Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

Δύο οράματα συγκρούονται για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης

19/09/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι βρίσκεται η ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή πολιτική, καθώς δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες συγκρούονται για το μέλλον του κλάδου και τον ρόλο του ανταγωνισμού. Η διαμάχη αυτή θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι προωθεί αποτελεσματικότερα τις επενδύσεις, την καινοτομία και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης; Ένας έντονα ανταγωνιστικός χάρτης με πολλούς παίκτες ή μια ενοποιημένη αγορά με λιγότερους, αλλά ισχυρότερους ευρωπαϊκούς πρωταθλητές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει την ψηφιακή πορεία της ηπείρου για τις επόμενες δεκαετίες.

Η μία πλευρά, εκπροσωπούμενη από τις κλαδικές ενώσεις Connect Europe και GSMA, υποστηρίζει ότι η τρέχουσα πολιτική ανταγωνισμού είναι παρωχημένη και ζητά ριζική μεταρρύθμιση του Κανονισμού της ΕΕ για τις Συγχωνεύσεις, με στόχο να παρασχεθεί στις εταιρείες μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου. Η «διάγνωσή» τους εστιάζει στον ακραίο κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς, όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 100 πάροχοι, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο μόλις 5 εκατομμύρια συνδρομητές ο καθένας, σε σύγκριση με 450 εκατομμύρια στην Κίνα και 110 εκατομμύρια στις ΗΠΑ ανά πάροχο. Αυτή η αδυναμία απόκτησης κρίσιμου μεγέθους, όπως ισχυρίζονται, περιορίζει τη μακροπρόθεσμη βεβαιότητα που απαιτείται για τις τεράστιες επενδύσεις.

Η επιχειρηματολογία τους ενισχύεται από τις εκθέσεις των Mario Draghi και Enrico Letta, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η σχέση μεταξύ ανταγωνισμού και επενδύσεων δεν είναι γραμμική σε τομείς έντασης κεφαλαίου. Καλούν την Κομισιόν να μετατοπίσει την εστίασή της από τα διορθωτικά μέτρα που απομειώνουν την αξία (value-depleting remedies), προς τη δημιουργία αξίας (value-creation) μέσω της αναγνώρισης των αποδοτικοτήτων που προάγουν τις επενδύσεις. Ζητούν μια πιο ευέλικτη, μακρόπνοη και ανθεκτική στο μέλλον προσέγγιση, με μια ολιστική αξιολόγηση των συγχωνεύσεων που θα λαμβάνει υπόψη την επίδραση στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να προσκομίσουν περαιτέρω εμπειρικά και θεωρητικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Στον αντίποδα, ο σύνδεσμος των εναλλακτικών παρόχων, ecta, υπερασπίζεται το υφιστάμενο ρυθμιστικό μοντέλο ως μια αποδεδειγμένη συνταγή επιτυχίας. Σε πρόσφατη συνάντηση με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Henna Virkkunen, αντιπροσωπεία του συνδέσμου τόνισε ότι το ισχύον, τεχνολογικά ουδέτερο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στην εκ των προτέρων ρύθμιση των φορέων με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (SMP), είναι αυτό που εγγυάται την πρόοδο. Υποστήριξαν ότι αυτό το σταθερό μοντέλο έχει με συνέπεια αποφέρει απτά οφέλη στην ανάπτυξη δικτύων, τον ανταγωνισμό, την προστασία και την ευημερία των καταναλωτών, καθώς και την καινοτομία, παρουσιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχίας από την εσωτερική αγορά.

Η αντιπροσωπεία του ecta, αποτελούμενη από τους Søren Abildgaard, Jacques Bonifay, Alex Goldblum, Valentin Popoviciu, Luc Hindryckx και Pinar Serdengecti, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο απορρύθμισης. Προειδοποίησαν ότι η αποδυνάμωση της εποπτείας σε εθνικό επίπεδο ή η αφαίρεση των δύο σχετικών αγορών από την τρέχουσα σύσταση της Επιτροπής, θα υπονόμευε τη σταθερότητα και τη σαφήνεια του πλαισίου, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Ο Γενικός Διευθυντής Luc Hindryckx δήλωσε: «Οι πάροχοι-μέλη μας πρωτοστατούν στην ανάπτυξη μιας προσβάσιμης κοινωνίας του Gigabit, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα σταθερής, κινητής και σταθερής ασύρματης πρόσβασης που πληρούν τα κριτήρια των Δικτύων Πολύ Υψηλής Χωρητικότητας, και επιδεικνύοντας μοναδικές δυνατότητες καινοτομίας. Ευχαριστούμε την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Henna Virkkunen για την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πλέον ενώπιον μιας απόφασης με τεράστιες συνέπειες, καθώς καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενα οράματα. Από τη μία, δέχεται πίεση να αναθεωρήσει τους κανόνες ανταγωνισμού για να επιτρέψει τη δημιουργία «ευρωπαϊκών πρωταθλητών», και από την άλλη, καλείται να προστατεύσει ένα ρυθμιστικό μοντέλο που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, έχει ήδη διασφαλίσει μια δυναμική εσωτερική αγορά. Η τελική επιλογή δεν θα επηρεάσει μόνο τις τιμές και τις υπηρεσίες για εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες, αλλά θα καθορίσει την ικανότητα της Ευρώπης να ηγηθεί στην επόμενη φάση της ψηφιακής επανάστασης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

europe GSMA telecoms
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕΤΤ για το φάσμα κινητής

Telekom: δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες στους συνδρομητές κινητής

OroraTech: εκτόξευση του νέου δορυφόρου FOREST-20

Νέο πλαίσιο για FTTH με αλλαγές σε άδειες, τέλη και πρόσβαση σε υποδομές

Συνάντηση της ομάδας έργου ECC CPG PTC για την κινητή δορυφορική υπηρεσία στην Αθήνα

Νέα φοιτητικά πακέτα από το Vodafone CU

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
Εγγραφή στο Weekly Telecom

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας. Σας έχει σταλεί στο email σας ένα μήνυμα προς επιβεβαίωση της εγγραφής σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

Στις 19/3 το Total Digital Transformation & AI World 2025!

Ανακαλύψτε τις πιο πρόσφατες τάσεις, εμβαθύνετε στις βέλτιστες πρακτικές και συνδεθείτε με κορυφαίους decision-makers και leaders της τεχνολογίας! Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ!

Visit Also
Visit Also
Infocom TV
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕΤΤ για το φάσμα κινητής
  • Infocom Today #184: AI στο 47% των ελληνικών επιχειρήσεων, FTTH σε διαβούλευση!
  • Το Findbar μπαίνει στο Agentic Search με τον Maverick AI Growth Agent
  • Νέο website για τη Νέα Εγνατία Οδό από τη Sleed
  • Η CrediaBank ολοκλήρωσε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Παντελάκης Χρηματιστηριακή
  • Telekom: δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες στους συνδρομητές κινητής
  • Η Bain εκτιμά ότι οι υποδομές AI απαιτούν αγορά σχεδόν 6 τρισ. δολαρίων ετησίως
  • OroraTech: εκτόξευση του νέου δορυφόρου FOREST-20
  • Cosmos: εξαγορά της NovelCosmos AI και πωλήσεις φέτος 105 εκατ. ευρώ
  • Νέο πλαίσιο για FTTH με αλλαγές σε άδειες, τέλη και πρόσβαση σε υποδομές
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • The Media Business Game: Η πρεμιέρα του ΣΠΟΡ FM TV, οι επαφές για τη Nova και η νέα θυγατρική της Alter Ego Media
  • Στα €345εκ. ο Τζίρος των 3 Μεγαλύτερων Retailers Αθλητικών Ειδών στο 8μηνο
  • Ν. Παπαθανάσης: Με πόρους του ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στο Ρέμα Ξερέα
  • ΥΠΑ: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για το οκτάμηνο του 2026 στα 24 αεροδρόμια!
  • Trade Republic: Νέος τρεχούμενος λογαριασμός χωρίς προμήθεια με επιτόκιο 3%
  • Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Ενημέρωση για τον φόρτο και τον χρόνο εξέτασης των υποθέσεων
  • Στ.Παπασταύρου: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για την προστασία της Δυτικής Αττικής»
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
  • 3 στους 4 υπαλλήλους της ΕΕ αντιμετώπισαν κυβερνοαπειλές στην εργασία, διαπιστώνει το νέο Ευρωβαρόμετρο
  • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
  • Η ESET παρουσιάζει νέες λειτουργίες B2B για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
  • Ransomware: Ρεκόρ επιθέσεων τον Αύγουστο – αλλά οι αδυναμίες παραμένουν οι ίδιες
  • Η κυβερνοασφάλεια δεν καθυστερεί από την τεχνολογία – αλλά από την ίδια την επιχείρηση
  • Check Point και NVIDIA ενισχύουν την ασφάλεια των AI Agents με έλεγχο των ενεργειών τους σε πραγματικό χρόνο
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.