Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Κυριακή, 26 Ιουλίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

FTTH: τα νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό από τη συμφωνία ΔΕΗ – Vodafone

11/06/2026Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη2 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Ένα νέο δίκτυο με 1,65 εκατ. διαθέσιμες συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) δημιουργούν ΔΕΗ και Vodafone Ελλάδας με τη συνένωση των δικτύων τους βάσει της συμφωνίας που έχουν δρομολογήσει.

Το μέγεθος αυτό φέρνει το νέο σχήμα αριθμητικά κοντά στο δίκτυο του ΟΤΕ, το οποίο διαθέτει σήμερα περίπου 2,1 εκατ. διαθέσιμες συνδέσεις FTTH. Για πρώτη φορά διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά ένας δεύτερος παίκτης με πανελλαδική παρουσία και κρίσιμη μάζα υποδομών στις οπτικές ίνες.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η ΔΕΗ αναπτύσσει το δίκτυό της με ταχείς ρυθμούς και χαμηλότερο κόστος, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό εναέρια ανάπτυξη οπτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά από το δίκτυο του ΟΤΕ μπορεί να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η ΔΕΗ FiberGrid επεκτείνει την κάλυψή της.

Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα και στην αγορά χονδρικής. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί αποκλειστικά ως πάροχος υποδομών, διαθέτοντας το δίκτυό της σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η συμφωνία έχει και επενδυτική διάσταση για τη Vodafone Ελλάδας. Για να αποκτήσει το 50% της κοινής εταιρείας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με τη ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει τίμημα, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η αξία της ΔΕΗ FiberGrid έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την ανάπτυξη του δικτύου της.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες οι δύο πλευρές υπέγραψαν μη δεσμευτικό πλαίσιο βασικών όρων (Non-Binding Term Sheet) για τη δημιουργία κοινής εταιρείας με ίση συμμετοχή (50%-50%), η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΔΕΗ FiberGrid και της Fiber2All, θυγατρικής της Vodafone Ελλάδας.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι μεταξύ των δύο πλευρών (due diligence), θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές συμφωνίες και στη συνέχεια θα ζητηθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το δίκτυο της ΔΕΗ FiberGrid φτάνει σήμερα σε 1,88 εκατ. νοικοκυριά, με 1,1 εκατ. συνδέσεις διαθέσιμες για άμεση σύνδεση. Το δίκτυο FTTH της Vodafone καλύπτει περισσότερα από 550.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

FTTH Vodafone ΔΕΗ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη της διαΝΕΟσις για τις ενεργειακές απαιτήσεις και τις ανισότητες της ΤΝ

Infocom Today #178: Ψηφιοποίηση με όφελος 180 εκατ., άλμα ταχυτήτων, νέοι μέτοχοι στη Nova ICT!

Roaming με χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερα data από την Cosmote Telekom

Οι επενδύσεις σε 5G και AI-RAN στηρίζουν την αγορά RAN

ΔΕΗ Fiber: επεκτείνεται σε 15 νέες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στους προμηθευτές αυξάνουν το κόστος των δικτύων

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • The Media Business Game: Νέες συμμαχίες και διοικητικές αλλαγές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο
  • ΕΛΤΑ: Το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο 2026 – 2030
  • ΑΑΔΕ:  Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας ΚΕΦΟΔΕ και ΥΦΕ Θεσσαλονίκης
  • Ολοκληρώθηκε το roadshow της Worldline Greece σε τουριστικές περιοχές
  • Αποστολή προστίμων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα – Με Τεχνητή Νοημοσύνη οι ενστάσεις
  • V+O Greece | SEC Newgate: Επικοινωνιακή στρατηγική του Vanda Pharmaceuticals Athens Open WTA 250
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.000 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
RSS itsecuritypro.gr
  • Το περιστατικό OpenAI–Hugging Face αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρή διακυβέρνηση και ασφάλεια στην Τεχνητή Νοημοσύνη επισημαίνει η Check Point
  • Η Netcompany υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στα πλαίσια μιας μακρόχρονης και σταθερής συνεργασίας.
  • Η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα στην εποχή του ΑΙ: ο ρόλος της Cohesity
  • Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές της Canon σαρώνουν στα Red Dot Design Awards
  • Η Infinitum και η LG Electronics φέρνουν την επόμενη γενιά συνεδριακών εγκαταστάσεων της HELLENiQ Petroleum στον Ασπρόπυργο
  • Η Uni Systems εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ
  • Υπερψηφίστηκε το σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.