Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 13 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Επένδυση – ορόσημο: Ο Λευκός Οίκος αποκτά μερίδιο 9,9% στην Intel

23/08/2025Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Intel και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσαν μια ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποκτήσει μερίδιο 9,9% στην εταιρεία, μέσω μιας επένδυσης ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η είδηση, που αποκαλύφθηκε αρχικά από τον Donald Trump και επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον υπουργό Εμπορίου, Howard Lutnick, προκάλεσε άνοδο της μετοχής της Intel κατά 5% την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την αποδοχή της κίνησης από την αγορά. «Αυτή η ιστορική συμφωνία ενισχύει την ηγεσία των ΗΠΑ στους ημιαγωγούς», δήλωσε ο Lutnick.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα προέλθει από τη μετατροπή υφιστάμενων, εγκεκριμένων επιδοτήσεων που δεν είχαν ακόμη καταβληθεί στην Intel, κυρίως από τον νόμο CHIPS Act. Σε μια αξιοσημείωτη πολιτική συγκυρία, ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης του Joe Biden με στόχο την επιστροφή της κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ. Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που η Intel αγωνίζεται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι ανταγωνιστών όπως η Nvidia, η οποία κυριαρχεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία επισφραγίζει μια περίοδο έντονης πίεσης προς την ηγεσία της Intel. Είχαν προηγηθεί μια επιστολή του γερουσιαστή Tom Cotton προς το Δ.Σ. της εταιρείας και δημόσιες επιθέσεις από τον Donald Trump, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του CEO, Lip-Bu Tan, κατηγορώντας τον για «προβληματικούς δεσμούς με την Κίνα» μέσω επενδύσεων. Ο Tan, Αμερικανός πολίτης γεννημένος στη Μαλαισία, είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς ως «παραπληροφόρηση» σε εσωτερικό σημείωμα προς τους υπαλλήλους της Intel, πριν από τη συνάντησή του με τον Trump στον Λευκό Οίκο.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν παθητική συμμετοχή της κυβέρνησης, χωρίς εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ανησυχίες περί κρατικής παρέμβασης. Ο CEO της Intel, Lip-Bu Tan, δήλωσε ότι «η εστίαση του Προέδρου Trump στην αμερικανική κατασκευή τσιπ οδηγεί σε ιστορικές επενδύσεις». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εμπορίου, Howard Lutnick, χαιρέτισε τις ΗΠΑ ως νέο μέτοχο, τονίζοντας τη σημασία της κίνησης για την εθνική ασφάλεια.

Αναλυτές, όπως ο Jacob Feldgoise από το Πανεπιστήμιο Georgetown, τοποθετούν τη συμφωνία σε μια ευρύτερη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για πιο άμεση παρέμβαση στην ιδιωτική αγορά, με στόχο την «ανάκτηση» της τεχνολογικής ηγεμονίας. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την πρόταση «δημιουργική ιδέα», η οποία ακολουθεί και άλλες ασυνήθιστες κινήσεις, όπως την πρόσφατη απαίτηση προς τις Nvidia και AMD για απόδοση ποσοστού από τα έσοδα πωλήσεων τσιπ AI στην Κίνα.

Αν και σπάνια για τη σύγχρονη εποχή, η συμφωνία δεν είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο, θυμίζοντας τη διάσωση της General Motors κατά την κρίση του 2008. Παράλληλα, η κίνηση έλαβε ισχυρή και δημόσια στήριξη από τους ηγέτες των Microsoft, Dell, HP και AWS (Amazon Web Services), οι οποίοι την χαιρέτισαν ως καθοριστική για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής αμερικανικής εφοδιαστικής αλυσίδας και την προώθηση της καινοτομίας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Intel USA
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δαπάνες για cloud υποδομές ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Ερευνητικό έργο PERSIST: νέες θεμελιώσεις για εύρωστα υπολογιστικά συστήματα επόμενης γενιάς

DOTSOFT: λογισμικό σύστημα Lobbying της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Cosmos Business Systems αναλαμβάνει έργο ασφάλειας δεδομένων για την ΑΑΔΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αξιολογεί νέα μοντέλα AI πριν από τη διάθεσή τους

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια οι δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη το 2027

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • GEP: Έναρξη της Πανελλήνιας Έρευνας για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία
  • Το κόστος απασχόλησης παραμένει βασική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
  • Qualco και Cenobe: Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τη Mysten Labs και την xMoney
  • SmartTalks #116: Άρης Ξυπολιτόπουλος, Business Basics – Επιστροφή στην ουσία του επιχειρείν!
  • Αγγελική Τριανταφύλλου: Η Ελληνο-Σουηδή επιστήμονας φιναλίστ για Βελτίωση γεύσης και υφής
  • Ευάγγελος Ελευθερίου: Ο Ελληνο-Ελβετός εφευρέτης φιναλίστ για Επαναπροσδιορισμό της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
RSS itsecuritypro.gr
  • Η «φούσκα» των ψηφιακών συνδρομών: Γιατί το AI ακριβαίνει ενώ οι παροχές μειώνονται;
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ransomware 2026: Η Kaspersky αποκαλύπτει τις νέες τάσεις και τακτικές των κυβερνοεγκληματιών
  • Nέα PowerWalker Marine UPS διανέμει η Professional Services
  • Το Νέο Πρόσωπο του Ransomware το Α’ Τρίμηνο του 2026: Λιγότερες Ομάδες, Πιο Επιθετικές Τακτικές
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.