Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 30 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

Σε επενδύσεις Δικτύων Νέας Γενιάς καλεί η ΕΕΤΤ

18/02/2015Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read News Ελλάδα
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Να διατυπώσουν γραπτώς τον σχεδιασμό τους για τα δίκτυα νέας γενιάς και την τεχνολογία που προκρίνουν, κάλεσε τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο πλαίσιο  της πρωτοβουλίας της για την ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς.

ngn

Όπως είναι γνωστό έχουν προηγηθεί συναντήσεις των στελεχών της ΕΕΤΤ με την κάθε εταιρεία προκειμένου να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα.

Επίσημα, έχει ανακοινωθεί μόνον το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ. Όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του ο Οργανισμός για την ερχόμενη τετραετία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα Νέας Γενιάς, τα οποία θεωρούνται σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.  Με τις επενδύσεις αυτές, ο Οργανισμός υπόσχεται  να παρέχει ταχύτητες 50 Mbps τουλάχιστον στο 65% του πληθυσμού και 100 Mbps στο 50% ως το 2020. Με βάση επίσης στοιχεία που δίδει ο ΟΤΕ τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ.  ευρώ. Στο σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο ο ΟΤΕ υλοποιεί δίκτυο VDSL το οποίο εντάσσεται στα δίκτυα Νέας Γενιάς, δίνοντας μέχρι σήμερα πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50 Mbps σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης για το δίκτυο 4G της Cosmote  αναφέρεται ότι έχει ξεπεράσει το 70% σε πληθυσμιακή κάλυψη.

Η Vodafone έχει εξαγοράσει τη hellas online και μαζί με τη Wind πρωταγωνιστούν στην ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών διεκδικώντας τη Forthnet. Η Vodafone δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τις επενδύσεις της. Πέρσι ωστόσο μετά την πώληση της Verizon από τον όμιλο της Vodafone, έναντι τιμήματος 130 εκατ. δολ., ανακοινώθηκε πως τη διετία 2014 – 2015 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει αυξημένες κατά 40% τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το 2014 ήταν μια χρονιά με σημαντικές επενδύσεις από τη Vodafone συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (εξαγορά hellas online και συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις συχνότητες).

Από την πλευρά της Wind αναφέρεται πως οι επενδύσεις της την προηγούμενη 5τια ήταν 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 οι επενδύσεις της που συμπεριλαμβάνουν και τα δίκτυα Νέας Γενιάς θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν (και αυτό πιθανότατα θα καταγραφεί από την ΕΕΤΤ) αν θα βρεθεί τρόπος συνεργασίας όλων των παρόχων με τον ΟΤΕ για να κάνουν χρήση του δικτύου VDSL που αναπτύσσει ή θα δημιουργηθεί και ένα άλλο, εναλλακτικό δίκτυο, όπως προτείνουν ανώτατα στελέχη των εταιρειών. Το εναλλακτικό αυτό δίκτυο δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από όλη την αγορά καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται πως ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει μόνον VDSL (οπτική ίνα στο καφάο) στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται σημαντική αύξηση των συνδρομητών σε δίκτυα οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) ή μέχρι το κτήριο (Fiber to the Building – FTTB). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο για το FTTH, στην Ευρώπη (35 χώρες) οι συνδρομητές σε δίκτυα οπτικών ινών στο τέλος του 2014 έφθασαν 14,6 εκατ. αυξημένοι σε σχέση με το 2010 κατά 55%. Η Ελλάδα στην συγκεκριμένη μέτρηση δεν αναφέρεται καν.

Στην υστέρηση που παρατηρείται προφανώς συμβάλει η οικονομική κρίση που έχει περιορίσει τα κεφάλαια που διατίθενται, αλλά και η απουσία σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτείας που επίσης δεν έχει φροντίσει και για το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

 

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

EETT NGN OTE Vodafone Wind ΕΕΤΤ επενδύσεις ΟΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Telekom αντί Cosmote – τι κερδίζει ο ΟΤΕ από τη διεθνή μάρκα

Vodafone – Πιερρακάκης: στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση Φάσματος

Η ΕΕΤΤ στη 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη 18/8 στο Παλαιό Φάληρο η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Βαρουτά

Απεβίωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Βαρουτάς, σε ηλικία 56 ετών

Η νέα σειρά foldables της Samsung διαθέσιμη στη Vodafone

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: Ο ΣΚΑΪ, η Magenta TV και η νέα μάχη για τα αθλητικά δικαιώματα
  • Υπογραφή πρώτης ενιαίας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης της CrediaBank
  • ΣΒΕ: Η βιομηχανία στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας
  • Ν. Χαρδαλιάς: «Στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο»
  • AWS: Νέο δωρεάν πρόγραμμα για φοιτητές με περισσότερα από 900 μαθήματα και δυνατότητα πιστοποίησης
  • Κ. Γκιουλέκας: Η Βόρεια Ελλάδα προχωρά με συγκεκριμένα έργα και σχέδιο
  • Νέο Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο: Ανοίγει ο Εθνικός Διάλογος για το σχολείο του αύριο
RSS itsecuritypro.gr
  • Cyber Attack στη Manchester Airports Group: Δεδομένα 8,7 εκατ. πελατών εκτέθηκαν
  • Οι αγγελίες εργασίας στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούν δεξιότητες AI διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο
  • Επείγουσα Ανακοίνωση Επιθετική δραστηριότητα κατά ελεγκτών (PLC) Siemens S7
  • Post-Quantum Cryptography: Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν ορίσει υπεύθυνο για τη μετάβαση
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε ετήσια βάση
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.