Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 24 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Στο 35,2% η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό

03/08/2018Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το τέλος του 2017 έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο (35,2%). Με βάση το DESI (Digital Economy and Society Index), η Ελλάδα από τα μέσα του 2017 βρισκόταν δύο θέσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό διείσδυσης σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, κατέχοντας την 10η θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν 3.795.410, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,5% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενους έτους και 2,9% στο εξάμηνο. Τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν αναμφισβήτητα καλή είδηση ωστόσο να σημειώσουμε ότι η χώρα υστερεί σημαντικά σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς οι οποίες τώρα υλοποιούνται, ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Αναφορικά με την κινητή ευρυζωνικότητα τα στοιχεία είναι επίσης σε θετική τροχιά καθώς το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών, που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο στο τέλος του 2017, ανήλθε σε 7.074.933 έναντι 6.377.352 στα μέσα του έτους. Από αυτούς οι 440.761 έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (datacards) και οι 5.784.042 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on) είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle). Οι υπόλοιποι 850.130 έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (χρέωση ανά μονάδα).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού πληθυσμιακής κάλυψης δικτύων 4G κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2017 (98% στο τέλος του 2017 έναντι 93% στο τέλος του 2016). Η αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 2G και 3G εξακολουθεί να παραμένει στο ίδια υψηλά επίπεδα (ποσοστά άνω του 99%). Παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης πραγματοποιείται πλέον μέσω των δικτύων 4G (ενώ μέχρι το 2016 η πλειονότητα της κίνησης πραγματοποιούνταν μέσω δικτύων 3G).

Αναφορικά με τα μερίδια των «παιχτών», του ΟΤΕ και των υπολοίπων παρόχων στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, παρατηρούμε μια οριακή αύξηση στις συνδέσεις του ΟΤΕ και οριακή μείωση για τους υπολοίπους. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΕΕΤΤ η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ), ή με άλλα λόγια οι συνδέσεις των παρόχων εκτός ΟΤΕ, στο τέλος του προηγούμενου έτους, έφτασε τις 2.116.007 γραμμές (2.107.917 το Σεπτέμβριο), σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2017 (8.644 γραμμές), έναντι εκείνης που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (22.115 γραμμές). Το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω ΑΠΤΒ επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας στο τέλος του 2017 διαμορφώθηκε σε 51,38% έναντι 52% το Σεπτέμβριο και 52,53% στα μέσα του έτους. Οι γραμμές του ΟΤΕ παρουσίασαν νέα αύξηση (1.746.102 στο τέλος του 2017 έναντι 1.706.911 το Σεπτέμβριο και 1.670.950 τον Ιούνιο). Το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών στο τέλος του 2017 έφθασε το 46,01% έναντι 45,65% το Σεπτέμβριο και 45,32% τον Ιούνιο του 2017.

Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω) συνιστούν το 12,3% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας (έναντι 9,9% στα μέσα του έτους). Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του ποσοστού των γραμμών VDSL επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών (από 9,7% στα μέσα του 2017 έφθασε σε 12,14% στο τέλος του έτους). Στα τέλη του 2017, η διείσδυση των γραμμών VDSL στον πληθυσμό της χώρας διαμορφώθηκε σε 4,2%.

Η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 92%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps. Στις υπόλοιπες ταχύτητες (έως 10Mbps) (download) αντιστοιχεί ποσοστό 7,4%, όπου περί το 1/8 των γραμμών αυτών αφορούν πολύ χαμηλές ονομαστικές ταχύτητες (download) (2Mbps).

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

desi Digital Economy and Society Index
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Ολομέλειας της ΕΕΤΤ

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε AI και ψηφιακές υποδομές στο επίκεντρο του Growthfund Summit

Οι συνδρομές 5G ξεπέρασαν τα 3 δισ. παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο

Vodafone: αναβάθμιση σε 100% οπτική ίνα στην ίδια τιμή

WiFi 7: η επόμενη γενιά συνδεσιμότητας έρχεται στην Inalan

OQ Technology Hellas: άμεση εκπομπή μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης σε κινητά μέσω μικροδορυφόρων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Γεωπολιτικές εντάσεις και ενέργεια πιέζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης
  • Νέος δασμός €3 στην ΕΕ για αγορές χαμηλής αξίας από τρίτες χώρες
  • Η Ελλάδα εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη των υπερυπολογιστών με τον «ΔΑΙΔΑΛΟ»
  • Οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις μπαίνουν στο επίκεντρο για τις παραγωγικές επενδύσεις
  • Ελληνικό Κτηματολόγιο: «Από μια εκκρεμότητα δεκαετιών, σε μια νέα εποχή με διαφάνεια»
  • Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής ενισχύει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία στη Βόρεια Ελλάδα
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί τους πρώτους Περιφερειακούς Κόμβους Καλωδίων
RSS itsecuritypro.gr
  • DNS Shield: Η νέα AI λύση προληπτικής κυβερνοασφάλειας της ClearSkies
  • Mindbreeze: AI-driven enterprise intelligence
  • Η TicTac ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με τον Δημήτριο Μαραγκό στη θέση του Chief Information Officer
  • Η eSafe Hellas και η Island παρουσίασαν το μέλλον του Enterprise Workspace σε ένα exclusive roundtable event
  • Ημερίδα του ΣΕΠΕ για την «Ελλάδα της Νέας Ψηφιακής Εποχής», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Beyond 2026
  • Η DrayTek εισέρχεται στην εποχή του Wi-Fi 7 με το VigorAP 1070C
  • Microsoft: Tο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται στα συστήματα, όχι στα μεμονωμένα μοντέλα
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.