Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»News

13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία

31/08/2016Δημήτρης ΘωμαδάκηςBy Δημήτρης Θωμαδάκης3 Mins Read News Διεθνή
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Νομικό και οικονομικό πλήγμα δέχτηκε η Apple, καθώς η επιτροπή θεμιτού ανταγωνισμού της Κομισιόν της επέβαλε να πληρώσει 13 δισ. ευρώ αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία.
apple-fineΣυγκεκριμένα καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό και μάλιστα με τόκο, στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όταν αποκαλύφθηκε μία η παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας να μεταφέρει κέρδη μέσω της χώρας, λαμβάνοντας κρατικά κονδύλια χωρίς να τα δικαιούται. Η Apple θα ασκήσει έφεση, ισχυριζόμενη ότι ο τρόπος φορολόγησης ήταν σύμφωνος με τη νομοθεσία της Ευρώπης και της Ιρλανδίας. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών στην Αμερική δήλωσε ότι οι επενδύσεις των ΗΠΑ στοχοποιούνται και υπονομεύονται στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, σημειώθηκε πτώση στη μετοχή της Apple, αλλά λιγότερο του 1%.

Με τη σειρά της, η επίτροπος ανταγωνισμού της Κομισιόν δήλωσε ότι η φορολόγηση της Apple κατά 0,005% στην Ιρλανδία από το 2014 δεν θεωρείται δίκαιη. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Apple απολαμβάνει γενικά ευνοϊκή φορολογία στην Ιρλανδία εδώ και περίπου 20 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να έχει διάρκεια ετών, με την Apple να καταθέσει αρχικά ένα χρηματικό ποσό σε κάποιον εγγυητικό λογαριασμό. Σημειώστε ότι η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 200 δισ. δολάρια σε μετρητά. Οι δε αναλυτές αμφιβάλουν ότι τα δικαστήρια θα υποχρεώσουν τελικά την Apple να πληρώσει αναδρομικούς φόρους.

Η επίμαχη διαδικασία λειτουργεί ως εξής. Η Apple δίνει το δικαίωμα σε ιρλανδικές θυγατρικές να εκμεταλλεύονται τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στης ΗΠΑ. Εκείνες με τη σειρά τους δίνουν ως εργολαβία την κατασκευή των συσκευών, τις οποίες παρέχουν σε μεταπωλητές της Apple, στην Ευρώπη και την Ασία. Το κόστος κατασκευής αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της λιανικής τιμής και οι θυγατρικές μεταπώλησης έχουν μικρό περιθώριο κέρδους, έτσι οι επιχειρήσεις της Apple στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα επικερδείς.

Χαρακτηριστικά, το 2011 η Apple Ιρλανδίας κατέβαλε μόλις 2 δισ. δολάρια στην έδρα της στις ΗΠΑ, για πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων, αφήνοντας την πρώτη με κέρδη 22 δισ. δολαρίων. Από αυτά, μόνο 50 εκ. ευρώ φορολογήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα κατέληξαν σε μία εικονική εταιρεία, χωρίς γραφεία και υπαλλήλους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η συμφωνία δεν βασιζόταν σε έγκυρη φορολογική νομοθεσία, ούτε προσφέρθηκε σε άλλες εταιρείες, και έτσι αντιμετωπίστηκε ως κρατικό κονδύλι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε αντίθετος με την απόφαση. Υποστηρίζει ότι επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα στις επενδύσεις, ενώ θεωρεί ότι η Κομισιόν επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της χώρας, καθώς η φορολογική ρύθμιση αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, εκμεταλλεύονται την ευνοϊκή φορολογία της Ιρλανδίας, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται μόλις στο 12,5%.

Σε κάθε περίπτωση, τα κέρδη της Apple από την Ιρλανδία θα φορολογηθούν, όταν τα χρήματα μεταφερθούν στην Αμερική, κάτι απαραίτητο ώστε να τα εκμεταλλευτεί πλήρως η εταιρεία. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου έχουν ασκήσει εφέσεις σχετικά με αντίστοιχες αποφάσεις της Κομισιόν, που παρεμβαίνει στις συμφωνίες φορολόγησης με πολυεθνικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

america Apple Commission EU europe facebooko Google ireland USA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Δημήτρης Θωμαδάκης
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Instagram
  • LinkedIn

Ο Δημήτρης Θωμαδάκης ασχολείται με τον χώρο της πληροφορικής από το 1993. Το 1999 ξεκίνησε την πορεία του, παράλληλα, ως συντάκτης τεχνολογίας. Η αρθρογραφία του, περιλαμβάνει ειδησεογραφία και παρουσιάσεις, σε θεματολογία B2B και B2C. Συγκεκριμένα, καλύπτει θέματα πληροφορικής, δικτύωσης, κινητής τηλεφωνίας, mobile συσκευών, videogames και consumer electronics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε κανάλι επικοινωνίας για περιστατικά ΤΝ

Η Κομισιόν ενέκρινε κανονισμό για ετικέτες βιωσιμότητας στα κέντρα δεδομένων

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλεί την τεχνητή νοημοσύνη «super intelligence»

Επιβολή προστίμου στην Google για παρακολούθηση τοποθεσίας των χρηστών

Google: αλλάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον Digital Markets Act

OpenAI, Anthropic και DeepMind συνεργάζονται για την ασφάλεια της AI

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Ο Timur Turlov εξελέγη νέος πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE)
  • Bank of America: Λανσάρει το Payments Insights για τους πελάτες του CashPro
  • ΟΕΕ: Nα μετατεθούν οι προθεσμίες για ηλεκτρονική τιμολόγηση και ψηφιακό δελτίο αποστολής
  • Η SEPTONA ενισχύει το Executive Board για την επόμενη φάση ανάπτυξής της
  • Η Revolut Business επιταχύνει την ανάπτυξή της με τον διορισμό του Álvaro Alberdi
  • Η Campeón Gaming επενδύει στην ηγεσία της επόμενης ημέρας με το Leadership Academy
  • ΟΛΠ Α.Ε.: Δεύτερη χρονιά το Πρόγραμμα Υποτροφιών “Kunpeng Scholarship”, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Threat Hunting: Όταν τα δεδομένα γίνονται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανίχνευση απειλών
  • Deepfakes: Η νέα πρόκληση για τους CISOs
  • Ο νέος ρόλος του Remote IT Management: από το reactive support στην επιχειρησιακή ανθεκτικότητα με το Supremo
  • Νέο Android malware RemControl κλέβει τραπεζικά PIN και εμποδίζει την αφαίρεσή του
  • Όταν το AI δεν δέχεται το «όχι»: OpenAI agent παραβίασε αυστραλιανή κυβερνητική πύλη
  • Η CLICO Greece ανακοινώνει την ενίσχυση της τεχνικής της ομάδας με την προσθήκη του Πάνου Αγόρου
  • Σχεδόν 1 στους 5 retailers έχει χάσει οριστικά δεδομένα από κυβερνοεπίθεση
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.