Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Τι «φρενάρει» τα δίκτυα επόμενης γενιάς – Εμπόδιο η νοοτροπία

19/08/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στον τομέα των τηλεκοινωνιών επικρατεί μια ευρεία φιλοδοξία για την ανάπτυξη future-ready disaggregated networks, η οποία όμως προσκρούει σε μια αδυναμία υλοποίησης αυτού του οράματος. Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε έλλειψη τεχνολογίας ή επενδύσεων, αλλά, σύμφωνα με την έκθεση «State of Disaggregation» της RtBrick, είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχίας σε επίπεδο ηγεσίας και του φόβου απέναντι στην αλλαγή. Ο κλάδος έχει παγιδευτεί σε ένα παράδοξο: γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να επιβιώσει, αλλά αγωνίζεται να κάνει το πρώτο βήμα.

Τα disaggregated networks αντιπροσωπεύουν μια σύγχρονη προσέγγιση όπου τα μονολιθικά συστήματα διασπώνται στα βασικά τους συστατικά. Σε ένα κλασικό μοντέλο, το hardware, όπως οι δρομολογητές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το software του ίδιου κατασκευαστή. Αντίθετα, στη «διαχωρισμένη» αρχιτεκτονική, το λογισμικό αποσυνδέεται από το υλικό, επιτρέποντας στους παρόχους να επιλέγουν το καλύτερο δυνατό λογισμικό και να το εκτελούν σε τυποποιημένο υλικό από διαφορετικούς κατασκευαστές. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ευελιξία, μείωση κόστους και αποφυγή της εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή (vendor lock-in).

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν πρόκειται για έλλειψη προσπάθειας, καθώς η επιθυμία για εκσυγχρονισμό είναι εμφανής. Σχεδόν όλοι οι πάροχοι (94%) σχεδιάζουν να αναπτύξουν αυτή τη νέα αρχιτεκτονική μέσα στην επόμενη πενταετία, και το 91% είναι πρόθυμο να επενδύσει οικονομικά σε υτήν. Τα σχέδια αυτά ενισχύονται από την αίσθηση του επείγοντος, με το 90% να αισθάνεται ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει συντομότερα από το προγραμματισμένο. Οι στόχοι είναι σαφείς: το 57% θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την αυτοματοποίηση και την ευελιξία, ενώ ακολουθεί στενά, με 55%, η επιθυμία για μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή προμηθευτών.

Παρά τις συζητήσεις, η φιλοδοξία αυτή συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα. Μόλις ένας στους είκοσι παρόχους βρίσκεται σήμερα στη φάση της υλοποίησης. Σχεδόν οι μισοί (49%) παραμένουν στα αρχικά στάδια της διερεύνησης, με ένα επιπλέον 38% να λιμνάζει στη φάση του σχεδιασμού. Τα εμπόδια δεν είναι τεχνικά, αλλά πολιτισμικά. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη αποφασιστικής ηγεσίας, την οποία επικαλείται το 93% των ερωτηθέντων, με την πρόοδο να παραμένει «όμηρος» των παρωχημένων συστημάτων, των άκαμπτων διαδικασιών και μιας ηγεσίας που αισθάνεται υπερβολικά άνετα με την υπάρχουσα κατάσταση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους φόβους για τη λειτουργική πολυπλοκότητα (42%) και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (38%). Ενώ οι πάροχοι διστάζουν, μια «ωρολογιακή βόμβα γύρω από το έυρος ζώνης» μετρά αντίστροφα, με το 87% των ηγετικών στελεχών να αναμένει αυξημένες απαιτήσεις για ταχύτητες έως το 2030. Ήδη, το 84% παραδέχεται ότι οι απαιτήσεις των πελατών ξεπερνούν τις δυνατότητες των δικτύων τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης, με το 81% να παραδέχεται ότι τα δίκτυά του δεν είναι κατασκευασμένα για τις μελλοντικές απαιτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και του streaming.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει πίεση, καθώς το 93% των παρόχων συμφωνεί ότι είναι άχρηστη χωρίς τα δεδομένα πραγματικού χρόνου που μόνο οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές μπορούν να παρέχουν. Ο Pravin S Bhandarkar, CEO και Founder της RtBrick, δήλωσε: «Τα ανώτερα στελέχη, οι μηχανικοί και το προσωπικό υποστήριξης ήταν ξεκάθαροι: το εμπόδιο δεν είναι η χωρητικότητα, είναι η λήψη αποφάσεων. Τα disaggregated networks δεν είναι πλέον πείραμα. Είναι το θεμέλιο για την ευελιξία, την επεκτασιμότητα και τη διαφάνεια που χρειάζονται οι πάροχοι για να ευδοκιμήσουν».

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

disaggregated networks
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ITU: Αυξάνονται οι χρήστες διαδικτύου, 2 δισ. παραμένουν εκτός

Nokia: Η AI θα παράγει το 44% της δικτυακής κίνησης

GSMA: Καιρικές ζημιές 1,7 δισ. δολαρίων ετησίως στην κινητή

Η Hydrosat ανακοινώνει το πρόγραμμα παρατήρησης Γης Nyktos

Telekom: δωρεάν αναβάθμιση σε υψηλότερες ταχύτητες Fiber για καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας

Η Sparkle συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία του GLF για 200 χλμ. νέων υποθαλάσσιων δικτύων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required

Ροή RSS: BizNow.gr BizNow.gr
  • Β. Κικίλιας στα 90 χρόνια του Ν.Ε.Ε.: «Η Ελλάδα κερδίζει διεθνή εμβέλεια από τη Ναυτιλία»
  • ΠΟΕΕ: «Οι εμπορικές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS»
  • Προσωπικά δεδομένα: Οι Αρχές Ελλάδας και Ισπανίας προτείνουν νέο πλαίσιο ασφαλούς πρόσβασης
  • Το BestPrice στο ChatGPT
  • Η Infinitum εκσυγχρονίζει  την OT υποδομή της Ελληνικός Χρυσός
  • Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Plastic Free Greece
  • Ο Όμιλος ONEX στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Seo Hui» της Hanwha Ocean στην Κορέα
Ροή RSS: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Η πρόληψη πρώτη γραμμή άμυνας – Η κυβερνοασφάλεια δομικό στοιχείο κάθε ψηφιακής διασύνδεσης
  • Η eSafe Hellas και η Feedzai ανέδειξαν τις νέες προκλήσεις στην πρόληψη της χρηματοοικονομικής απάτης
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε Συστήματα Ψύξης – Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είχε ενημερώσει και συστήσει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας
  • Ποιος θα προστατεύσει την επιχείρησή σας όταν δεχθεί την επόμενη κυβερνοεπίθεση; Η απάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των TicTac Cyber Days Thessaloniki 2026
  • Κυβερνοεπιθέσεις σε σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη: Hackers παρεμβαίνουν στα συστήματα ψύξης προκαλώντας σοβαρές ζημιές
  • «Η ασφάλεια της ναυτιλίας στην νέα ψηφιακή εποχή» – Ομιλία του Διοικητή της ΕΑΚ κ. Μ. Μπλέτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.
  • Νέες δυνατότητες AI Security στα προϊόντα της ESET για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.