σαρωτές barcode απειλούν τη λειτουργία των αποθηκών
    • Η Check Point λανσάρει το Firewall-as-a-Subscription, φέρνοντας την προηγμένη προστασία της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε οργανισμό
    • 15ο eCommerce & Digital Marketing World 2026: “The Growth Playbook!” με 2+1 συνέδρια στις 4 Νοεμβρίου!
    • Η Neurosoft επαναπροσδιορίζει το μέλλον των Managed Security Services με το Palo Alto Networks Cortex XSIAM
    • PHP2Shell: Δύο κρίσιμες ευπάθειες στην PHP θέτουν σε συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας
    • Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί νέες οδούς έκθεσης για τα κρίσιμα δεδομένα
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.